Boudewijn de Groot - Een Nieuwe Herfst (1996)

Label: Hans

1. Een Wonderkind van 50 (4:11)
  2. Als Jij Niet van Me Houdt (3:18)
  3. De Rover (4:11)
  4. Deinè Theos (Afschuwwekkende Godin) (3:49)
  5. Kijken Hoe het Morgen Wordt (3:45)
  6. De Roos (3:45)
  7. De Slaap (2:45)
  8. Rondeel (3:34)
  9. Annabel (4:05)
  10. De Drie Mandarijnen (5:19)
  11. Avond (4:32)
  12. Eva (2:23)
  13. Vrolijke Violen (3:00)
  14. De Engel Is Gekomen (8:05)
Bob Cremers
Avond een mooi nummer vooral toen Ge Reinders het zong.

'De engel is gekomen' is mijn favoriet. Al heb ik geen idee waar het over gaat.

Simon Smith (crew)
Een van de beste albums die Boudewijn ooit gemaakt heeft. Een verrassend sterke come-back. Veel beter ook dan het laatste album, Eiland in de verte, dat nogal werd opgehemeld in de pers. Bevat naast Avond nog veel meer, af en toe rockt het zelfs een klein beetje .

Zelf vind ik de opvolger van dit album net even beter omdat het wat constanter op mij overkomt.
Hier staan net even te veel verschillende nummers op waardoor ik het evenwicht een beetje mis. Maar dat wil verder niet zeggen dat ik dit album dus niks vind, in tegendeel: er staan prachtige nederlandstalige nummers op.
Nederland mag trots zijn op een artiest als de Groot (al had ie wel met zijn tengels van Annabel af moeten blijven).

avatar van c-moon
Had ik dit album nog niet besproken? (ik was overtuigd van wél...) Wat een onrecht! Daar doe ik later wat 'an..

aERodynamIC schreef:

Ik vind dat Boudewijn het volste recht heeft om Annabel op de plaat te zetten, omdat hij het nummer zelf heeft bedacht en al eerder had willen opnemen. Uiteindelijk heeft hij dat niet gedaan en is het op de plank blijven liggen totdat Hans de Booij het opnam.
Voor mij is het een erg verfrissende uitvoering, veel vlotter dan Hans' uitvoering.

Simon Smith schreef:

Ga ik volledig mee akkoord, trouwens ook "Vrolijke Violen" werd al eens door De Booy gezongen...

Ik vind de uitvoering van Hans de Booij een stuk beter. Dat de Groot het bedacht heeft doet daar voor mij niets aan af.
Prince heeft Nothing Compares 2 U geschreven, maar geen enkele eigen versie haalt het bij die van Sinéad. Zelfde soort verhaal

Nee, ik vind deze Annabel juist niet verfrissend, eerder wat oubollig.

avatar van c-moon
Toen - na de prelude van "Een wonderkind van '50" dat als enige (nieuwe!) bonustrack van Boudewijn zelf verscheen op het eerbetoon "Als de rook is verdwenen" (1994) - in '96 het album "Een Nieuwe Herfst" uitkwam was dat niet alleen een welkome en meer dan aangename verrasising, want wie had het nog durven hopen, een groot feest. De eerste de Groot release sinds 1984! (het wisselvallige Maalstroom).

En dat het bovendien ook zo'n goede plaat zou worden, daar had je als de Groot-fan alleen maar op kunnen hopen!

't Werd een leuke en frisse mix van chanson en kleinkunst, en hier en daar werd zelfs wat gerocked... En weer veel teksten van de hand van Lennaert Nijgh !!

Met de krachtige opener "Een wonderkind van '50",

Het album bevat ook de uptempo "Vrolijke Violen" (de Groot/ H.P. De Boer) en "Annabel", geschreven door de tandem de Groot/ Nijgh, en beiden destijds ingezongen door Hans de Booij. Alsof de Groot wou zeggen: zélf kan ik het ook hoor. Wel, ik hou meer van de rockerige versie van Annabel op dit album dan de synthipopversie van De Booij, ook al was ik daar destijds zo verzot op.. En ook in Vrolijke Violen wordt er aardig gerocked...
Ook 'uptempo' of 'midtempo' is het toch wel aparte en op zijn zachts gezegd merkwaardige en boeidende ' Deine Theos (Afswhuwwekkende Godin)' - tekst van H. Schepers - dat een kleine beetje naar 'Picknick' knipoogt...

