jurado schreef:
Ja, niet om aan te horen, hij zingt niet alleen vreselijk vals, z'n zanglijnen zijn ook van een ernstig belabberd niveau.
Muzikaal best in orde maar ik vind dat deze band veel te hoog gewaardeerd wordt. #smaakdingetje
Ik heb dit even gemist, maar 'te hoog gewaardeerd' bij deze band is toch even compleet contextgebonden. 99% van de muziekwereld heeft jouw mening en er is een groepje freaks (zoals ik) die het als een van de favoriete bands plaatst.
In het 'Epic Metal III'-topic op metalfan.nl heb ik Manilla Road als volgt omschreven met betrekking tot eerst Masque Of The Red Death en daarna The Ninth Wave:
(Masque Of The Red Death van Mystification)
Oppervlakkig gezien is dit jaren '80 speed/thrash metal. En toch is het anders dan wat een Slayer of Metallica of Anthrax. Die bands verschillen onderling ook, maar niet per se op basis van wat thrash metal 'thrash' maakt. Maar het refrein hier bevat iets wat al deze band niet hebben: klaaglijke, bombastische zanglijnen die eerder passen binnen een doom metalband als Candlemass. Alles erop om iets extra's in de song aan te brengen. Die overgang op 2:20 minuten heeft ook weer die overgang op iets dat eerder past bij doom metal, helemaal met die naargeestige solo die daarna volgt. Alles is gericht in de muziek, de zang en de compositie om die specifieke vibe over te brengen van een gotisch horrorepos waar de meeste andere thrashbands vooral de agressie en snelheid als belangrijkste factor aanhalen. Manilla Road is zo'n band die doom, thrash, classic rock, jaren '70 psychedelica en gouwe ouwe heavy metal samenvoegt tot een mengsel dat het stukje 'subliem' in de muziek extra naar voren brengt.
Mijn ultieme voorbeeld van epic metal is dit:
(The Ninth Wave van Open The Gates)
Dit roept beelden op van een kolkende oersoep. Een voor-historische wereld waar de nietige mens speelbal is voor goden en monsters. En daar staat Mark Shelton op een rots, omringt door de geesten van de zee als een sjamaan de oerkrachten in bedwang te houden met zijn gitaarsolo die galmt, kermt, knarst en piept. Dit is oer-metal. Dit is de muziek van lang vervlogen, mythische tijden. Het is rauw. De zang is niet mooi, maar tegelijkertijd vol van schoonheid. Dit is niet zomaar heavy metal: dit is epic!
Manilla Road is oppervlakkig vals en gammel, maar onderhuids/tussen de regels was het een van de meest pure metalbands die er bestaan. Als het aankomt op dat epische gevoel, zijn bands als Symphony X en Blind Guardian de acts die episch omschrijven, Manilla Road was een band die het gevoel liet ervaren. Maar dit is iets dat je echt moet voelen, mijn omschrijving is al niet toereikend genoeg omdat het geschreven woord is voor muziek die ervaren moet worden. Het is bijna religieus in dat opzicht, 'je zou het niet begrijpen als je niet gelooft'.
Maar Mark Shelton's zanglijnen vreselijk vals en van belabberd niveau noemen, ik hoor dat er echt niet in terug. Mooi? Niet op de gangbare manier nee. En toch zijn ze voor mij zoveel puurder en beter dan de technisch begaafdere zangers uit het metalgenre voor het gros van de tijd voortbrengen. Shelton's brakke en klaaglijke zang laat je tochtige kerkers met klaagzang, zompige moerassen met rottende lijken en platgetrapte slagvelden ervaren. Die ervaring kan niet overgebracht worden door een grunter (overtreffende trap van 'vals zingen') of een technisch begaafd zanger als Rob Halford of Bruce Dickinson. ZIj zouden kunnen omschrijven, niet laten voelen.
Ik hoop dat dit iets duidelijker maakt