Metal Church - Blessing in Disguise (1989)

Label: Elektra

1. Fake Healer (5:56)
  2. Rest in Pieces (April 15, 1912) (6:39)
  3. Of Unsound Mind (4:44)
  4. Anthem to the Estranged (9:32)
  5. Badlands (7:24)
  6. The Spell Can't Be Broken (6:48)
  7. It's a Secret (3:49)
  8. Cannot Tell a Lie (4:18)
  9. The Powers That Be (5:22)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Twintig jaar geleden ook al gekocht en ik heb geworsteld met de transfer van zanger: David Wayne out en Mike Howe (ex-Heretic) erin. Ook stapte gitarist Kurdt Vanderhoof in de achtergrond en liet het voorplan aan gitarist John Marshall, hij bleef echter componeren voor Metal Church. Volgens mij is John Marshall nog gitaarroadie van James Hettfield van die andere groep geweest en heeft hij hem zelfs eens op een toer als gitarist vervangen toen James zijn arm had gebroken, dacht ik.
Na twee klassiekers in mijn belevingswereld was het even wennen, het haalt het niet bij de twee voorgangers maar ik vind dat er meer aandacht aan dit album mag worden geschonken. Het heeft zijn kwaliteiten, toen al en nu zeker met de huidige thrash revival. Bestaat hiervan een remaster, want het geluid op mijn versie (CD Elektra / Asylum Records 9 60817-2 uit 1989) vind ik toch tegenvallen: eerder hol dan vol. Nummer zeven It’s a Secret klinkt zelfs abominabel in mijn oren. Het uitstekend drumwerk van Kirk Arrington komt voor mij tevens onvoldoende uit de verf, zeker zijn cymbalen, ik hoor ze bijna niet of het zou slijtage aan mijn trommelvliezen moeten zijn.
Absolute uitschieters zijn voor mij Badlands (geweldige song en video), The Spell Can’t Be Broken en It’s a Secret (ondanks het geluid). Nummers die mij niet meer zo bevallen zijn Anthem to the Estranged en Rest in Pieces (tot aan de versnelling toch). Uw bijzondere aandacht wordt tevens gevraagd voor drummer en bassist, respectievelijk Kirk Arrington en Duke Erickson.
Er is nog iets speciaals met de hoes maar ik ben te luizig om mijn oude Aardschokken te raadplegen, het heeft te doen met één of andere speciale fotografie-techniek, iets van “in negatief trekken”. Wie het weet, mag het natuurlijk zeggen. Een vier, uit nostalgie, uit respect en vooral voor de kwaliteit.