Adrian Younge & Ghostface Killah - Twelve Reasons to Die II (2015)

Alternatieve titel: Adrian Younge Presents Twelve Reasons to Die II Starring Ghostface Killah

Label: Linear Labs

1. Powerful One (0:51)
  2. Return of the Savage (3:12)

met Raekwon en RZA

3. King of New York (3:31)

4. Rise Up (2:04)

met Scarub

5. Daily News (0:49)
  6. Get the Money (4:15)

met Vince Staples

7. Death's Invitation [Interlude] (0:36)

met RZA

8. Death's Invitation (4:33)

met Lyrics Born, Scarub en Chino XL

9. Let the Record Spin [Interlude] (1:15)

met RZA

10. Let the Record Spin (3:13)

11. Black Out (1:55)

met Raekwon

12. Resurrection Morning (2:41)

met Raekwon en Bilal

13. Life's a Rebirth (2:51)

met RZA

14. Powerful One [Instrumental] * (0:51)
  15. Return of the Savage [Instrumental] * (3:12)
  16. King of New York [Instrumental] * (3:31)
  17. Rise Up [Instrumental] * (2:04)
  18. Daily News [Instrumental] * (0:49)
  19. Get the Money [Instrumental] * (4:15)
  20. Death's Invitation [Interlude] [Instrumental] * (0:39)
  21. Death's Invitation [Instrumental] * (3:39)
  22. Let the Record Spin [Interlude] [Instrumental] * (1:15)
  23. Let the Record Spin [Instrumental] * (3:13)
  24. Blackout [Instrumental] * (1:55)
  25. Ressurection Morning [Instrumental] * (2:41)
  26. Life's a Rebirth [Instrumental] * (2:50)
En hij doet het toch weer. Ghostface Killah zet hier een fraaie plaat neer, samen met Adrian Younge. Wat een lekkere analoog opgenomen relaxte retro beats en veel instrumenten (opvallend zijn de orgeltjes) vormen de basis van het album. Bij deze muzikale retrosfeer hoort ook weer een retro gangsta verhaal, Ghostface doet zijn Killah eer aan.

Het begint dan ook verhalend met het sterke Return of the Savage met Raekwon en RZA. Raekwon doet ook mee op één van de beste tracks van de plaat King of New York. Rise Up met snel pianootje klinkt erg fijn. Wel is het jammer dat Daily News zo kort duurt, want dat klinkt lekker zeg. Gelukkig wordt het enigszins doorgetrokken op Get the Money. Lekkere echte diepe bas is hierop te horen.

Dan blijkt Tony ineens een verborgen zoon te hebben. Dat zal DeLuca weten krijgen we op een wel heel duidelijke wijze te horen van verteller RZA. Zijn teksten worden gevolgd door een bijzondere half verhalende, half hip-hop song, met geweldige flows: het hardere Death Invitation. Mooi is dat dit weer gevolgd wordt door een heerlijk piano- en orgelnummer met zelfs een retro titel: Let The Record Spin.

Op een fijne drum gaan Raekwon en Ghostface verder op Blackout. De basis van het echt mooie Resurrection Morning is een klassieke piano en ook hier doet Raekwon weer mee, samen met Bilal. Life's a Rebirth is in alle opzichten een waardige afsluiter van dit sterke album. En juist van deze plaat zijn ook de instrumentals de moeite meer dan waard.