Goat - Commune (2014)

Rock / Wereld
Label: Sub Pop

1. Talk to God (6:39)
  2. Words (3:06)
  3. The Light Within (2:57)
  4. To Travel the Path Unknown (2:29)
  5. Goatchild (4:01)
  6. Goatslaves (4:45)
  7. Hide from the Sun (3:36)
  8. Bondye (5:01)
  9. Gathering of Ancient Tribes (6:18)
  10. Dig My Grave *
  11. Hide from the Sun [Al Lover Remix] *
avatar van Mjuman
Fijne plaat van deze Zweden uit Norrbotten; geweldig publiciteitsverhaal ook - het dorp Korpilombolo dat een voodoo-verleden zou hebben.

"Lappen" is het 'scheldwoord' voor mensen die zichzelf Samer noemen, nomadische roots. levend van de natuur in delen van Noorwegen, Zweden en Finland. Samer-woorden vind je terug geografische aanduidingen. Dit album is idd een smeltkroes, maar doet af en toe ook denken aan het Zweedse muzekcollectief Kebnekaise dat in de jaren 70 fraaie muziek maakte die doorspekt was met elementen uit de Zweedse folk.

Een andere aardige link is het boek van Mikael Niemi - Popmuziek uit Vittula; Niemi is afkomstig uit Pajala, een steenworp vandaan van Korpilombolo. Muziek is daar een van de middelen om je te onderscheiden (en uiteindelijk te vertrekken uit de negorij).

Inmiddels woont de band in Zwedens tweede stad, Gotenburg. Dit blijft een fijn album

avatar van RuudC
Hehe, de hoofdpersoon wordt in dat boek, vanwege het muziek maken, meerdere malen voor homo of mietje uitgemaakt. Neemt niet weg dat het verder een fantastisch boek is hoor. Zelden zo gelachen tijdens het lezen.

Ik vind dit album zelfs beter dan zijn voorganger. En dat terwijl World Music toch ook een gewelidige plaat is. Maar een nummer als b.v. Run to yo mama mis ik niet echt...
Deze plaat is wat consistenter, wellicht wat serieuzer van toon. En het heeft een lekkere flow.
Het repetetieve van Bondye met die sublieme opbouw, en dan die afsluiter

Hop, de volle vijf sterren. Zo vaak gedraait, en hij blijft maar beter worden. Op de één of andere manier raakt dit album bij mij precies de juiste snaar...
World Music wordt keihard overtroffen, en ook dat was al een prima plaatje!

Ik vind hem helaas juist wat minder, minder groovend en passievol, meer rammelend. Blijft wel cool mysterieuze band, hoop dat ze nog veel meer muziek gaan uitbrengen

avatar van Kronos
aERodynamIC schreef:
Toch iets minder dan het debuut maar dat kan ook komen doordat het nu op me over begint over te komen als een maniertje dat me na verloop van tijd wat tegen gaat staan.
Waar het debuut origineel was kun je dat nu natuurlijk niet meer zeggen omdat de opvolger nu ook niet bepaald een enorm andere weg is opgegaan.

Origineel is leuk voor even. Als het je bij het debuut daar om te doen was is deze een beetje overbodig inderdaad.
Maar volgens mij heeft de muziek meer te bieden. Ook op deze tweede van Goat. Pas gekocht en ik ben nu al een tevreden eigenaar.

Ik vind juist dat deze plaat behoorlijk anders klinkt dan het debuut. Het is gelukkig geen simpele herhalingsoefening geworden.
Natuurlijk is die typische Goat sound gebleven, maar ik hoor wel degelijk verschillen. Het is allemaal wat consistenter, met flink wat psychedelische repetitieve passages.
Ik kan mij voorstellen dat mensen dat wat minder vinden, maar ik heb juist een zwak voor dat soort stukken

Ik heb in 2014 heel veel gedaan, maar nieuwe muziek ontdekken stond een beetje op de achtergrond. Hoewel ik nu achteraf, mijn jaarlijstje opmakende, ontdek dat ik toch nog wel zo'n 25 releases van dit jaar heb meegepikt, valt het mij op dat het vooral nieuwe albums zijn van bands waarmee ik al bekend was. Goat is daar op een van de weinige uitzonderingen. Het begon met een toevallige beluistering van Talk to God, een nummer wat meteen goed in de smaak viel. Psychedelisch, hypnotiserend en lekker lang. De rest van Commune ligt in het verlengde van die topper en het hele album mocht dit jaar regelmatig van mijn aandacht genieten. Naast Talk to God vallen The Light Within, Goatslaves, Hide From the Sun en natuurlijk de afsluiter op als goede nummers. De stijl komt heel bewust heel tribal over en de hele mythologie achter Goat maakt het nog interessanter. Dit is zeker een band om in de gaten te blijven houden en Commune komt sowieso in mijn jaarlijstje, als beste ontdekking van dit jaar.

avatar van IllumSphere
Dn!S schreef:

Luister dan ook even het debuut World Music. Dat ligt in het verlengde van deze plaat (of eigenlijk andersom) en kan ik absoluut aanraden.

IllumSphere schreef:

Hij staat al klaar om geluisterd te worden, ben er alleen nog niet aan toegekomen.

avatar van popstranger
Vind deze zelfs nog net iets beter dan hun vorige en die viel ook al in de smaak. Wel opletten jongens dat het niet als een formule gaat klinken mbt volgende albums...

Formule? Daarvoor zijn de verschillen met de volgende plaat toch iets te groot...
EN vergelijk formule niet met sound. Goat heeft wel een eigen, lekker lo-fi geluid.