Dødheimsgard - A Umbra Omega (2015)

Noorwegen
Label: Peaceville

1. The Love Divine (1:03)
  2. Aphelion Void (15:13)
  3. God Protocol Axiom (13:12)
  4. The Unlocking (11:21)
  5. Architect of Darkness (11:58)
  6. Blue Moon Duel (14:20)

Zal aslan leuk vinden Don

avatar van aslan
aslan (crew)
vind ik leuk

avatar van Don Cappuccino
Ik ben er ook zeer benieuwd naar, Aphelion Void is in ieder geval een fenomenale track.

avatar van Don Cappuccino
Als A Umbra Omega een film was geweest, was het een arthouse. Laat ik het daar na één luisterbeurt qua bevindingen even bij houden, dit klinkt namelijk als een speciale plaat die ik nog veel ga beluisteren en doorgronden, er zitten namelijk ontzettend veel lagen in.

Don Cappuccino schreef:
die heb ik ook gehoord, symfonie-metal

avatar van everflow
Het moet gek lopen wil dit geen top 3 materiaal worden in mijn jaarlijst. Wat een tour de force is dit zeg!!! Wel een half punt eraf voor de nietszeggende intro.

avatar van Eddie
Wat een heerlijke plaat zeg. Prachtige filmische blackmetal. Het enige wat mij wat tegen staat zijn de vocalen. De plaat doet me overigens wel zeer sterk aan Mayhems Gran Declaration of War denken.

DjFrankie (moderator)
Zulke deathmetal gaat er bij mij wel in. Mooi gearrangeerde nummers, en de vele tempo wisselingen maken dat dit een prima plaat is geworden.

avatar van Edwynn
IJzersterke opvolger van het machinale Supervillain Outcast. Geschift, theatraal en buitengewoon divers. Luister eens naar het majestueuze Architects Of Darkness. Een King Diamond-achtige spookballade waar akoestische passages hand in hand gaan met beenharde inustrial fragmenten. De synths in het middenstuk en de uitbarsting aan het eind fungeren als herinneringen aan het bijna vergeten verleden van de band. En dan is er nog de rest van het album. Mooi, mooi, mooi.

avatar van wizard
Dit klinkt erg goed! Zo nu en dan komt ook bij mij de gedachte aan Mayhem's Grand Declaration op...op zich niet zo'n erge plaat om mee vergeleken te worden. A Umbra Omega is erg afwisselend, er is veel op te beluisteren en het duurt even om de plaat echt te waarderen. Eindelijk weer eens een uitdagend nieuw album ontdekt

Ga dit de komende tijd zeker vaker beluisteren.

avatar van korenbloem
Dit klinkt zeker tof op het eerste gehoor. Technisch puik in orde, maar voor mij de vraag of deze plaat niet zijn touch verliest, naar meerdere luisterbeurten.

avatar van Edwynn
Only one way to find out..

avatar van HammerHead
wizard schreef:

Ga dit de komende tijd zeker vaker beluisteren.

Zeker ook 666 International proberen dan. Wat mij betreft het meesterwerk van DHG en überhaupt het magnum opus van de black metal (al komt A Umbra Omega voorlopig ook al een heel eind). Kwam bovendien al een jaar eerder uit dan Grand Declaration of War.

avatar van wizard
De afgelopen jaren heb ik meestal niet genoeg nieuwe albums beluisterd om eind december met een lijstje te kunnen komen. Mocht 2015 een uitzondering zijn, dan is A Umbra Omega een van mijn favorieten voor een plek hoog in die lijst.
Met name de vocalen waren aanvankelijk een struikelblok. Nog steeds vind ik de zang niet het sterkste punt op A Umbra Omega, maar ze dragen wel bij aan de verwrongen, dreigende sfeer die de muziek oproept. Die sfeer, samen met de afwisseling die DHG weet te brengen, maken dit album een van de meer ambitieuze albums die ik recentelijk beluisterd heb. A Umbra Omega is een album waar ik even voor moest gaan zitten, voordat ik er echt van kon genieten.

Meestal besteed ik niet zoveel aandacht voor de verpakking van de muziek (vroeger wel, toen las ik de teksten vaak meerdere keren en inspecteerde het artwork regelmatig), maar hier kan ik het toch niet nalaten te zeggen dat deze hoes een van de mooiste is die ik recent heb gezien. Het verbeeldt de sfeer van het album ook goed: dreigend en ondoordringbaar met die lucht en die dikke klei, maar toch ook met wat licht/hoop aan de horizon. Of is dat toch een illusie?

Helaas kwam mijn album dan wel weer in zo’n digipak waarin zo weinig plaats was voor het boekje, dat de hoes meteen anderhalve centimeter inscheurde toen ik het boekje eruit probeerde te krijgen. Dat doet gelukkig niets af aan de muziek.

4.5*

avatar van Edwynn
Dit is inderdaad een jaarlijstkandidaat.

avatar van Lau1986
DIt is echt een geweldige plaat. In het begin moest ik heel erg wennen aan de band, de zang, de muziek, maar als alles eenmaal op zijn plek valt dan is het echt genieten. Wat een maniakale zanger die de sfeer perfect neerzet. Wat een heerlijke muzikale sfeer. Ja dit is een zeer leuke ontdekking!

avatar van The_CrY
Ben er nog niet over uit wat ik van deze plaat moet vinden. Dat gejammer van die zanger slaat bij mij op de lachspieren, maar de muziek zelf is zo slecht nog niet.