Blaxtar - Ozmoses (2006)

2. De Prognose (3:38)
  3. Kost (3:31)
  4. Hopen (2:50)

met Juiceisdunaam

5. Tijd (Interlude) (0:57)
  6. Verstoft Toch (3:08)

13. De Tijd (2:05)
  14. Te Vermoorden (5:38)

met Stickz

15. Ik Schrijf In (3:31)
  16. Momenten die Niet Tot Tijd Toebehoren (15:32)
  17. Hand Op *

met Dinopha

avatar van pascal83
Hier ben ik wel erg benieuwd naar, vooral door de erg interessante gastartiesten en (gast)producers.

avatar van thomzi50
Het klinkt allemaal wel leuk en aardig maar ik vind zijn stem evenals die van Typhoon niet echt fijn

ProZak schreef:

naja gelul blijft gelul, beter luisteren jullie die shit!

Ik wacht nog steeds tot hij op luisterpaal staat.

avatar van BoordAppel
Moet toch wel wennen aan die zeurstem van Blaxtar maar het klinkt wel lekker. Beats zijn in ieder geval dik in orde, naar de teksten heb ik nog niet geluisterd.

avatar van pascal83
Nu één keer geluisterd en beviel boven verwachting, erg goed. De nummers 'Ozmoses', 'Rijm' (met een erg goede Neo & Manu), en vooral 'Ik schrijf in' zijn voor mij op het eerste gehoor de uitschieters.
Tekstueel vind ik Blaxtar stiekem de beste Nederlandse rapper. Ik moest (net als meer mensen) wel aan zijn stem wennen.

4.5*

pascal83 schreef:
Beste nummers ...

Voeg daar het nummer 'Niet' bij ("Fok miss Leiding!")

ProZak schreef:

fokking ill! Zo op het eerste gehoor het beste NL-talige hiphop album tot nu toe. Maar ik ga nog niet stemmen voor ik m heb

zo ik weet niet wat jij luistert dan

avatar van BoordAppel
Toch wel een erg goed album. Vooral Rijm en Niet vind ik goed. Leuk verhaaltje van zijn lerares, maar Sinterklaas is gewoon dope natuurlijk . Die beat van Rijm is ook wel heel erg lekker.

Relax
Aah heeft hij sinterklaas rijm ??
Want ik wil dit album wel hebbah

Relax
Maareh, hij klinkt een beetje kakkerig, net als Typhoon, geen goed teken -_-
Ik hou niet zo van kakkers

Relax
Hij stopt steeds als die rapt =_= 3,0 ...

avatar van tovenaar
Ik blijf moeite hebben met de stemmen van de gebroeders Blax en Ty. Live is het allemaal véél beter te pruimen dan op een studio album. Zou bijna zeggen dat de broertjes een iets te kinderlijke stem hebben om stoer uit de hoek te komen, maar zó ver wil ik dan ook misschien niet echt helemaal gaan. Heb gewoon moeite om de vaak wat ruige beats te matchen met die scheve klank van Blax en Ty. Ze hebben wat mij betreft ook echt identieke stemmen, exact 't zelfde stemgeluid.

Soit, Ozmoses gister voor het eerst echt eens even op mijn gemakje geluisterd en vond het toch aardig lekker. De fijn geproduceerde tracks, stoere geluiden en de beste gastrappers die je je kan wensen (Stickz & Rico), maken ondanks een paar mindere punten toch van Ozmoses een lekker pakketje.

avatar van tovenaar
Kom er nu pas achter dat als je de tracks van de CD achter elkaar leest dat je dan krijgt:
"Ozmoses de prognose, kost hopen tijd, verstoft toch tot rijm, dus schrijf ik niet ten einde de tijd te vermoorden. Ik schrijf in momenten die niet tot tijd behoren."

avatar van thomzi50
Hand op erachteraan ?

Melle K
Heb 3 nummers (Schrijf ik, te vermoorden en ten einde) en ik vind de beats nogal goedkoop aandoen, de features redden het nog enigszins maar ik vind Blax een zeer irritante stem hebben en kwa teksten vind ik hem toch echt onder doen voor z'n broertje.

Live vind ik hem ook niet echt veel aan, heb hem nu een keer of 3 gezien en werd er nooit echt warm van.

avatar van tovenaar
Hoe vaak ik de afgelopen maanden wel niet "Ik heb er zin in verdomme!!!" heb gezegd haha. Thanks Stickz voor deze ultra-toepasselijke quote in deze mooie tijden!

avatar van luc011190
Nou, hij is de winnaar van de Grote Prijs Hiphop 2006. Gefeliciteerd! Ik geniet trouwens steeds meer van deze kerel, die agressieve stijl met die aparte stem, die mysterieuze teksten echt erg gaaf. En Rijm begint zo ongeveer mijn favoriete hiphoppartytrack te worden.

Ook maar even verhogen, 4*

Fantastische beats ook, vaak wel erg chaotisch, maar nooit saai

avatar van luc011190
Check hem trouwens ook even op Fabchannel, hij is live echt fantastisch, geen wonder dat je met zo'n uitstraling de Grote Prijs wint. Deze cd blijf ik trouwens ook maar draaien, heel erg goed
Ik schrijf in, is ook één van mijn favoriete hiphopliefdesliedjes, ik hou daar nooit zo van, maar dees is echt heel mooi.

