Spinvis - Spinvis (2002)

Label: Excelsior

1. Bagagedrager (6:14)
  2. Smalfilm (4:02)
  3. Voor Ik Vergeet (4:25)
  4. Astronaut (4:15)
  5. Ronnie Gaat Naar Huis (4:41)
  6. Mare Frigoris * (2:52)
  7. In de Staat van Narcose (3:35)
  8. Mike Clark (0:34)
  9. Herfst en Nieuwegein (3:51)
  10. Handige Tante / Jongen Met Geld (2:27)
  11. De Talen van Mijn Tong (2:25)
  12. Leo's Definitieve Aquarium (1:01)
  13. Limonadeglazen Wodka (5:00)
  14. Regen en Patchoulli (4:08)
Dus jij zorgt voor de koffie tijdends het wachten?

Mojo Pin
Volgens mij lacht Spinvis je keihard uit als je zegt dat je bij de school op hem stond te wachten

avatar van Nicolage Rico
Ik denk dat ie gaat zingen: "Spinvis gaat naar huis".

Mojo Pin
Met een gymtas op zijn bagagedrager?

avatar van Nicolage Rico
Naja, ik hoop voor zijn kinderen dat die op de bagagedrager zitten...

Dazzled Kid schreef:
Voor de geinteresseerden: ik woon tegenover de school waar zn kinderen op zitten. Wees er rond 3 uur en je ziet hem wel

en hem dan groepsgewijs toezingen: IK WERD VERLEDEN JAAR ONTVOERD DOOR EEN RUIMTESCHIP EN SINDSDIEN GAAT HET MET MIJ NIET ZO GOED.
En hen daarna verwachtingsvol aankijken.

Mojo Pin
Ik zou zeggen dat daar bij de auto Josefien en Mike staan.

avatar van Nicolage Rico
En dan trek ik een blauwe overhemd aan, want dat staat me goed..

Mojo Pin
Zal ik je dan vervolgens vragen of je oesters geil vindt?

avatar van Nicolage Rico
Ow shit, ik kan niet.. Ik ben de ruimte weer in, want ik ben een astronaut.

Beste album uit mijn collectie:D

haakje schreef:

En hen daarna verwachtingsvol aankijken.

Doe ik!
Jammer dat het zaterdag is, anders had ik het zo gedaan

wat een interessantdoenerij dat spinvis. Echt irritant!

niemand hier heb ik de vergelijking met Radiohead horen maken. Mag natuurlijk ook niet want Radiohead is fantastisch maarik bedoel meer dat ze een Nederlands talige versie van Radiohead lijken te willen zijn, qua teksten ook....wat absoluut niet lukt!!!

wat een bagger. Zo'n enge alto die idealen lijkt te hebben terwijl dat wel meevalt als puntje bij paaltje komt.

Poezie is het overigens ook absoluut niet! Slechte stem, k**muziek en stomme afgrijselijke teksten. Kotsopwekkend noem ik het..sorry maar ik wil even balans brengen in het verhaal hier op de site.

gewoon onzinnig dus...misschien dat i khet goed zou vinden als ik blowde.....dat dan weer wel.

CCDevlin schreef:
wat absoluut niet lukt!!!

Het zal dan ook wel niet de bedoeling zijn

CCDevlin schreef:
wat een interessantdoenerij dat spinvis. Echt irritant!

Of begrijp je de teksten niet helemaal, Chris?

Ik geef toe, je moet hier echt van houden. Maar dat alle teksten slecht zijn, is absoluut niet waar.

het zijn vage teksten die ook echt niet als poezie door kunnen dat is nou eenmaal zo.

Dat ze raak zijn is maar net hoe je het bekijkt....lang genoeg kijken naar zoiets geeft altijd wel opties. Dat je er iedere keer iets anders in vindt zegt genoeg

bovendien ben ik de teksten van eddie vedder gewend dus aangaande het begrijpend lezen zit het wel snor met mij

CCDevlin schreef:

Is wel erg kort door de bocht hoor...

Dat is nou eenmaal zo, is natuurlijk ook een erg zwakke argumentatie. Sterker nog, helemaal geen argumentatie...

Jazper schreef:

Is wel erg kort door de bocht hoor...

beargumenteer jij dan maar waarom het WEL poezie is.

Boudewijn Buch zei al eens : Veel dingen worden poezie genoemd maar heel weinig dingen zijn dat ook echt.

