Amon Tobin - Supermodified (2000)

Braziliƫ
Electronic
Label: Ninja Tune

1. Get Your Snack On (4:22)
  2. 4 Ton Mantis (4:45)
  3. Slowly (5:37)
  4. Marine Machines (5:45)
  5. Golfer Vrs Boxer (6:17)
  6. Deo (6:44)
  7. Precursor (4:39)
  8. Saboteur (5:18)
  9. Chocolate Lovely (6:03)
  10. Rhino Jockey (7:28)
  11. Keepin' It Steel (The Anvil Track) (4:29)
  12. Natureland (5:48)
zijn beste album: ongelooflijk ingenueuze beats en samples die op het eerste gehoor zwaar chaotisch klinken maar waar je steeds meer en meer in gaat horen.
toppunt van subtiele sample art: het 1-seconde-sampletje uit 'once upon a time in the west' in nr. 5 (geloof ik).

Dat heb ik nog niet ontdekt, maar ik ken die film ook niet. Maar inderdaad, wat een geweldige muziek. Ingenieus is wel het toverwoord, er gebeurt enorm veel snel achter elkaar. Het lijkt zeker chaotisch, maar wat een sfeer gaat hier van uit zeg...

Deze naam kom ik veel tegen, maar heb er nog niks van gehoord. Kan iemand deze artiest eens vergelijken met een andere?

Ik niet, vrees ik. Misschien met andere dingen van het Ninja Tune label. Dit klinkt allemaal heel sfeervol, broeierig...

Niet zoals Aphex Twin?

Nee, eerder Squarepusher dan nog (een album als Ultravisitor). Sommige nummers klinken ook best episch... Je moet het gewoon 's horen!

Tja, van Squarepusher ken ik maar twee nummers. Eentje staat op de soundtrack van Lost in Translation en het andere, My Red Hot Car staat op de soundtrack van Anyway The Wind Blows.

Aha. My Red Hot Car zou je met wat goede wil nog wel met Amon kunnen vergelijken. Het valt me op dat sommige muziek van Supermodified (ik ben nu bij het laatste nummer) ook wel goed als filmmuziek dienst zou kunnen doen.

Aha. Dan zal het vast my cup of tea zijn .

ElMeroMero
Tja, wat vergelijkingsmateriaal betreft denk ik meteen aan een Funki Porcini, Kid Koala en andere Ninja Tune consorten. Ook aan sommige dingen van Squarepusher idd.

Maar misschien ligt dit plaatje van eigen bodem nog wel het dichtste tegen Amon Tobin aan. Denk hier wederom aan uitgesponnen jazzy breakbeats.

Kijkkijk. Daar moest ik ook 's achteraan dan. Dank voor de tip!

Zegt me helemaal niks. Maar ik zal er ook eens achteraan gaan!

avatar van bas
bas
zeer krachtige melodieke electronica, regelmatige beats en geweldig om met een koptelefoon hard aan te zetten!

Ik vind het tot wat ik van 'm gehoord heb ook de beste amon tobin.

avatar van Onderhond
Out From Out Where blijft ongeëvenaard vind ik.

Maar ook deze weet toch wel te bevallen. Ondertussen weet ik al dat "zwaar chaotisch" hetzelfde betekent als "ietwat druk", dus kon ik met bijgestelde verwachtingen aan dit album beginnen.

Lekker warm album vooral. Nummers die vol klinken, en de kamer goed weten te vullen. Niet alles werkt even goed vind ik. Zo'n Precursor wordt dan toch weer iets te jazzy en leeg. Zo'n Slowly net weer iets te plat en melig. Maar algemeen gezien weet het allemaal wel te bevallen. Track die er voor mij ver bovenuit stijgt is "Golfer Vrs Boxer", echt een heerlijk nummer. Geweldige opbouw, vol en rauw. "Rhino Jockey" is eervol tweede.

Waardering is een beetje moeilijk. Soms denk ik "mwah, 2.5*, dit is het toch niet helemaal". Soms weer "yeah, dit klinkt echt wel geweldig, dikke 3.5*". Gulden middenweg dan maar. Bevalt over het algemeen wel, met enkele positieve uitschieters, maar ook wat irritante glitches.

avatar van Fianosther
Lang niet het beste van Tobin maar tracks als 4 ton mantis, marine machines en golfer vrs boxer maken dit een zeer lekker plaat. 3,5*

Ook dit album is een juweeltje van Amon Tobin. Een goede opening en een aantal totaal omgedraaide tracks die je van Amon Tobin niet zo snel hoort. Een andere weg ingeslagen en direct de juiste weg! Hulde!

avatar van Rayaccos
Dit is niet goed en dat komt vooral door het behoorlijk kitscherige irritante 1e nummer. Pas later wordt de cd wel aardig, met het we aardig gebruik van drums. Ik kan niet zeggen dat het echt heel goed wordt en een juweeltje is het al helemaal niet. Ik heb er spijt van dat ik deze cd ooit gekocht heb. Ergens tussen de 2,5 en 3* als het aan mij ligt.