Dat lyrische spoken word gedeelte in 'Momenten die niet tot tijd behoren'.. Zo dik hoor je het niet vaak. Elke keer kippenvel.

avatar van luc011190
Zijn rijmschema's zijn trouwens geniaal

avatar van Cath
Melle K schreef:

Haha same here! Onwillig. Bij Jay-Z, bij Ghostface en bij euhm.. naja weet ik even niet meer

tovenaar schreef:

En nu staat er inneens zijn bonustrack bij, klopt het hele verhaal niet meer

Melle K
Om het over de kwaliteit van die track nog maar niet te hebben

Melle K schreef:
Om het over de kwaliteit van die track nog maar niet te hebben

Ik vind het een goed nummer.

Lekker Album.
Dus (dat dus), Rijm(!!) en prognose zijn juweeltjes.
't Is wel een rapper wiens stem je irriteert of bekoort. Het laatste in mijn geval. Verder zijn zijn teksten lekker origineel. Alleen de refreinen zijn vaak kut.... En ik vraag me af, of zijn intellect authentiek of gespeeld is.

avatar van oruiz
maakt dat van zijn "intellect" uit? hij heeft gewoon onwijs originele teksten

haha na het voorprogramma van jay-z, en ghostface zie ik hem woensdag weer in het voorprogramma van method man....ik weet nu zeker dat het niet erg is als ik wat later kom..deze man heeft weinig charisma en komt ongeloofwaardig over. het geluid is matig maar met het beeld erbij is het gewoon vervelend.

zoals eerder gezegd zijn de beats over het algemeen wel vet..

avatar van Discoverme
(Sentimento.nl) - Dat Blaxtar niet zomaar Blaxtar is, wordt meteen al duidelijk in de eerste track:

“B is de tweede, L nummer 12. 2 x 12 maakt X 24. Blax, je vindt me verborgen in een alfabet. Pennen vast dus, heb je je kladblok al klaargelegd? Oz is de magische plaats die mijn geest is, ego, drie-eenheid die dus nooit alleen is. Ergo, Mozes bevrijder, leider. Ik hoop dus een leider te zijn met die rhymes. Tel eens op: 2, 12 en 24, dan komen we op 38. 3 en 8 is 11, want Blaxtar 7 letters, Ozmoses 7 letters, 26-11-77. Mijn genesis. Zie de slimme mensen rekenen. Mijn neven weten het. Blax is er, welkom thuis jongen.”

Het is slechts een klein voorbeeld van de rijmkunsten van Blaxtar. We werpen even een blik op de tracklist. Niets bijzonders zou je zeggen, totdat je de titels achter elkaar opleest: “Ozmoses, De Prognose Kost Hopen Tijd Verstoft Toch tot Rijms Dus Schrijf Ik Niet Teneinde De Tijd te Vermoorden. Ik Schrijf In Momenten Die Niet Tot Tijd Toebehoren.” En zie daar een compleet couplet. Met de diepgang zit het dus wel goed. En als bonus krijgen we de clubbouncer ‘Hand op’ er ook nog eens bij

Wat meteen opvalt aan Blax, is zijn opvallende stemgeluid. Het is diezelfde niet gebruikelijke rapstem als die Jay-z heeft. En ook aan zijn stem hebben we allemaal moeten wennen.

De productie mag er ook zijn. A.R.T, NAV en Darin G. zorgen voor de nodige verschillende sferen. Het album heeft duistere beats en donkere sferen, zoals op ‘Verstoft toch’ en ‘Tot’. Daarnaast heeft het een erg relaxte sound, zoals bij ‘De Prognose’, ‘Ik schrijf in’ en de anger management track ‘Te vermoorden’. Ook staan er nog wat uptempo clubknallers op, zoals ‘Hopen’, ‘Tijd’ en ‘Rijm’.

Om het feest compleet te maken zijn er nog gastoptredens van Stickert, Rico, Juiceisdunaam, Typhoon, Dinopha en Manu en Neo. Elke gast voegt ook echt daadwerkelijk iets toe aan de betreffende track en dat is natuurlijk mooi als zo een samenwerking op zijn plek valt.

Klein minpuntje is de track ‘kost’. Het klinkt in eerste instantie vernieuwend, een gabber beat met hip-hop, maar als snel slaat de verveling toe en klinkt het rommelig. Mislukt experimentje misschien. Dat kan verder over het geheel genomen niet gezegd worden van dit sterke debuutalbum van Blaxtar, helemaal als je bedenkt dat dit met een klein budget tot stand is gekomen.
---
Jeffrey van den Berg, Discoverme

4 sterren

Relax
Ik ga het album nu een nieuwe kans geven, nu om de inhoud.
Ik luisterde NL Hip Hop eerder voor Punchlines, maar sinds ik wijzer geworden ben en hier veel lees dat hij een grote intellect heb inhoudelijk.. ben ik weer geinstereseerd.