The Flower Kings - Paradox Hotel (2006)

Zweden
Label: Inside Out

1. Check In (1:37)
  2. Monsters & Men (21:21)
  3. Jealousy (3:22)
  4. Hit Me with a Hit (5:32)
  5. Pioneers of Aviation (7:49)
  6. Lucy Had a Dream (5:28)
  7. Bavarian Skies (6:34)
  8. Selfconsuming Fire (5:49)
  9. Mommy Leave the Light On (4:38)
  10. End on a High Note (10:43)
  11. Minor Giant Steps (12:12)
  12. Touch My Heaven (6:08)
  13. The Unorthodox Dancinglesson (5:24)
  14. Man of the World (5:55)
  15. Life Will Kill You (7:03)
  16. The Way the Waters Are Moving (3:12)
  17. What If God Is Alone (6:58)
  18. Paradox Hotel (6:29)
  19. Blue Planet (9:42)
avatar van BoyOnHeavenHill
Hoe raar het ook klinkt, met de onvoorspelbare muziek van deze band weet je bijna altijd wat je kunt verwachten: lang uitgespronnen nummers met regelmatige tempowisselingen, pittige gitaarsolo's, warme toetsenpartijen en positieve teksten (maar niet dan zoals bij de Positivo's, eerder een oproep tot liefdevolle strijdbaarheid en een weigering om tot fatalisme of nihilisme te vervallen). Aan de ene kant gaat deze muziek dus zóveel kanten op dat je nooit weet je over een halve minuut zult horen, aan de andere kant zul je je er ook nooit een buil aan vallen omdat Stolt nou eenmaal overloopt van ideeën, energie en spelplezier. Dat gezegd hebbende moet ik denken aan James Joyce die voor zijn 700 pagina's dikke en extreem hermetische roman Finnegans wake eigenlijk "de ideale slapeloze lezer" wenste, want net als bij dat boek heb je bij elke (dubbel-)CD van Stolt wel even de tijd nodig om hem helemaal te doorgronden, terwijl er ondertussen nog veel andere muziek aan de deur staat te kloppen – en als je niet uitkijkt is er zelfs al weer een nieuwe plaat van Stolt zèlf achter aan de rij aangesloten. En laten we ook niet vergeten dat dit album een paar decennia geleden ongeveer 3½ vinylelpee in beslag zou hebben genomen – zodanig ben ik al gewend aan de enorme produktiviteit van de Flower Kings dat ik gewoon vergeet dat ik in analoge tijden mijn wenkbrauwen wel even zou hebben gefronst bij de omvang van dit album.
        Take it or leave it, zou je zeggen, maar mijn punt is dat ik me afvraag of ik de enige ben bij wie de overdaad aan FK-produkt schaadt, en wanneer er dan ook nog eens te weinig nummers echt uitspringen ben ik geneigd om net als ChrisX en obsessed (maart 2006 alweer) gewoon naar eerdere platen als Adam & Eve of Flower power te grijpen. (Een uitzondering moet ik overigens wel maken voor de tweede helft van de eerste CD die eindigt met een uiterst indrukwekkend kwartet inclusief een postume zelfrechtvaardiging van Hitler, een broos liedje over een kind dat bang is in het donker en een prachtige en zeer toepasselijk getitelde "uplifting" afsluiter inclusief heerlijke slide.)