Het ingetogen, o zo mooie "Als jij niet van mij houdt" (heb de tekst uit dat nummer ooit nog gebruikt om mezelf te sussen na een opgelopen blauwtje : als jij niet van mij houdt, zul je voor een ander kiezen, maar wat niet is kan ook niet verloren gaan, dus kan ik jou ook nooit verliezen' !". Geniaal toch- die tekst?). Slik! Amai. Krop in de keel!

"De Roos" is nog zo'n mooie ballad die prijkt op "ENH" , en vergeten we niet "De Rover". Romantiek troef en weerom het werk van DE tandem uit Haarlem.

In "Rondeel" is het heel duidelijk wiens mogelijke levensloop er bezongen wordt, wie hier 'aan het woord is' (Lennaert). Het verhaal dat in "De Drie mandarijnen" wordt veteld is hilarisch en fantastisch...

De absolute hoogtepunten van dit sowieso al bijzonder sterke album - staan - wat mij betreft - aan het einde: "Avond", oftewel hoe zonder enig probleem wegkomen met een ietwat melig refrein (maar ijzersterke tekst verder), welliswaar in combinatie met de overheerlijke compositie dat het is den Boudewijn's o zo mooie en warme stem in deze song. En, al even krachtig: "Eva"! Sterk, sterk...

En finale is gewoon een absoluut feest, het wel heel bijzondere "De Engel is Gekomen" dat haast aan progrock doet denken (of overdrijf ik nu?). Pracht van een tekst, héél aparte sfeer, indrukwekkend mooi.... Lichtjes fantastisch, maar dat geldt natuurlijk ook gewoon voor het hele album... Of had ik dat al gezegd?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
c-moon schreef:

Dat was bij mij ook al opgekomen, dus dan zal het beslist geen overdrijven zijn.

Voor het overige kan ik het enthousiasme over deze plaat toch niet helemaal delen, aangezien ik Boudewijn toch meer als een 'liedjes'zanger pur sang zie dan als een kleinkunstenaar. Om die reden vind ik de opvolger hiervan sowieso de zwakste langspeler die onder zijn naam verschenen is (met eventueel een uitzondering voor Nacht en ontij). Hier staat erg véél op, het meeste dusdanig downtempo dat de meer stevige nummers hier en daar zelfs geforceerd aandoen. Favorieten zitten in beide categorieën (Wonderkind van 50, De drie mandarijnen en inderdaad, De engel is gekomen). Niettemin geloof ik dat ik 2½* wel een adequate score vind.

'Voorganger' Maalstroom vind ik dan ook beduidend sterker, ook al wordt die voor mijn part geheel gedragen door Nooit meer terug en bovenal Draden. En met Lage landen was ik op het eerste gehoor ook wel tevreden, want daarin herken ik weer wat meer mijn aloude troubadour terug. Sta ik hier ook een beetje alleen in geloof ik.

avatar van Purmerend
Selecteer 3 favoriete tracks maar ik heb er 6 namelijk de nummers 1,2,3,9,11 en 13.

avatar van LeRoi
Avond is geweldig en een klassiek nederlandstalig nummer (onderhand). Voor het overige, jammer dat Lennaert niet meer onder ons is.......

LoveStoned
Avond...
De nummer 1 in de Top 2000 uit 2006, en vervolgens in 2007 op 2. (Ik een maand geleden als een gek stemmen op Bohemian rhapsody. Niet omdat ik het zo'n geweldig nummer vind, maar gewoon om te verkoemn dat Avond weer op 1 kwam.) Waarschijnlijk heeft de BGFC (Bouwdewijn de Groot Fan Club) zich lam ge-sms't om dit nummer op één te krijgen. Mij doet het nummer niets namelijk...

Ach, ja ik ben allang blij dat de Top 2000 wel heeft kunnen bewijzen dat het promo-nummer van de EO fraude was.

