Belle and Sebastian Write About Love, het vorige wapenfeit, bleek een leuk plaatje, maar er ontstond toch ook wel wat verzadiging. Meer van hetzelfde en misschien ook wel niet sterk genoeg om zich te kunnen meten met de eerste albums.
Nu lukt dat nog maar heel weinig artiesten dus misschien moeten we dat bij Belle and Sebastian ook maar eens loslaten.
En toen verscheen
The Party Line, die gedurfd anders klonk, en of dat nu wel bevalt of niet: het valt wel te prijzen.
Het tweede nummer dat het levenslicht zag was
Nobody's Empire, hier de opener van het album, en daar horen we toch weer de o zo vertrouwde sound.
En als ik dit nummer het album hoor openen besef ik toch wel dat dit de sound is waar ik ooit zo van ben gaan houden. 'Alsof ik naar een groepje van de lokale muziekschool zit te kijken' hoorde ik ooit van iemand die niets op had met Stuart Murdoch en companen.
Ik vond het beledigend want als iemand lieflijke, pakkende en vooral warme liedjes weet te schrijven...
Dan blijft toch de vraag wat de andere nummers gaan doen op dit nieuwe album.
Allie is misschien een goed signaal: wat rauwere gitaren die vermengd worden in de bekende sound. Een wat druk liedje ook wel maar man hier wordt een mens toch wel weer vrolijk van. Lentemuziek bij uitstek terwijl we op die lente nog lang op zullen moeten wachten.
The Party Line vaart een andere koers, een koers die ik wel spannend vind ook al mis ik het lieflijke wel een beetje. De reacties op dit nummer waren dan ook gemengd. Ik sluit me aan bij de voorstanders. Dit swingt lekker de pan uit en die discosaus geeft het nummer net dat beetje nodige pit waar het heel soms wel een beetje aan ontbreekt bij B&S en zeker ten tijde van hun vorige album.
The Power of Three dan. Het borduurt voort op het geluid van The Party Line. Een wat cheesy jaren '70 discogeluid alsof damesduo Baccara herrezen is. Misschien komt het door de vrouwelijke vocalen (Emily Browning van God Help the Girl wellicht?! Of toch gewoon Sarah Martin... hopelijk geeft de hoes met info straks uitkomst).
Tijdens
The Cat with the Cream blijf ik me doorlopend afvragen op welk oud B&S nummer dit nu toch lijkt? Murdoch neemt de vocalen weer over in dit zoete liedje dat vol details zit. Aardig wat lagen in een op het eerste gehoor wat simpel lijkend nummer.
En ja hoor: daar is de foute jaren '70 pop/disco weer terug op
Enter Sylvia Plath en wat vind ik dit dan toch lekker, hoe fout ook! He is misschien even wennen allemaal maar ik prijs Murdoch enorm door deze switch. Het helpt natuurlijk wel dat ik niet vies ben van een beetje foute pop
The Everlasting Muse start als een zeer mooi indie popliedje maar vindt het blijkbaar nodig om na 2 minuten in een soort BZN-achtige cadans over te gaan om vervolgens na 30 seconden te doen alsof er niets aan de hand is. BZN? Ja u leest het goed. Had deze band het gedaan dan we hadden onze neus ervoor opgehaald, laat Murdoch het doen en er ontstaat een mooi nummer waar trompet en mandoline (?) een grote rol krijgen die zorgen voor een bijzonder nummer in de discografie van deze band. Potdomme, zo fout als de neten en toch totaal verantwoord. Hoe doen ze dit toch?
Perfect Couples gaat in het intro op de tropische toer. Toch ook wel onontgonnen terrein voor B&S en opeens besef je dat hier de invloed van Talking Heads zijn werk doet, althans dat ga je wel geloven als je dit nummer hoort. Hoekige ritmes, een beetje van de tropische sound die we hoorden ten tijde van de latere Talking Heads en behoorlijk dansbaar. U wilde een andere koers? U krijgt een andere koers!
Ever Had a Little Faith? is B&S pur sang. Dromerig zoals we ze kennen. Misschien om de oude fans toch nog wat te vriend te houden?
Play for Today heeft niets te maken met dat nummer van The Cure. Dit is dan ook heel wat luchtiger. Ik heb de term cheesy al eerder laten vallen dat gaat zeker ook op voor dit nummer. Het is dansbaar en herbergt synths die zorgen voor het hoge cheesy gehalte. Het grappige is dat ik het van deze band wel pik maar weet zeker dat als ditzelfde nummer door een onbekende band gebracht zou worden ik er niet veel van moet hebben. Hypocriet? Ja natuurlijk! Maar ik weet dat dit B&S is, ik herken de stem van Murdoch in combinatie met de vrouwelijke vocalen uit duizenden en het is daarbij ook erg catchy. En die sound: hoe anders ook, je herkent het wel! Maar ik geef het toe: het is van mijn kant wel wat hypocriet om het nu wel goed te vinden. Toch hangt hier ook wel een nadeel aan: het duurt wat te lang. Dit had best in 4 minuten afgerond kunnen worden (want zitten we echt op die percussie in de laatste minuten te wachten?), en daarmee beschouw ik dit vooralsnog toch als een wat minder nummer van Girls in Peacetime Want to Dance.
The Book of You is wederom een dansbaar nummer en Stuart neemt hier minder de hoofdrol. De gitaren geven het nummer een wat gruiziger tintje maar dat is verder relatief te noemen want het valt vooral op in vergelijk met de andere nummers op dit album (jammer van die fade-out).
Today (This Army's for Peace) eindigt de cd en de 2Lp-versie. Het is een wat zwoel klinkend nummer die dit nieuwe album waardig weet af te sluiten.
Een opvallend album ook: mensen gaan hier van gruwen en rennen gillend weg (als ze dat toch al niet voor deze 'muziekschoolband' deden) of ze omarmen het nieuwe geluid. Geen idee hoe het balletje zal gaan rollen voor Girls In Peacetime Want To Dance.
Zelf dacht ik bij de eerste tonen 'dit gaat een 4,5* worden' om daarna toch weer wat te relativeren en er vooralsnog 4* van te maken.
Ook voor mij kan dit nog alle kanten op stuiteren. Of ik ga dit echt helemaal te gek vinden of dit gaat me snel tegenstaan.
Voor de vinyl-liefhebbers onder ons verschijnt er een limited edition met extra tracks. De volgorde van de nummers is hier flink door elkaar gegooid. Aan de prijzige kant maar liefhebbers weten de goedkopere kanalen wel te vinden op dat vlak
Disk: 1
1. The Party Line
2. The Everlasting Muse
3. The Power Of Three
4. Today(This Army's For Peace)
Disk: 2
1. Enter Sylvia Plath
2. Born To Act
3. Two Birds
4. Ever Had A Little Faith?
Disk: 3
1. Play For Today