Wiegedood - De Doden Hebben het Goed (2015)

België
Label: Consouling

1. Svanesang (13:01)
  2. Kwaad Bloed (7:12)
  3. De Doden Hebben het Goed (6:53)
  4. Onder Gaan (11:30)
avatar van Mindscapes
Onder Gaan
Svanesang

Wat een gruwelijk heerlijke monsters.

avatar van CWTAB
Inderdaad, maar wel een ongemakkelijke bandnaam....

avatar van meneer
Wat een naam, wat een titel ! Zo intrigerend als wat, dus maar eens de album stream van hierboven opgezet.

Het titelnummer is zeer zeker mooi ! Svanezang is niet geheel mijn ding, op zich kan ik de muziek waarderen, maar als de zanger zijn strot gaat schrapen met vleermuizen guano en dat er al zingend probeert uit te spugen omdat het ws niet lekker smaakt haak ik wat af. Maar goed, deze band musiceert duidelijk vanuit een heerlijk verdonkerd graf en kunnen niet wachten tot de man met de Zeis ze zal uitnodigen voor een optreden afterlife..

Ik zou deze band graag eens over een jaar of wat nog eens willen beluisteren en kijken waar ze toe kunnen komen. Er zit best wel wat in !

avatar van AOVV
Heftige plaat, zeg. De intensiteit druipt ervan af; de soms epische, gitzwarte riffs gaan zeer goed samen met de doodsrochel van de zanger (die ook lid is van AmenRa, naar het schijnt).

Je moet dit beluisteren als geheel, en dan krijg je bijna 40 minuten aan getergde, maar wel heerlijk klinkende miserie.

Schnee
Prachtige hoes!
De muziek heeft voor mij helaas te weinig dynamiek. Zit er werkelijk een Amenra lid bij? Want het tipt niet aan die helden.

Amenra en Hessian, ja.

Sietse
Hier kijk ik heel erg naar uit, ze al twee keer live gezien en dat was echt erg sterk.
Veel beter dan Hessian wat mij betreft.

avatar van Metalhead99
Ja, Levy Seynaeve is zanger en bassist van deze band, maar ook de huidige bassist van AmenRa en Hessian.

avatar van Mindscapes
Hij had gisteren een Wiegedood t-shirt aan tijdens het Amenra optreden op dunk!festival (wat overigens alweer een heerlijk duistere, epische, zintuigverwoestende, transcendente ervaring was, damn).

avatar van Tha)Sven
Christus wat een indrukwekkende titels zeg! Hier moet ik snel achteraan.
Relatief lage score Don Cappuccino, wat vind je hier niet fantastisch aan?
Ik ben niet de grootste fan van Amenra, ik vind dit eigenlijk beter.

Tha)Sven schreef:

Relatief lage score, wat vind je hier niet fantastisch aan?

Het probleem is dat het me allemaal niet zo veel doet. Wiegedood speelt goed en laat horen dat ze de blackmetalstijl à la Wolves in the Throne Room in de vingers hebben, maar ik mis gewoon momenten waarbij ik echt even opveer of geraakt wordt. Wel constant en ruim voldoende, maar nergens op het niveau om vier sterren uit te delen. Ik begrijp het enthousiasme rond deze plaat ook niet echt.

Prima album dit, 40 minuten grafherrie, op een goede manier!

avatar van Metalhead99
Wat een intense plaat is dit zeg!
Dit drietal weet een enorme muur van geluid te creëren waar je als luisteraar keihard tegenaan beukt.
De grunts van Seynaeve zijn goed en staan ook goed in de mix. Verder maakt vooral het riffwerk van gitarist Gilles Demolder indruk. Hij bepaalt voor het grootste gedeelte het geluid van de instrumentatie en ik moet zeggen dat zowel de stuwende riffs en de solo's die ertussen verweven zijn prima klinken. Op plaat in ieder geval een goede gitarist. Ik ben benieuwd hoe hij dit live brengt.
"Kwaad Bloed" is voorlopig mijn favoriet. Ruim vijf minuten een intense muur van geluid om daarna over te gaan in een rustige passage met een akoestische gitaar en wat distorted noise. Sterk hoe ze in dit gedeelte Seynaeve's stem dusdanig in de mix hebben gezet dat hij net lijkt te fluisteren.
Een aanrader voor de liefhebbers van zwart metaal.