Voor 10 euro neem ik hem van je over.

avatar van Osiris Apis
Die clip van Precursor , past precies bij de muziek.

Kid A(cid)
Rayaccos schreef:

Eerst nummer is prima! (En het enigste nummer dat ik ken van Tobin, samen met 4 Ton Mantis dan )

avatar van LeRoi
Bricolage blijft voor mij no. 1 maar dez staat strak op 2 !
En inderdaad, voor deze kunstenaar moet je:
a. een geoefend oor hebben
b. in de stemming zijn (naar Captain Beefheart kan ik ook nie elke dag luisteren)
Amon is voor mij in ieder geval de welbekende Kunstenaar 'with a capital K'!!

tuktak
nou voor amon tobin (zijn muziek dan hè ) kun je mij altijd wakker maken, daar ben ik altijd wel in de stemming voor.
wat deze gast ook maakt, het maakt allemaal niet uit. supermodified is gewoon een pareltje net als alle andere albums van amon tobin. ik ben niet zo van de artiestenverheerlijking, maar alles wat hij uitbrengt is gewoon supervet. ik ken geen andere producers die hun eigen stijl zo kunnen behouden, vernieuwend blijven, en gewoon continu kwaliteit brengen als amon tobin dat doet.

avatar van Leonard91
Hmm, deze heeft al een iets ander stijltje dan de eerste twee. Nummer 5 schijnt hier favoriet te zijn maar die vind ik net wat te druk. Dat heb ik met dit album wel vaker, net wat te druk. En als er dan ook nog een nummer als Precursor langskomt weet ik het ook niet meer. Maar de meeste nummers, vooral de eerste twee, vind ik wel mooi, jammer dat ik blijkbaar geen heel album van Amon Tobin écht leuk kan vinden. Een 3,5*

avatar van gemaster
Onderhond schreef:

Precies zoals ik dit album ervaar. Prachtige klanken die mij weten te vervoeren in gedachten. Het album ligt in het verlengde van DJ Shadow, maar is wat minder hip-hop geörienteerd. Toch maar eens wat meer van deze artiest gaan luisteren.

avatar van YoG
YoG
Briljant,
er zitten wel wat nummers tussen die ik vaak skip (met name de meer experimentelere)
Saboteur is heerlijk om je testosteron op los te laten
4 ton mantis idem
Elke muziekzenuw weet hij te prikkelen, zulke diverse muziek, vol !

Meesterwerkje van heere Tobin,
Ik moet zeggen dat ik alle platen van Amon Tobin zeker wel kan waarderen en ze allemaal ongeveer van het zelfde niveau zijn, maar deze is toch nét ietjes beter en gevarieerder dan de rest.
Vind dit ook het meest veelzijdige album, sommige nummers zouden zo uit een ander album kunnen komen maar toch blijft het mooi een geheel. (Bij 4 Ton Mantis / Deo zit ik wel eens te twijfelen of ik niet Chaos Theory aan het luisteren ben maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk

Begint meteen goed, en eindigt lekker chill met haast eindeloze jazz outro.
Beste nummer blijft 'Chocolate Lovely', brushes en lichte percussie als basis met daarom een lekkere zachte melodie, afgewisseld met scherpe breaks.
Amon Tobin op zijn best.

avatar van MurryMusic
Super album!! Ik heb dit leren kennen doordat Flying Lotus Saboteur had gesampled op z'n track Camel, maar Amon Tobin vind ik nog betere muziek maken dan Fly Lo

avatar van Leander1991
geweldig album! interessante compromissen tussen elektronica en duistere avant-garde

avatar van Slowgaze
Moet hier toch eens achteraan gaan, vind Get Your Snack On erg sterk en vroeger kwam 4 Ton Mantis met z'n prachtige videoclip geregeld langs op MTV2. Vind de sample van Red Right Hand op Keepin' It Steel trouwens erg geslaagd gebruikt.