Until the Ribbon Breaks - A Lesson Unlearnt (2015)

Electronic / R&B
Label: Kobalt

1. The Other Ones [Intro] (1:09)
  2. Orca (4:14)
  3. A Taste of Silver (3:02)
  4. Romeo (4:18)
  5. Perspective (3:20)

met Homeboy Sandman

6. Spark (3:30)
  7. Revolution Indifference (3:09)

met Run the Jewels

8. Persia (3:33)
  9. Pressure (4:08)
  10. Goldfish (4:20)
  11. Until the Ribbon Breaks (4:26)
  12. One Way or Another * (4:14)
avatar van Teunnis
Ik snap ze ook niet. Haters gaan haten. Heerlijke productie en absoluut wel een uitgebalanceerd album. Dat we het merendeel al van tevoren konden horen doet daar niks op af.

tuktak
Voor mij is dit uitgebalanceerd als in binnen de lijntjes. Producties zijn duidelijk op de massa gericht, terwijl ik een hele stapel potentieel toffe tracks hoor. Wat mij betreft gewoon zonde, mensen zouden het iets ruiger ook wel slikken. Minste deel is zijn de beats, die zijn wel heel basic uit de drumcomputer gehaald. Ik had hier meer van verwacht.

avatar van jassn
Why do you Like … Until The Ribbon Breaks?

Because it makes me Happy.

Laten we dit nu eens allemaal in een ander perspectief bekijken. Het debuutalbum van Until The Ribbon Breaks is eindelijk uit en de eerste kritiek kwam er al direct. Zo weinig nieuwe nummers? maar is dit niet logisch als je het ontstaan van hun naam er eens bij haalt? De naam komt er vooral als referentie naar het afspelen van cassettebandjes. Meestal een cassette opgesteld met favoriete muziek die van de radio geplukt zijn.
Komen we bij een ander commentaar die al rap volgt na een eerste luisterbeurt, dat is namelijk dat de nummers geen lange intro’s en outro’s hebben en heel rap in elkaar over vliegen op sneltempo. Dit is waarschijnlijk dus ook de bedoeling want als je vroeger een cassette samenstelde wilde je zoveel mogelijk favoriete nummers erop zetten. Waarom dit dan zo van het ene genre in het andere vliegt is natuurlijk ook te begrijpen want favoriete nummers zijn nu niet allemaal in 1 genre te stoppen. Wat dit trouwens beter maakt dan een samengestelde cassette is dan weer de samenhang van de nummers. Ook al zijn ze zo verschillend toch hangt het allemaal aan elkaar. Op een filmische manier dan wel.

Komen we natuurlijk bij het punt dat Pete een filmliefhebber is. „Pressure” werd geschreven naar aanleiding van de rellen in Londen op beelden van de film „Lost Highway” zonder geluid. Dat hij ook een liefhebber van teksten en poezië is steekt hij zeker niet weg. In „Romeo” geeft hij een geheel eigen draai aan de tekst van shakespeare en hoe hij het zou gedaan hebben. Ik moet hem daar helemaal geen ongelijk in geven. Daarnaast is Pete ook een hiphopliefhebber, dat hij dan nog eens met 3 van de betere rappers mag samenwerken van het moment. Die alle 3 een heel mooie bijdrage leveren aan de nummers ook al zijn sommige bijdragen heel kort maar wel erg krachtig. Net zoals dit album kort en krachtig maar wel op vollen bak op repeat staat.

Waarom? Eerst en vooral omdat er altijd wel iets gebeurt, alsof je naar een film luistert die van de ene wending in de andere vliegt maar uiteindelijk toch weer terugkeert naar waar het begon. Daar is „Pressure” nog het beste voorbeeld van. De film moet je er wel zelf bij voorstellen maar je kan natuurlijk veel kanten uit. Een andere reden is de subtiliteiten van sommige instrumenten die in nummers zitten. De piano, de trompet, … de verschillende lagen waaruit een nummer is opgezet waardoor dit album ook nooit gaat vervelen na een tijdje.

