Moonspell - Extinct (2015)

Portugal
Label: Napalm

1. Until We Are No More (Breathe) (5:33)
  2. Extinct (4:22)
  3. Medusalem (5:06)
  4. Domina (5:09)
  5. The Last of Us (3:26)
  6. Malignia (5:06)
  7. Funeral Bloom (4:10)
  8. A Dying Breed (4:29)
  9. The Future Is Dark (5:09)
  10. La Baphomette (2:47)
  11. Until We Are No Less * (7:02)
  12. Doomina * (4:49)
  13. Last of Them * (5:24)
  14. The Past Is Darker * (5:43)
avatar van Darkzone
De deluxe editie bevat 4 extra tracks en een dvd met een docu over de totstandkoming van dit album. Ook heeft deze luxe editie een andere cover en ook de vinyl versie heeft weer een ander hoesontwerp

Ben benieuwd welke weg onze Portugese metalgoden nu inslaan.

Releasedatum staat op 4 maart bij Bol.com

avatar van DargorDT
Hopelijk geen al te stevige koerswijziging, dat ligt ook niet in de lijn der verwachting volgens mij. Wat goed is, is goed.

avatar van permafrost
Afgaand op de 2 nummers die ik nu gehoord heb wordt dit een top album. Ik kijk er dan ook reikhalzend naar uit.

avatar van DargorDT
Ik luister nu. Fernando Ribeiro en co. leveren degelijk werk af. Alle kenmerken van een goed Moonspell-album zijn wel aanwezig. Toch is de verrassing er wel af, wat mij ook wat teleurstelt. Hoewel ik dit zeker een geslaagd album vind, bekruipt me ook het gevoel dat ik alles wel zo'n beetje gehoord heb. Na het vorige, zeer ambitieuze tweeluik, waarbij elk album (ik doel op Alpha Noir en Omega White) zijn eigen identiteit uitstraalde, is dit toch een pas op de plaats.

avatar van Darkzone
Vandaag de mediabook ontvange, een mooie stevige uitklapbare box met de 14 tracks tellwnde cd, de 80 minuten durende dvd Road To Extinction en in het midden het boekje met de songteksten en onheilwekkende afbeeldingen, alsof je de nieuwste cd van Cradle Of Filth in je handen hebt.

Zometeen maar eens opzetten. Heb pas geleden de videoclip van Breathe al eens bekeken, en dat klonk nogal heavy.

avatar van Darkzone
Nou, het album klinkt niet zoals je zou verwachten na het zien van de afbeeldingen in het booklet.
Ook is dit geen herhaling van oefeningen, maar een goed en gedegen vervolg op hun vorige albums. Nieteens zo zeer heavy, maar eigenlijk best swingend zo op zijn tijd.

En dan de laatste bonustrack "The Past Is Darker".... Wow, wat een remake/remix van "The Future Is Dark". Alsof je The Cure samen hoort met Depeche Mode, geweldig!
Alleen al dit nummer is het waard deze cd aan te schaffen.
Maar sowieso zijn de 4 bonus tracks het waard om de deluxe editie aan te schaffen, want het zijn wel erg fijne bewerkingen van de tracks die op het reguliere album staan (vandaar dat de songteksten niet in t boekje staan, wat je wel zou verwachten van bonustracks).

avatar van james_cameron
Wat een goede band is dit toch. Feitelijk hebben deze portugezen nog nooit een matig album uitgebracht. Ook deze nieuwe plaat is weer top, met vooral de eerste vier songs van bijzonder hoog niveau. Heerlijk meeslepende gothic metal, sfeervol, heavy en duister. De vier bonustracks, remixen/ bewerkingen van een aantal albumtracks, zijn tevens de moeite waard.

avatar van Lau1986
Beste een vermakelijk album. Ik ben alleen niet zo kapot van de zanger.

avatar van stoepkrijt
Een gemiddelde van 4,1?! Zo te zien is de MuMe-smaakpolitie hier nog niet langs geweest. Nou, hier ben ik, hoor!

Laat ik begripvol beginnen: Ik begrijp dat mensen dit lekkere muziek vinden. Het zijn stuk voor stuk aanstekelijke nummers met stevig aangezette muziek en teksten die makkelijk mee zijn te zingen of brullen. En dat allemaal met een aangenaam donker randje. Voor metalbegrippen vind k dit album erg toegankelijk, bijna commercieel zelfs. Ja, Extinct ligt verdomd lekker in het gehoor. Gothic-metal, opgediend in hapklare brokken.

Waar ik me echter aan stoor is dat de muziek ontzettend matig is en meer irritatie dan euforie oproept. Het begint al met de gedramatiseerde zang inclusief vreselijk accent. Daarnaast zijn de teksten van een zeer laag niveau. Dit album hangt aan elkaar van kinderlijk eenvoudige rijmelarijtjes. Als je Engelse woordenschat te beperkt is moet je gewoon lekker in het Portugees schrijven. Daarnaast vind ik de composities totaal niet uitdagend en ben ik er heel snel op uitgeluisterd. Het is allemaal te simpel om me serieus te kunnen boeien.
En dan nog één ding: Lalala's zijn binnen metal-muziek sowieso al uit den boze, maar zo lelijk als in La Baphomette heb ik ze zelden gehoord. Een vreselijk dieptepunt om dit album mee af te sluiten.

