Moonspell - Extinct (2015)

Portugal
Label: Napalm

1. Until We Are No More (Breathe) (5:33)
  2. Extinct (4:22)
  3. Medusalem (5:06)
  4. Domina (5:09)
  5. The Last of Us (3:26)
  6. Malignia (5:06)
  7. Funeral Bloom (4:10)
  8. A Dying Breed (4:29)
  9. The Future Is Dark (5:09)
  10. La Baphomette (2:47)
  11. Until We Are No Less * (7:02)
  12. Doomina * (4:49)
  13. Last of Them * (5:24)
  14. The Past Is Darker * (5:43)
avatar van james_cameron
Wat een goede band is dit toch. Feitelijk hebben deze portugezen nog nooit een matig album uitgebracht. Ook deze nieuwe plaat is weer top, met vooral de eerste vier songs van bijzonder hoog niveau. Heerlijk meeslepende gothic metal, sfeervol, heavy en duister. De vier bonustracks, remixen/ bewerkingen van een aantal albumtracks, zijn tevens de moeite waard.

avatar van stoepkrijt
Een gemiddelde van 4,1?! Zo te zien is de MuMe-smaakpolitie hier nog niet langs geweest. Nou, hier ben ik, hoor!

Laat ik begripvol beginnen: Ik begrijp dat mensen dit lekkere muziek vinden. Het zijn stuk voor stuk aanstekelijke nummers met stevig aangezette muziek en teksten die makkelijk mee zijn te zingen of brullen. En dat allemaal met een aangenaam donker randje. Voor metalbegrippen vind k dit album erg toegankelijk, bijna commercieel zelfs. Ja, Extinct ligt verdomd lekker in het gehoor. Gothic-metal, opgediend in hapklare brokken.

Waar ik me echter aan stoor is dat de muziek ontzettend matig is en meer irritatie dan euforie oproept. Het begint al met de gedramatiseerde zang inclusief vreselijk accent. Daarnaast zijn de teksten van een zeer laag niveau. Dit album hangt aan elkaar van kinderlijk eenvoudige rijmelarijtjes. Als je Engelse woordenschat te beperkt is moet je gewoon lekker in het Portugees schrijven. Daarnaast vind ik de composities totaal niet uitdagend en ben ik er heel snel op uitgeluisterd. Het is allemaal te simpel om me serieus te kunnen boeien.
En dan nog één ding: Lalala's zijn binnen metal-muziek sowieso al uit den boze, maar zo lelijk als in La Baphomette heb ik ze zelden gehoord. Een vreselijk dieptepunt om dit album mee af te sluiten.

Natuurlijk staan er ook een paar lekkere nummers op dit album. Extinct, The Last of Us en Funeral Bloom vind ik allemaal erg fijn om naar te luisteren, maar het niveau van dit album opkrikken kunnen ze niet. Daarvoor zijn ook deze nummers te simpel. Het enige nummer dat wat beter in elkaar zit dan de rest is Breathe, maar ook die kan de meubelen niet meer redden.

Conclusie: Ondanks een paar aanstekelijke stukken muziek heeft Extinct bar weinig interessants te bieden. Composities, teksten en zang laten me volledig koud en roepen hooguit irritatie op. Moonspell heeft er geen fan bijgekregen.

avatar van Alicia
Moonspell.

Weer zo'n band dat regelmatig in het lijstje 'vergelijkbare artiesten' staat en dan ga je toch even kijken. Nou, dat is om te beginnen geen al te prettig gezicht.

Gelukkig wil het gehoor ook wat en het valt niet tegen. Maar ik ben er nog niet klaar mee... de tijd zal leren of deze best gemakkelijk in het gehoor liggende 'bak herrie' overeind blijft na de diverse virtuele rondjes. Ik vind de zang (achterneefje van Adrian Hates?) op dit album - ondanks het accent, de teksten en het afwisselende oerschreeuwen/echte zang - aantrekkelijk genoeg om er toch nog even naar te blijven luisteren. De muziek past sowieso wel in dat rijtje 'vergelijkbare artiesten'.

Dus dat zit wel snor.