Bram Vermeulen & De Toekomst - Tegen de Tijd (1982)

Label: WEA

1. Laat Me (4:05)
  2. De Nachtploeg (4:25)
  3. Tien Uur Geleden (3:09)
  4. Ren voor Je Leven (3:43)
  5. Wedstrijd Tegen de Tijd (4:35)
  6. Pas Op (3:30)
  7. Burgerman (2:42)
  8. De Zin (3:14)
  9. Aardige Man (3:45)
  10. Joanna (3:45)
avatar van bikkel2
3e en laatste album van Bram Vermeulen & de Toekomst.
Muzikaal echt een album van die tijd, maar wel meer obscuur dan de twee vorige worpen.
Meer synths en hier en daar zijn ook elektronische drums te horen.
In ieder geval is Tegen De Tijd wat tegendraadser en is zo nu en dan ook wat duister.
Bram's teksten sluiten daar naadloos op aan want die zijn meestal nooit opgewekt of positief.
Wedstrijd Tegen de Tijd is enorm herkenbaar en tijdloos, want wij hebben er nu eenmaal een handje van gehaast en met de nodige tijdsdruk door het leven te gaan.
Een klassieker van hem en keerde later terug op het album Tijd/ Vrije Tijd, waar hij de nodige songs die hij met de Toekomst had gedaan bewerkt liet terug komen.
Burgerman is ook een highlightje, evenals afsluiter Joanna, over een vrouw die opgenomen is en zich als niet begrepen beschouwd. Ook dat nummer keert bewerkt terug op Tijd/ Vrije tijd van jaren later.
Ja, muzikaal moet je een beetje door de tijdsgeest heen luisteren, maar Bram weet het allemaal met veel passie en gemeendheid te vertolken.
Dat was ook een sterk punt en de veel sobere aanpak die hij als soloartiest ging hanteren leek hem als gegoten te zitten.
Jammer dat de albums met De Toekomst wat onderbelicht zijn gebleven.
Prima album.