Antony and the Johnsons - Turning (2014)

Pop / Folk
Label: Secretly Canadian

1. Everything Is New (4:49)
  2. My Lord, My Love (3:17)
  3. Cripple and the Starfish (5:15)
  4. For Today I am a Boy (3:32)
  5. Where Is My Power? (5:30)
  6. Spiraling (3:57)
  7. Rhythm of Your Love (6:02)
  8. I Fell in Love with a Dead Boy (4:35)
  9. Bird Gerhl (3:15)
  10. Kiss My Name (4:09)
  11. Daylight and the Sun (5:43)
  12. One Dove (6:28)
  13. Hope There's Someone (4:42)
  14. Twilight (5:57)
  15. You Are My Sister (4:16)
  16. Who's Are These (2:48)
  17. Tears, Tears, Tears (2:31)
Swanlights is al weer 4 jaar oud en 2 jaar geleden werden we getrakteerd op een live album genaamd Cut the World.

Nu verschijnt een nieuwe cd inclusief dvd met daarop de film Turning en de bijbehorende soundtrack.
Nieuw werk? Helaas niet. Wel weer schitterende live opnames.
De man blijft emotioneren en zeker nu ik hem de laatste tijd wat minder vaak draai wegens gebrek aan nieuw materiaal, is het fijn om hem weer 'terug' te horen.

Jammer is alleen wel dat zijn vorige wapenfeit, ook al weer 2 jaar oud, dus ook live opnames kende.
Laten we het er maar op houden dat het eigenlijk om de dvd gaat en de muziek een extraatje is, maar wat voor extraatje: Antony weet zoals gezegd als geen ander te ontroeren en blijft dat doen, ook al kennen we de nummers tot in den treuren. Toch een knappe prestatie.

Minder bombastisch dan op Cut the World, soms haast sereen, en eigenlijk is dat wel weer eens heel erg aangenaam. De bombastische Antony met orkest van de laatste jaren ken ik onderhand wel weer. Even terug naar de basis is geweldig.
Het gaat hier overigens om een opname van een november 2006 set in The Barbican, Londen.

Nadeel? Het wachten op een nieuw album wordt nu alleen maar groter, want ook al zijn Whose Are These en Tears Tears Tears relatief wat onbekender, voor de grote liefhebbers als ikzelf zijn die nummers dat niet.

Hoogtepunt: de schitterende, kippenvel opwekkende versie van One Dove. Mooier dan de originele studioversie.