Een ander voordeel is dat dit alle kanten uitvliegt zonder dat het in herhaling valt (ik weet, ik val wel in herhaling) en dit zonder de samenhorigheid te verliezen.Ze maken van wat bij vele albums een nadeel is, hun voordeel. Dit album spreekt, danst, filmt, poeziët, knalt, splettert, revolutioneert, is sexy, geeft u een smaakje zilver … en het is goud waard. Dus vertelt het aan de anderen en laten we vooral niet vergeten om eens iets in een ander perspectief te durven bekijken.

So who am I to cheat time?
I've been trying to gauge the ending
And you'll do just fine
So use me, taped and broken,
Like your favorite old table
We could just play out through the summer,
Until the ribbon breaks

CD is eindelijk aangekomen

avatar van jassn
voor de mensen die geïnteresseerd zijn in verhalen achter de nummers of wat info waarvoor de nummers staan

deel 1
deel 2

jassn schreef:
CD is eindelijk aangekomen

Jammer dat er geen vinyl versie van is.

avatar van jassn
Dat zal wel nog volgen, want alleen nog maar uit in Amerika. Ik denk dat de vinyl van de EP ook maar veel later uit kwam.

Ja, ik zag inderdaad dat het nog nergens makkelijk leverbaar is. Ik hoop dat ik het in Londen kan kopen. Altijd leuker na zo'n optreden.

En dan gewoon vergeten te kopen na afloop

Nou ja, er was (nog) geen vinyl dus komt later nog wel. Overigens best een fijn optreden.

avatar van ArthurDZ
Wat irritant dat ik dit album nergens online kan luisteren! Wat ik ervan ken klinkt nochtans super!

Sowieso niet makkelijk verkrijgbaar hier wat ik vreemd vind. Ik kon tijdens het concert in Londen de cd meenemen, niet gedaan want ik wil het op vinyl, maar zo onderhand begin ik een beetje spijt te krijgen van die beslissing want volgens mij zit het er voorlopig nog niet aan te komen.

avatar van Dance Lover

Dance Lover schreef:

Vinyl? Dat is nieuw voor mij. Goed te horen! Die bestelling gaat de deur uit

En de cd is inderdaad zo te bestellen op sites als Amazon, maar dan ben ik wel wat meer kwijt dan tijdens het concert

edit: denk dat ze zitten te rommelen bij amazon want het lijkt erop dat er vinyl is maar dat is dus niet zo Maar wel in de VS zie ik nu.

toch pas vanaf 31 maart?

jassn schreef:
toch pas vanaf 31 maart?

Bij Amazon.com wel ja. De andere sites nog niks. Dus dan moet ie maar uit de VS komen

Dance Lover schreef:
Als je een creditcard hebt, kun je hem gewoon aanschaffen via Amazon.UK.

Ja pff, normaal gezien beluister ik een album liever eens een paar keer helemaal voordat ik 'm koop. Ze maken het mensen als mij niet makkelijker, deze groep!

avatar van Dance Lover
Anders kun je toch eerst alle nummers pindakazen, op de juiste volgorde zetten en beluisteren.

avatar van ArthurDZ
Ook geen fan van, maar ze dwingen me er wel toe inderdaad!

In de plaats van gewoon hun album op Spotify te zwieren....

Staat het niet op Spotify? Ik gebruik dat nooit maar doe het al vrij lang met die pindakaasversie. En binnenkort dan eindelijk op vinyl

avatar van Gretz
Staat wel op Spotify, maar het album is nog niet beschikbaar in Nederland/België.

