Rick Wakeman - Criminal Record (1977)

Electronic
Label: A&M

1. Statue of Justice (6:21)
  2. Crime of Passion (5:48)
  3. Chamber of Horrors (6:41)
  4. Birdman of Alcatraz (4:14)
  5. The Breathalyser (3:53)
  6. Judas Iscariot (12:35)
avatar van BoyOnHeavenHill
Een plaat die me af en toe doet denken aan Six wives, niet alleen omdat hier ook zes (praktisch) instrumentale nummers op staan, maar vooral ook omdat dit album net zo kleurrijk is en Wakeman net zoveel gelegenheid biedt om zijn complete arsenaal aan keyboards en geluidskleuren tentoon te spreiden. En daarvan maakt hij optimaal gebruik, meer nog dan op Six wives, zeker als je hoort hoe hij op de plaatopener tekeer gaat. Ik moet wel zeggen dat ik daarbij de eerste helft het sterkst vind, ook vanwege het stevige fundament van Squire en White; nummers vier en vijf zijn minder pakkend, en Judas Iscariot is wat te ongestructureerd voor mij, met een overdaad aan ideeën waar ik op een gegeven moment een beetje in verdwaal. Desalniettemin als geheel toch wel een sterke en rijke plaat.

avatar van Boomersstory
echoes schreef:
Deze staat weer eens op en meteen bij het eerste nummer realiseer ik me weer wat een heerlijk album dit is.

Na het opnemen van Going for the One met Yes duikt Rick opnieuw de studio in voor dit weergaloze soloalbum. Bijgestaan op kant A door collega's Chris Squire en Alan White en op het laatste nummer van kant B door een compleet koor en hetzelfde kerkorgel als dat hij bespeeld op Awaken.

Behoort tot het beste wat Rick Wakeman in z'n lange carrière heeft uitgebracht.
AWAKEN vind ik het fraaiste nummer in het oeuvre van Yes