Gewoon een zin typen is dus al geen poezie. Das gewoon een zin. Ik zeg trouwens niet dat Spinvis beweerd poezie te maken hoor maar ik las het hier ergens van iemand.

CCDevlin schreef:

beargumenteer jij dan maar waarom het WEL poezie is.

Ik heb helemaal nooit beweerd dat het WEL poëzie is hoor. Ik heb helemaal geen verstand van poëzie. Ik kan de teksten bijzonder waarderen, maar of het poëzie is, geen idee.

Ik zeg alleen maar dat jij zonder argumentatie zegt dat het geen poëzie is.

nee maar iemand zei dat dus wel en daar reageerde ik op, en later heb ik een beetje uitgelegd waarom ik het geen poezie vind.

los van dat alles vind ik het geen goede muziek.

CCDevlin schreef:

los van dat alles vind ik het geen goede muziek.

Een heeeeel klein beetje uitgelegd dan.

avatar van oruiz
Maakt het uit of het poëzie is te ja of te nee? Volgens mij niet. Spinvis maakt gewoon liedjes met mooie teksten, noem het zoals u wil.

avatar van Jochempie
Ja wel een leuk album alleen maakt de sfeer mij altijd afschuwelijk depri! Jammer maar ja.
Live trouwens vind ik ze erg goed. Ik heb ze nu 2 keer gezien en 1 keer met Simon Vinkenoog en dat kwamen de liedjes veel beter tot hun recht!

avatar van Music4ever
Smalfilm en Astronaut zijn echt klassiekers, geniaal gewoon!

avatar van oruiz
Jochempie schreef:

ik vind ze live meestal juist enorm tegenvallen. Het lijkt wel of Spinvis live zoveel mogelijk instrumenten in zijn nummer wil verwerken wat totaal niet ten goede komt van het liedje

wolverine77
Nederlandstalig is niet mijn favoriet. Maar dit album is echt geweldig. Eenvoudig en toch geniaal.

avatar van levenvergeten
Je droomt wel vaker van een feest
maar hier ben je nog nooit geweest
iedereen kijkt naar voetbal
en een vent zeurt aan je kop

Briljante openingszinnen van dit album, waar Spinvis aan een aantal losse zinnen tot een liedje verwerkt. Het wonderbaarlijke van dit is dat die zinnen eerst niks met elkaar te maken lijken te hebben, maar later blijken het puzzelstukjes die perfect blijken te passen.

Op deze plaat spreekt mij vooral het cynisme aan van Spinvis aan, die alle mogelijke cliché's ontwijkt en overduidelijk zijn eigen weg inslaat. Het is een kronkelig pad, en je weet aan het begin niet of het wel het juiste is, maar later blijk je toch weer uit te komen op de plek waar je wilde zijn. Zo valt deze muziek misschien wel te typeren.

En toen stuitte ik pardoes op een andere prachtige alinea:

Als ik uitga ben ik een fotograaf
en ik ben schrijver als ik vrienden bezoek
op het ogenblik zit ik nog even zonder werk
maar binnenkort begin ik aan mijn eerste boek
in de spiegel neem ik soms alvast de pose aan
voor de foto op de achterkant.

De personages die Spinvis neerzet zijn soms werkelijk fantastisch, zoals de 'vrouw van 40 met een sigaret'.
Maar ook Ronnie, die schijnbaar uit een kliniek ontslagen is en waarschijnlijk gehandicapt is. Al ben ik daar nog niet helemaal uit.
Het mooie van deze personages is dat ze allemaal vrij herkenbaar zijn, maar er wordt nimmer over ze gezongen.

Dan komt uiteindelijk de zin die misschien nog wel het meest fantastisch is:

We hadden zo'n gelijk altijd,
maarja we zeiden niks

Chapeau meneer Spinvis, u heeft een mooie plaat gemaakt, en ik zal de rest van de dag gaan proberen uit te vogelen hoe ik uw muziek in een woord kan beschrijven.

Mijn eerste suggestie is ZolderkamerCollageElektronicaPop.

avatar van Tsjo-Wi
zitten wel mooie nummers op zoals bagagedrager en voor ik vergeet, maar bijvoorbeeld smalfilm vind ik echt zo tenenkrommend slecht. Die zanger zingt als een grote amateur en die teksten zijn echt verschrikkelijk

Haha Spinvis komt bij mij op school optreden 16 december, voor het goede doel!