EVANSHEWSON
Avond is de grote hit, maar er staat wel veel meer moois op dit album, dat een prachtige hoes heeft.
Als Jij niet van Me Houdt is heel gevoelig en mooi, Vrolijke Violen, Kijken Hoe Het Morgen Wordt zijn ook mooi, de versie van het met Lennaert zelfgeschreven Annabel, maar dat veel bekender werd in de hitversie van Hans de Booij, is niet slecht, maar ik raak er niet aan gewend, die versie van HdB zit te veel in mijn hoofd.

Het mooiste staat voor mij achteraan; De Engel is Gekomen haalt echt het niveau van zijn grote dagen, schitterend zowel qua tekst als wat de muziek betreft, dit gaat door merg en been!

****

Simon Smith (crew)
Lennaert heeft toch niks te maken met Annabel? Ik geef echt de voorkeur aan deze versie van het liedje, lekker vlot.

avatar van c-moon
Aha ja.. verdorie... je hebt gelijk: "Boudewijn de Groot / Herman Pieter de Boer"

Mja. Een mens kan zich vergissen he..
'
Maar we zijn 't alleszins eens dat we deze versie beter vinden dan die van De Booij....

EVANSHEWSON
Wie me kent weet dat ik een lifetime superfan ben van Boudewijn de Groot... voor al wie even vol is van Bo; linkje naar "Avond", toch één van zijn mooiste liedjes ooit...

Leuk ook dat deze song zo hoog eindigt de laatste paar jaar in de top 2000!!

avatar van ZERO
Avond is zo'n beetje de Nederlandse tegenhanger van Gorky's "Mia". Dat nummer staat in België al enkele jaren hoog in de toplijsten en is daarmee kapot gedraaid. Ik heb de indruk dat heel wat Nederlanders nu ook Avond beu zijn.

Héél jammer, want wat mij betreft is dat absoluut één van de beste nummers van Boudewijn de Groot. Het staat hier nu al een halfuur op repeat, zegt genoeg denk ik!

avatar van dazzler
EEN NIEUWE HERFST
was de langverwachte en sterke terugkeer van De Groot.
Opvallend zijn de gerijpte teksten en de groots gearrangeerde muziek.

Toch heb ik persoonlijk niet zo'n band met dit album.
Ik vind sommige nummers zowel tekstueel als muzikaal
minder beklijven dan ik van Boudewijn gewoon ben.
Zo vind ik Een Wonderkind van 50 te hard brullen.
Liedjes als Deine Theos zijn ook wat overgeproducet.

Favorieten: Als Jij Niet van Mij Houdt, Annabel en Avond.

bikkel
Aangename comebackplaat die mij bij de eerste luisterbeurt al overtuigde van de goede kwaliteit.
De ingetogen nummers bevallen het beste.Annabel en Vrolijke Violen zijn niet onaardig, maar zijn niet de meest hoogstaande dingen van De Groot.Een Wonderkind van 50 heeft wel iets prettigs.
Goeie tekst en een boeiend muzikaal verloop.
Favoriete stukken zijn Als jij niet van mij houdt,Kijken hoe het morgen wordt,Avond en het mysterieuze De Engel is gekomen.Deze afsluiter heeft een beetje dat jaren 60 gevoel.Heel aparte song.
Een verrassende comeback van een man die op dit gebied eigenlijk al afgeschreven was.

avatar van papsie
" Een wonderkind van 50 ": Hoevelen zouden er zo niet rondlopen? Dit is uit het leven gegrepen. Verder opvallend: " Vrolijke violen " een up-tempo nummer zoals je het niet direct verwacht van Boudewijn. Geweldig album

Stijn_Slayer
Opnieuw een sterk comeback album.

Geen folk of rock meer, maar meer een stevige popplaat. Aandachtig gemusiceerd, maar het draait natuurlijk om Boudewijn. 'Avond' als blikvanger. Ik vind het refrein een beetje te simpel, maar melodisch gezien is het een topnummer. Boudewijn had zo'n nummer ook nodig, iets waarmee hij in één klap weer de aandacht kreeg.