Vandaag binnen op vinyl. Klinkt te gek en i.t.t. veel nieuw vinyl nu eens helemaal zonder kraakjes of wat ook. Heerlijke plaat en eindelijk kan ik het nu 'echt' beluisteren

Kom ik er ineens achter dat bij de downloadcode die je krijgt bij aanschaf van de lp een extra track zit. Volgens mij werd deze in Londen ook live gespeeld: One Way Or Another. jassn?

avatar van jassn
ja, die werd gespeeld. ik vind jammer genoeg nergens de lp (behalve op plaatsen waar ik met paypal moet betalen en mijn account doet ambetant)

Volgens mij is de lp alleen maar via amazon.com te bestellen.

avatar van jassn
ik vind die nergens meer op amazon

Nu je het zegt! Volgens mij heb ik heel veel geluk gehad dan. Er is nog 1 exemplaar op Discogs te vinden zie ik.

Op de vinylversie straat trouwens niet de bandnaam vermeld. Het is dan alleen de foto.

ArthurDZ schreef:
Ook geen fan van, maar ze dwingen me er wel toe inderdaad!

In de plaats van gewoon hun album op Spotify te zwieren....
het album staat sinds 1 juni op spotify en ik dacht ook iets gehoord te hebben dat het ergens eind juni uitkwam in Europa maar neem me niet op mijn woorden hiervoor.

Ik heb trouwens de vinyl kunnen kopen voor wat minder geld, hebben ze zelf voor gezorgd de bandleden. Ik kreeg ook de setlist mee van in Groningen, zonder ik er achter vroeg.

Ik zag dat het vinyl nu ook in de Uk te koop is (dus via Amazon.co.uk is het te doen). Maar het blijft omslachtig allemaal, en raar.

avatar van ArthurDZ
Heb deze dan toch eindelijk kunnen luisteren. Naast de twee prachtnummers Goldfish en Until The Ribbon Breaks, die ik al kende, vind ik na deze eerste luisterbeurt ook vooral Perspective en Revolution Indifference erbovenuit springen.

Gewoon een interessant album, r&b, hiphop en electro door elkaar geklutst met poppy elementen, eigenlijk jammer dat deze groep zo hard haar best doet om zo weinig mogelijk publiek te vinden

avatar van stoepkrijt
Dit was het eerste album van 2015 dat ik luisterde en was meteen 4,5 sterren waard. Door het jaar heen heb ik amper meer naar dit album omgekeken en het daalde dan ook gestaag in mijn eindejaarslijstje.

Vandaag heb ik A Lesson Unlearnt weer eens opgezet en ik weet ineens weer waarom ik dit zo goed vond. De razend boeiende composities die vol hypnotiserende klanken en vol warmte pakken me direct weer in. Wat ik ook zo knap vind is hoe gevarieerd dit album is zonder dat het als een vreemd allegaartje gaat voelen.

In januari heb ik dit album niet al te veel gedraaid, omdat ik het gros van de nummers al kende. Daardoor ken ik Orca en Persia relatief wat minder goed, waardoor ik vandaag heerlijk betoverd kon worden door Persia. Die heb ik te lang onderschat.

avatar van jordidj1
jassn, let je op?

Bij Super Tip-Topper

Getipt door: stoepkrijt

Nu we toch bezig zijn, laat ik het ook maar direct afronden. Heb deze bewust voor het laatst bewaard, want dan kon ik het lekker snel afronden. Dit album heb ik dan ook het meest afgespeeld in deze "tip topper"-periode.

Bij UTRB moet ik altijd denken aan user jassn, die zeer lovend was over deze groep in zijn top 100 presentatie. Uit nieuwsgierigheid het album 1x gedraaid, maar eigenlijk daarna nooit meer gedraaid, ondanks het feit dat ik zeer geïnteresseerd was. Nu dan eindelijk!

Dit album is zo'n eentje in de categorie: kan altijd, verveelt nooit, zowel op de achtergrond, als intensief luisteren. A Lesson Unlearnt kenmerkt een heerlijke laidback sfeertje, op de een of andere manier gaat het dicht bij jezelf staan. De plaat lééft, swingt, duikt diep, komt terug. Het leuke is dat 'ie ook zo lekker gevarieerd is, maar toch niet voelt als "hak-op-de-tak".

Ja, deze gaat zeker nog voorbijkomen. Ik ga ook lekker hoog inzetten: 4,4*