Grateful Dead - Terrapin Station (1977)

Label: Arista

1. Estimated Prophet (5:33)
  2. Dancin' in the Street (3:12)
  3. Passenger (2:48)
  4. Samson & Delilah (3:28)
  5. Sunrise (3:58)
  6. Terrapin Station Part 1 (16:10)
  7. Peggy-O [Instrumental Studio Outtake] * (4:41)
  8. The Ascent [Instrumental Studio Outtake] * (1:59)
  9. Catfish John [Studio Outtake] * (4:43)
  10. Equinox [Studio Outtake] * (5:15)
  11. Fire on the Mountain [Studio Outtake] * (6:26)
  12. Dancin' in the Streets [Live] * (16:17)
avatar van metalfist
Bij studioalbums van de Grateful Dead lijkt de focus vaak te liggen op het tweeluik American Beauty en Workingman's Dead. Daar valt absoluut iets voor te zeggen maar dat betekent niet dat latere albums zoals Shakedown Street of deze Terrapin Station geen bestaansrecht hebben. Sowieso omdat hier een aantal nummers opstaan die in de loop der jaren zouden uitgroeien tot heuse liveklassiekers (Estimated Prophet bijvoorbeeld maar ook in de omgekeerde richting aangezien Dancin' in the Street al reeds in de jaren '60 in het live repertoire van de band zat vooraleer ze het dus meer dan 10 jaar later in de studio opnamen) maar Terrapin Station bevat ook één van mijn favoriete nummers tout court: Passenger! Ik vermoed dat iedereen wel had gedacht dat ik het titelnummer ging noemen - dat ook gewoon heerlijk is, daar moeten we niet over liegen - maar er zit gewoon zoiets heerlijk funky en opzwepend in Passenger dat ik het maar niet beu geraak. Een nummer met Donna Godchaux op de leadvocals en voor mij dan ook het perfecte voorbeeld dat ze haar plaats in de band verdiende. Samson & Delilah heeft ook een energie waar het live soms wat ontbreekt en ik wil toch ook nog even een lans breken voor het geweldige Catfish John. Dat staat weliswaar niet op het initiële album maar is een studio outtake die voor het eerst verscheen in de Beyond Description boxset en in 2006 ook als bonustrack werd toegevoegd bij de re-release van het album. Wie de bonustrack van Dancin' in the Streets kan waarderen moet hoogdringend het volledige Cornell 5/8/77 concert checken, al zijn er betere optredens als je het mij vraagt.