avatar van Johnny Marr
Weer zo'n heerlijke mix van black metal met post-rock. Doet me wat denken aan dit album, of zeg ik hier nu rare dingen?

avatar van kobe bryant fan
Johnny Marr schreef:

Nee, hoor. Ik zie dit zelfs ook als een donkere, mindere versie van 'Sunbather', het enige wat hieraan schort is een goede tweede gitarist die met pakkende leads de band meer een eigen gezicht kan geven en kan ontroeren zoals 'Sunbather' doet.

avatar van Don Cappuccino
Ik hoor helemaal nergens op deze plaat iets dat me doet denken aan Deafheaven of Sunbather. Bij Wiegedood moet je meer richting bands als Wolves in the Throne Room en Drudkh gaan.

avatar van Edwynn
Och gut, het moet weer pakkend en ontroerend zijn. Ik zat net The Smiths te luisteren en me af te vragen waar godverdomme toch die blastbeats bleven.

Edwynn schreef:
Ik zat net The Smiths te luisteren.

Is dit een verwijzing naar mij?
Waar blijft je stem op dit album trouwens, dit album krijgt toch iets te weinig aandacht vind ik.

avatar van Edwynn
Moet hem nog wat vaker beluisteren. Deafheaven komt niet 1,2,3 in me op, overigens.

Sietse
Ik heb hem nu twee keer geluisterd (en ze 2x live gezien) en ik hoor er ook niet echt Deafheaven in. Het is in ieder geval een stuk ruwer dan Deafheaven.

avatar van Edwynn
Er zit zo te horen wel een dikke Amerikaanse saus overheen. Maar dan eerder in lijn van Wolves In The Throne Room of Ash Borer of zoiets.

Sietse
Zoals ik vandaag ergens anders las: een goede combinatie van het oude met het nieuwe.

avatar van Don Cappuccino
Fantastische liveregistratie van de volledige plaat in een kerk in Kortrijk: De Doden Hebben Het Goed (Live)

Zo had de plaat moeten klinken! Meeslepend, ijzig en vele malen intenser, vooral de drumpartijen. Groot verschil met de studioplaat, de liveregistratie zou van mij sowieso vier sterren of misschien wel hoger krijgen.

Sietse
Ik vind het een lekker plaat, maar live maakt het inderdaad wel wat meer indruk.
Net wat heftiger, als of er met de productie hier en daar wat is weggepoetst.

Misterfool
Ik had dit plaatje niet op een beter moment kunnen ontdekken, nu qua weer de herfst begonnen is in Nederland. Dit album heeft een heerlijk bedrukte blackmetalsfeer. Hier en daar neemt de band wat gas terug voor een akoestisch getinte passage. Spannende muziek!.

avatar van Johnny Marr
Onder Gaan vind ik hier het hoogtepunt. Waanzinnig hoe dat nummer maar blijft doorbeuken om uit te monden in een heerlijk chaotisch gebrabbel gebracht door de Russische vriendin van de zanger.

avatar van CWTAB
Iemand eigenlijk enig idee waarover de tekst gaat van Onder Gaan (vooral deel 2 dan: Вознесение, wat dan weer De Hemelvaart betekent)?

Via darklyrics min of meer de teksten van de nummers teruggevonden, maar gewoon eens benieuwd wat er daar nog gebrabbeld (?) wordt. (natuurlijk is bij muziek als deze de verstaanbaarheid van de lyrics bijzaak)

avatar van Johnny Marr
En er komt een vervolg! Klik

Heuglijk nieuws, want dit was/is één van m'n favoriete platen van 2015. Al moet ik bekennen dat de vocals van 'Smeekbede' mij wat minder in de oren klinken, eerlijk gezegd. Instrumentaal beukt ie wel weer hard.

avatar van CWTAB
Yep, blijkbaar een trilogie van De Doden Hebben Het Goed, deel II komt op 10 februari uit, 4 februari komen is de releaseshow in De Kreun dus hopelijk gaan ze hem daar al mee hebben voor m'n collectie aan te spijzen . Smeekbede is een kortere track die precies nog wat vuiler klinkt dan bovenstaande nummers, andere vocals (meer helder in de mix?), leukste is vanaf de 5de minuut hoe de screams op de achtergrond zijn gemixt met een tamelijk gestoord einde