Nou heb je me wel aan het wippen op m'n stoeltje: kaders interesseren je niet, maar mij verwijt je vervolgens een behoorlijk ingekaderd statement te bezigen. Kan hier sprake zijn van enige allergie?
Maar goed, omdat ik de minste niet ben, wil ik het je wel eens uitleggen. Laat ik beginnen met te vertellen dat deze schijf in bestelling staat - vanaf het moment dat ik zo'n 1 - 1,5 week geleden wat tracks had gehoord. Ik koop niet meer automatisch alles wat 1 artiest produceert, dat heeft me in het verleden een aantal misperen bezorgd. En soms pak je dan iets later alsnog op.
Van origine - zoek maar in de diverse jazz-naslagwerken, of om mijn part in de wiki - staat Truffaz bekend als jazzmusicus. Nou zijn jazzmusici veelal uiterst flexibel en adaptief en werken ze net zo prettig in het etnische als in het electronische genre. Ze maken muziek en het maakt hen niets uit hoe het heet, maar ze hebben hun opleiding genoten in de jazz en daar maken ze veelal hun geld mee. Face a Face van Truffaz (3-dubbel cd/dvd) is ook een heel boeiend album en ook niet binnen de kaders van "een echte jazzmusicus".
Laat ik je een parallel geven: Anne-Sofie von Otter is een klassiek geschoolde mezzo-sopraan, bekend van veel opera's - een opera-zangeres.
Anne Sofie von Otter & Elvis Costello - For the Stars (2002) is imo geen pop, maar ook geen klassiek - terwijl ze wel een echt klassiek geschoolde zangeres is.
Wat mij verbaast is gewoon dat mensen die weinig met jazz hebben opeens over zo'n album als dit de loftrompet steken. Stel dat er heel veel van zijn - en dat Truffaz daardoor een breed gedragen commercieel succes creëert, dan zou er een soort van creatieve gijzeling kunnen ontstaan: het grote succes kan een artiest(label) ertoe brengen de ingeslagen koers voort te zetten om zijn nieuw verworven fans bij zich te houden.