Boudewijn de Groot - Een Nieuwe Herfst (1996)

Label: Hans

1. Een Wonderkind van 50 (4:11)
  2. Als Jij Niet van Me Houdt (3:18)
  3. De Rover (4:11)
  4. Deinè Theos (Afschuwwekkende Godin) (3:49)
  5. Kijken Hoe het Morgen Wordt (3:45)
  6. De Roos (3:45)
  7. De Slaap (2:45)
  8. Rondeel (3:34)
  9. Annabel (4:05)
  10. De Drie Mandarijnen (5:19)
  11. Avond (4:32)
  12. Eva (2:23)
  13. Vrolijke Violen (3:00)
  14. De Engel Is Gekomen (8:05)
avatar van c-moon
bauer schreef:
Wat mij betreft is 'Als jij niet van me houdt' de klassieker van dit album. Niet 'Avond' dus, dat nummer hoor ik momenteel liever in de originele versie van Rob de Nijs ( De Avond).

De originele versie is en blijft van Lennaert Nijgh & Boudewijn de Groot hoor ...

Type: liedtekst
Schrijver: Lennaert Nijgh
Muziek: Boudewijn de Groot
Muziekuitgeverij: Intersong Basart Publishing Group BV / Strengholt Music Group

Toevallig heeft Rob de Nijs het uitgevoerd voordat Boudewijn dat deed, maar ik verkies Boudewijn toch sowieso boven Rob hoor...

avatar van bikkel2
Rob de Nijs heeft vaak genoeg nummers gepakt van het duo Nijgh / de Groot . Ik durf wel te beweren dat het Rob's redding is geweest begin jaren 70 , toen hij min of meer in de vergetelheid dreigde te raken . Zuster Ursula en Malle Babbe zette hem weer op de kaart .
Goede uitvoeringen trouwens .

avatar van c-moon
bikkel2 schreef:
Goede uitvoeringen trouwens .

Ja, dat klopt inderdaad.... En die uitvoeringen waren zeker niet slecht, maar die zijn minder 'mijn ding'/ 'stijl', ik verkies de versies van Boudewijn...

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
bikkel2 schreef:
Rob de Nijs heeft vaak genoeg nummers gepakt van het duo Nijgh / de Groot.

Gepakt vind ik een typische woordkeus, "Avond" heeft Lennaert toch echt voor Rob de Nijs geschreven, zegt hijzelf.
Ik hoor ook liever Boudewijn dan Rob zingen, maar als Boudewijn "Avond" toen zo geweldig had gevonden, had hij het wel opgenomen voor "Hoe sterk is de eenzame fietser".
Voor dit album moest Boudewijn echt zoeken naar repertoire, omdat de nieuwe teksten van Lennaert maar niet opschoten, vandaar allerlei oudere nummers (zoals track 1, 5, 9, 11, 12, 13).

avatar van Guinness1980
Avond vind ik een van de mooiste Nederlandstalige nummers.

avatar van IntoMusic
Heb deze na de aanschaf van de 12-CD box van Boudewijn weer is opgezet. Wat staan hier mooie composities op met wisselende stemmingen. Avonden is inderdaad mooi, maar mijns inziens wordt dit overtroffen door De Roos, De Slaap (schitterende tekst!), De Drie Mandarijnen en helemaal door de afsluiter De Engel Is Gekomen. Vooral die laatste is mijn favo door het fantastische intro waarin het net lijkt alsof je in een film wordt meegezogen.
Ook de uptempo nummers als Wonderkind, Deine Theos, Vrolijke violen en de cover Annabel zijn prima en zorgen juist voor wat afwisseling.

Voor nu 4 sterren en groeiende...

avatar van bauer
Als Annabel een cover is, dan covered hij zijn eigen nummer!
Net als Vrolijke Violen trouwens.

avatar van IntoMusic
oeps... dacht dat Annabel niet van zijn hand kwam , maar ben erachter dat inderdaad Annabel een overblijfsel was van het album Van een afstand.

avatar van viking1
Prachtig evenwichtig album,vindt deze persoonlijk zijn beste cd.
Tekstueel en melodius heel mooi.gevoelige nummers en wat optempo nummers.
mijn favorieten hier op 2,3,5,7,9,10,11,14.aller mooist de rover en de 3mandarijnen prachtige teksen.eva tekstueel heel mooi maar vindt de melodie minder ligt wat minder in het gehoor,
Heerlijke cd.prachtige hoes al met al mijn favoriete boudewijn de groot cd.