Ik mis wel een beetje het spontane, jeugdige karakter van zijn vroege albums. Maar dat verandert misschien als ik zelf een Wonderkind van 50 ben.

avatar van vigil
Ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof dat dit niet het beste album is van Boudewijn....

Ik kan me haast niet voorstellen dat er mensen zijn die het oudere werk kennen hier een 4,5 of een 5 voor geven (maar goed dat is wellicht ook smaak). Natuurlijk staan er wel aardige nummers op (bv het openingsnummer) maar ook echte draken. Het lied "Vrolijke Violen" is bijzonder matig en het afsluitende "Engel is gekomen" is qua muziek best aardig maar tekstueel te potsierlijk voor woorden.

avatar van bikkel2
Ik denk dat je Engel is gekomen een beetje moet zien in het kader van de jaren 60 .
Ik heb het idee dat het een knipoog is richting die periode .
Rond de tijd van Picknick .
Boudewijn kijkt hier ook een beetje terug .
De drie Manderijnen is ook nogal zweverig .

Maar de sfeer is prima op deze plaat . Niet elk nummer is inderdaad even sterk en ik vind hem nog altijd op zijn sterkst in een setting van acoustische gitaar en gepaste orchestratie .
De uptempo nummers hier zijn hier duidelijk het minst , afgezien van de opener Een Wonderkind van 50 . Sterke tekst en een leuk muzikaal verloop .

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
De Drie Mandarijnen is toch helemaal niet zweverig? Muzikaal misschien, maar tekstueel is het een vrij down-to-earth verhaaltje over drie bobo's die een drenkeling aan zijn lot overlaten (wel heel mooi in elkaar gerijmd overigens). Een van mijn favorieten op dit album, dat het verder inderdaad niet bij zijn oude werk haalt.

avatar van bikkel2
Ik vind het taalgebruik in de drie manderijnen niet alledaags . Zeker niet Down To earth . Eerder dan poetisch .

Hendrik68
Ik vind vooral het oude werk van Boudewijn goed. Daarom verbaast het me dat Avond in de top 2000 staat en ook nog eens op nummer 1 bij vlagen. Hij zelf vindt het ook bepaald niet zijn beste nummer en dat is het ook bij lange na niet. Het is gewoon een doorsnee CD track die ooit door iemand op de radio naar voren is gebracht voor de top 2000 in de hoop dat Nederland hem massaal zou adopteren. En het lukte ook nog. (Toen een paar jaar later iemand uit het noorden iedereen opriep op Ede Staal te gaan stemmen mocht dit plotseling niet meer). Ik noem Vlinder, Mijnheer de President, Het Land van Maas en Waal, Tante Julia. Stuk voor stuk nummers die echt 10 keer beter zijn dan het uiterst magere Avond. Ik ga volgende week naar een concert van Boudenwijn en Marcel en als ze Avond gaan spelen ga ik even naar het toilet.

Simon Smith (crew)
Ik vind Avond ook niet Boudewijns beste nummer, maar er is toch ook weinig mis mee? De tekst vertolkt voor veel mensen een universeel gevoel en daarom wordt het zo gewaardeerd. Dat kun je van Maas en Waal en zeker van Tante Julia niet zeggen. Het nummer Avond is bovendien net zo oud als Tante Julia, ook uit 1973.

Hendrik68
Nou Simon, het was een geweldig concert. Hij speelde gelukkig erg veel relatief onbekende nummers en zijn zoon kan me ook een potje spelen zeg! Mijn oordeel over Avond is echter alleen maar versterkt (natuurlijk ben ik niet naar het toilet gelopen). Een groot deel van de nummers die hij speelde waren eenvoudigweg beter. Maar misschien is het de eenvoud van Avond wel die zo aanspreekt. Ik vind het ook geen prutsnummer he, laat dat duidelijk zijn. Maar hij maakt zo veel mooiers. Het concert van afgelopen zaterdag liet zien dat hij nog niets aan kracht heeft ingeboet. Wat een topper.

avatar van bauer
Wat mij betreft is 'Als jij niet van me houdt' de klassieker van dit album. Niet 'Avond' dus, dat nummer hoor ik momenteel liever in de originele versie van Rob de Nijs ( De Avond).