Een jaar geleden is het alweer dat het krachtige debuut van Monomyth verscheen. Een succes in het beperkte aantal spacerock bands die er te vinden zijn. De Haagse band heeft in de afgelopen jaren een nieuwe dimensie gegeven aan dit eens zo populaire genre, gecombineerd met aanverwanten als psychedelische- en krautrock. Op het Life I Live festival in Den Haag werden we al weggeblazen door de muzikale opbouw die ontaarde in krachtexplosies. Op het tweede album, toepasselijk genaamd Further, vinden we vier nummers die in totaal ruim een kwartier aan muziek bevatten. Het avontuur staat op dit album centraal met als hoofdthema ‘beweging’. En bewegen ga je vanzelf wel als je de muziek tot je neemt.
Bij opener Ark-M krijgen we het ontspannende gevoel gelijk te pakken. Je kunt het beste je ogen sluiten en je laten meevoeren op de muziek. De opbouw is zeer divers en stelt je in voorbereiding op de naderende lancering van de spaceshuttle. De gitaren, drums en uiteraard het keyboard pakken je langzaam in zijn greep. Je ziet de sterren al voor je verschijnen maar je wordt nog even in spanning gehouden. De muzikale klanken vormen meer diepgang dan op het voorgaande album. Uiteraard bouwt de spanning zich weer op tot diverse climaxen waarna je al zwevend door de ruimte je weg voortzet. De intensiteit en muzikaliteit gaan hand in hand samen en de vervreemde klanken dringen diep tot ons door. Uiteraard worden we achtergelaten in een totaal andere wereld.
Ontspannen vervolgen we onze weg door het heelal (Spheres), met de gitaren en drums die je langzaam in de greep nemen. Het keyboard geeft er zijn korte invullingen aan met af en toe wat vervormingen op de synths. Opeens wordt de wereld pikzwart en weten we niet wat ons te wachten staat. Is het einde nabij, nee toch niet. We komen weer bij bewustzijn maar weten nog niet helemaal waar we zijn. We gaan verder en langzaam aan wordt alles weer lichter en voelen we ons steeds beter worden. De ritmische gitaarklanken pakken ons opnieuw in hun greep. We zitten midden in een jamsessie die steeds krachtiger wordt. De positiviteit blijft behouden.
Een frontale botsing vindt plaats en we worden de ruimte in geslingerd (Collision). Drijvende brokstukken vliegen om ons heen en we we ervaren de schoonheid van de ruimte. Sterren fonkelen en de aarde lijkt zo ver weg, nee we zijn nog steeds niet verloren. De krachtige sound pakt ons beet terwijl we de nodige overblijfselen proberen te ontwijken. Het vuur nadert maar weet ons niet te bereiken. We worden opgepikt door een andere shuttle, klaar voor het vervolg van onze tocht.
In volle vaart trekken we verder door onontdekte gebieden in het heelal (6EQUJ5). We zien de meest fascinerende gebieden aan ons voorbij trekken. Sneller en sneller gaan we en er is geen weg meer terug. De drums hakken erin en de synths scherpen het geluid aan. De keyboardsound komt terug en we bevinden ons weer in andere indrukwekkende ruimtes. Dit proces herhaalt zich meerdere keren, de ene keer is alles wat langer licht om ons heen voordat we weer door het donker schieten. De krijsende gitaren houden ons diep in zijn greep en we vragen ons af of we ooit nog de weg terug zullen vinden naar de aarde. We gaan sneller en sneller en we verliezen langzaam het bewustzijn. Zal alles ooit nog goed komen, het lijkt er niet meer op. Zien we daar een lichtpuntje in de verte, horen we water en sirenes. De vragen blijven onbeantwoord en het vervolg zal het moeten uitwijzen.
De mannen flikken het opnieuw, in een zinderende drie kwartier wordt je meegezogen in een ruimtereis. De muzikaliteit zit dieper dan op het voorgaande album en de opwekkende tonen zijn wat meer aanwezig. Door het complexe geheel kunnen we niets anders concluderen dat het weer een sterk staaltje vernuftigheid is geworden. We kijken al uit naar de volgende ontmoeting met deze mannen.
Afkomstig van
Platendraaier.