Simon Smith schreef:

Eens. Leanneart Nijgh schreef gewoon nummers voor Rob de Nijs, en Boudewijn de Groot zette er muziek onder (dikwijls).

Het schoot inderdaad niet op met Lennaert Nijgh. Op een dag vonden Anja Bak en Boudewijn de Groot ineens vier nieuwe teksten van Nijgh op de keuktentafel (in het huis waar Nijgh en de Groot woonden), waar de Groot dolblij mee was. Binnen no-time had de Groot er muziek onder gezet. Dat ging veel gemakkelijker dan bij teksten van anderen. Bak: "Ik zag die teksten liggen, ik las ze en ik voelde het gewoon kriebelen in mijn maag. Zo mooi was het. Dat is ook het verschil tussen hem en anderen die goed kunnen schrijven. Bij die teksten denk je: mmm, da's wel goed. Bij die van Lennaert is het zo dat je echt een fysieke reactie voelt als je het voor de eerste keer leest."

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Waar haal je dat citaat van Anja Bak vandaan? Gewoon interesse

avatar van Nicolage Rico
Uit Testament (biografie Lennaert Nijgh, door Peter Voskuil).

Ik had kunnen zeggen dat ze het zwoel in m'n oren fluisterde, maar dat is niet zo. Dus dat doe ik niet.

avatar van Boenga
Nicolage Rico schreef:

Klinkt allicht behoorlijk cliché, maar: De Groot & Nijgh zijn de perfecte symbiose. Misschien zijn er 1 of 2 uitzonderingen die de regel bevestigen, maar de nummers met de teksten van Nijgh zijn van uitzonderlijk hoog niveau, en steken met kop en schouders boven ongeveer alle andere van BDG uit. Imho...

avatar van Nicolage Rico
Er zijn wel liedjes zonder Nijgh die een erg hoog niveau halen, zoals Vondeling van Ameland. Maar dan nog hebben de (meeste) liedjes van Nijgh een fijnere sfeer.

avatar van Nicolage Rico
Grappig bij dit album is dat - waar bij de meeste albums het sterkste deel aan het begin staat - de beste nummers zich in de staart bevinden (minus Eva - de foute Eva...), beginnend bij de klapper Avond. De afhakers zullen dus veel missen.

avatar van berken
Ik was verheugd toen deze cd uitkwam, zeker na horen van een wonderkind(topnummer). Maar wat viel het tegen zeg, echt veel te zoetsappig en daarbij veel clichématige poëtische teksten. Ik krijg bij het horen hiervan nog altijd een onbehaaglijk gevoel. Terwijl ik vroeger toch zo'n liefhebber was...

Blijkbaar toch aangeslagen bij het grote publiek gezien het succes van het zeiknummer Avond.

Mooie plaat! "Deine Theos" is mijn favoriete nummer, gevolgd door "Vrolijke Violen", "De Engel Is Gekomen" en "Als Jij Niet Van Mij Houdt".

avatar van AOVV
Na het zwakkere, wat wisselvallige 'Maalstroom' was het twaalf jaar wachten op een nieuw album van Boudewijn de Groot. 'Een Nieuwe Herfst' is wel weer een paar stappen vooruit wat mij betreft. De afwisseling tussen uitbundige rock en ingetogenheid staat me wel aan, alsmede het feit dat de Groot hier voor wat betreft de tekstschrijverij weer bijval krijgt van Nijgh.

De opener is meteen een krachtig statement, en zet de toon. Het tweede nummer vind ik jammer genoeg wat flets, maar daarna wordt het snel weer beter, met solide songs als 'Deine Theos'.

Met 'Rondeel' begint echter een reeks van 7 (!) opeenvolgende songs die niet minder dan uitstekend zijn, elk op hun eigen manier. 'Annabel' klinkt overbekend en opzwepend; 'Vrolijke Violen' ook. 'De Drie Mandarijnen' is intrigerend, en slotstuk 'De Engel Is Gekomen' lijkt me haast een mijlpaal in het oeuvre van de Groot. Mede-user c-moon refereert aan progrock, daar kan ik wel in meegaan. Helemaal niet overdreven, dus.

Qua sound is het wel wat anders dan zijn eerste albums, maar qua kwaliteit komt dit aardig in de buurt.

4 sterren