Tahliah Barnett, beter bekend als (FKA) Twigs, brengt na twee EP's eindelijk haar eerste debuut album uit, logischerwijs LP1 gedoopt. Al na 'EP1', die nog onafhankelijk uitgebracht werd, heeft deze jonge, mysterieuze Britse/Caraïbische zangeres mijn interesse gewekt. Haar eerste EP bedroeg vooral haar vocalen over meer minimalistische beats, terwijl de
Arca-geproduceerde EP2 op alle vlakken bombastisch en opgeschroefd leek te zijn, maar wel in prachtige harmonie met de hijgende, hoge, misschien zelfs semi-erotische zang van Tahliah. Nu is het dus tijd voor haar eerste LP; LP1.
Het album opent met 'Preface', een chaotisch en ongestructureerde opening die eigenlijk nietszeggend en blindelings de luisteraar binnenlaat in de muzikale wereld van Twigs, althans op een turbulente manier. Veel elementen die terugkomen in haar muziek; het koorgezang, de beats gevuld met sub bass en de hoge synth stelt ze hier voor een klein minuutje tentoon op een onsystematische manier. Daarna begint het album met Lights On, en wordt de toon gezet.
"
When I trust you we can do it with the lights on" gaat natuurlijk over seks, maar ook over onzekerheden. Over hoe Twigs haar partner moet vertrouwen, voordat ze het licht aanlaat. Ineens wordt ook duidelijk hoe gedetailleerd de producties zijn. High-pitched gesuis, ratelende snares, zacht getik.. Alle details die niet meteen uitblinken tijdens de eerste luisterbeurt vallen na de tweede, derde, vierde keer steeds meer op.
"
My thigs are apart, for when you're ready to breathe in", zingt Twigs in Two Weeks op een melodie die doet denken aan
All Out Of Love, als dit bewust was, een vreemde keuze, maar het werkt. Hours viel me bij de eerste luisterbeurt niet veel op, maar bij het intensief luisteren zijn het weeral de details, zoals de diepe kicks, die dit nummer zo geweldig maken. En zo gaat het verder, en verder. Pendulum wordt nu al door velen vergeleken met het vorige werk van Twigs. De diepere hi-hats die versnellen en vertragen doen meteen denken aan een soort van Water Me upgrade, maar met een prachtig melodieus refrein (inclusief gitaar riff!) is het zelfs tien keer beter. Na de eerste helft van de LP komen we aan bij 'Video Girl', een nummer geschreven over de muziek video's waarin Twigs mee heeft gedanst (verschillende video's van Jessie J, Kylie Minogue, Ed Sheeran...) en is veruit het meest poppy nummer op de plaat. Gelukkig schuwt Twigs de 'mainstream' ook niet en leunt, of flirt, ze soms met de meer toegankelijke kantjes van r&b, maar dat blijven dan wel de marges, want het Arca-gehalte blijft hier hoog. Numbers is een leuk, bijna hypertechnisch tussendoortje, maar in het refrein wel sprookjesachtig en verfrissend. Jammer genoeg wordt de prachtige vlotheid in de tweede helft naar beneden gehaald door 'Closer', het enige nummer op de LP dat ik niet kan uitstaan. De vocalen klinken erg extatisch, bijna kerkelijk, maar ook erg lui, en de beat, die de eerste tien seconden vrij veelbelovend klinkt, is oftewel gewoon erg zwak, of wordt oftewel naar beneden gehaald door de luie zangpartijtjes van Twigs. Ik gok op dat laatste.
Dat wordt gelukkig goed gemaakt met 'Give Up', een nummer met prachtige verses, en een heerlijk zoet refrein. De teleurstelling van Closer is ondertussen verwerkt en dan komen we bij mijn persoonlijke favoriet; Kicks (de gay-gasp inclusief.)
Kicks begint met een intro die me doet denken aan de muziek van Holly Herndon, waarna Arca invalt met de drums, inclusief een wobble hier en daar. De opbouw naar het refrein is ideaal, alsof het technisch gezien allemaal perfect uitgewerkt is. De tekst past prachtig op refrein, met een diepe, melodieuze synth die genoeg ruimte geeft aan Twigs om zelfs te experimenteren met verschillende tonen. Hierna vallen prachtige samples in, die als snares worden verwerkt in de bridge. Kicks is een meesterwerk.
LP1 is geen 'poppy' album dat je op de achtergrond opzet in de hoop wat catchy deuntjes op te vangen. Het is een album dat ideaal is om intensief te beluisteren met headphones, op een koude zomeravond. Het is een prachtig, mysterieus staaltje muziek dat de hedendaagse R&B & Pop muziek eer aandoet. Als dit slechts is begin is, ben ik benieuwd wat er nog allemaal zal volgen na dit debuut.