Natuurlijk staan er ook een paar lekkere nummers op dit album. Extinct, The Last of Us en Funeral Bloom vind ik allemaal erg fijn om naar te luisteren, maar het niveau van dit album opkrikken kunnen ze niet. Daarvoor zijn ook deze nummers te simpel. Het enige nummer dat wat beter in elkaar zit dan de rest is Breathe, maar ook die kan de meubelen niet meer redden.

Conclusie: Ondanks een paar aanstekelijke stukken muziek heeft Extinct bar weinig interessants te bieden. Composities, teksten en zang laten me volledig koud en roepen hooguit irritatie op. Moonspell heeft er geen fan bijgekregen.

avatar van miob
Halfje erbij. In het begin had ik mijn twijfels of dit wel een goede schijf zou zijn. Ik vind het ondanks de gemakkelijk in het gehoor liggende nummers toch echt een groeiplaat.
De nummers die ik lichtelijk irritant vond, draai het nu het meest. Zoals het nummer Domina. Het refrein deed me wat denken zoals een nederlandstalig liedje ook zou klinken. Vooral het achtergrondkoortje. Nu omarm ik deze schijf. Heerlijke nummers, cathy refreins, goede sound, de zang heb ik altijd al goed gevonden. Het past heel goed bij de muziek. Favourieten zijn:Extinct, Medusalem en Funeral Bloom.

avatar van Rinus
Toch wel weer een erg sterk album van de Portugezen. Ik kan er geen enkele misser op ontdekken, en de vier bonus tracks zijn ook erg OK. Ik heb de mooie gelimiteerde zilveren dubbelvinyl editie, met andere coverart.

avatar van Mr. Rock
Heel goed album. Stukken toegankelijker dan het vroegere werk, maar heel aangenaam en inderdaad zonder zwakkere nummers. 4*

avatar van Thomas91
Funeral Bloom is fantastisch!

avatar van Bush Beast
Eerdaags in Hengelo ... ik ben benieuwd hoe het live klinkt

avatar van berwt
Prachtig album. Hele mooie productie. De strijkers geven het dikwijls een Arabisch klinkende touch. 'The future is dark' heeft wat weg van War On Drugs. Bedenkingen die ik me graag maak bij het luisteren. En die teksten, och ja, wat maakt het uit?

avatar van buso
Lekker album met een paar 'oorwurmen'. Mooie afwisseling tussen harde en zachte stukken, cleane vocals en grunt. Het is nog maar de tweede cd van deze mannen die ik heb beluisterd (irreligious is de andere) en het smaakt naar meer. Alleen 'la baphomette' is een draak van een nummer. Als hun repertoire voor de rest uit dat soort nummers bestaat, ga ik het maar houden bij wat ik al ken ...

avatar van Alicia
Moonspell.

Weer zo'n band dat regelmatig in het lijstje 'vergelijkbare artiesten' staat en dan ga je toch even kijken. Nou, dat is om te beginnen geen al te prettig gezicht.

Gelukkig wil het gehoor ook wat en het valt niet tegen. Maar ik ben er nog niet klaar mee... de tijd zal leren of deze best gemakkelijk in het gehoor liggende 'bak herrie' overeind blijft na de diverse virtuele rondjes. Ik vind de zang (achterneefje van Adrian Hates?) op dit album - ondanks het accent, de teksten en het afwisselende oerschreeuwen/echte zang - aantrekkelijk genoeg om er toch nog even naar te blijven luisteren. De muziek past sowieso wel in dat rijtje 'vergelijkbare artiesten'.

Dus dat zit wel snor.

avatar van Alicia
Grappig... vind ik geheel onverwacht een wave pareltje op dit album. The Past Is Darker (bonus) is intussen mijn favoriet en het meest gedraaide nummer van dit album geworden.

buso schreef:

Wolfheart, The Butterfly Effect en Sin/Pecado al geprobeerd? Of Darkness And Hope? Of Alpha Noir/Omega White? Allen klasse albums.

avatar van Killeraapje
Hoorde vandaag weer eens het nummer The Future is Dark voorbij komen. Heb de plaat nog eens opgezet en er staan toch wel een hoop prachtige nummers op. Voor mij de beste plaat van Moonspell.

avatar van Darkzone
Er komt een nieuwe reissue Band Edition uit op dubbel transparant groen vinyl, 300 stuks persing. Hij komt pas in september uit. Maar heb hem al besteld.

avatar van Darkzone
Groen volgens de site, maar het blijkt transparant geel vinyl te zijn. De release is flink naar voren gehaald en hij klinkt fantastisch!