Johan - THX JHN (2006)

Label: Excelsior

1. Coming in from the Cold (4:06)
  2. Oceans (4:18)
  3. Walking Away (3:44)
  4. She's Got a Way with Men (3:19)
  5. Reader Takes a Stand (4:01)
  6. Tonight (3:55)
  7. When I'm on My Own (3:45)
  8. Any Other Guy (5:26)
  9. Out of Reach (3:01)
  10. Staring at the Sun (4:34)
  11. You Know (2:33)
In mijn optiek: als je bedenkt dat dEUS en Johan beiden gitaren gebruiken, ze bespelen met hun handen, een drummer en bassist hebben en zingen in de nummers die ze maken, dan lijken de bands inderdaad erg veel op elkaar...

Alle gekheid op een stokje: het zijn twee verschillende bands, met allbei een zeer eigen karakter.

THX JHN is een wereldplaat! Mooie composities, die mij in ieder geval niet snel vervelen.

avatar van otherfool
Het verhaal gaat dat in 1957, in een achterafkroegje in een arbeidersbuurt van Newcastle, waar het leven hard en onaangenaam is en altijd zal blijven, en alwaar een paar blagen een poging deden hun duivelse rockliedjes naar het publiek te slingeren, een bijzonder luidruchtige jongeman aan de bar tussen 2 liedjes en evenzovele biertjes door aan zijn drinkebroeders melding maakte van een 'killer chorus' in die laatste song. De bartender, we noemen hem Jim, aarzelde niet en draaide prompt de dop op de fles om onze held richting straat te sturen, waarna de arme drommel zich ten einde raad in de Tyne stortte. Wisten deze noeste arbeiders veel dat zij net hun pilsjes hadden gedeeld met de man die, een halve eeuw later en gezeten ver boven het aardse, zijn persoonlijk geïntroduceerde begrip tot in perfectie uitgevoerd zou zien worden door een stel bleke jongemannen uit de Lage Landen.

Het liedje Oceans was geboren.

avatar van bertus99
heb hem een tijdje op de mp3 gehad. Muziek is niet slecht, maar ook niet om van achterover te slaan. Een degelijke poplaat uit Nederland die in de verte wel een beetje crowded house-achtig aandoet. Maar de zang is wel minder hoor.

avatar van floris013
ik zit net lekker buiten op een mooie zomeravond met m´n IPod op shuffle en denk net ´hee, een nummer van REM, dat ik nog niet ken, wat raar.´Ik ga eens kijken op dat ding welk nummer het speelt en dan blijkt het `Out of Reach´ van Johan te zijn!

Prachtig.

She's Got a Way with Men is een bijzonder knap nummer. Was ook best een hit op MTV toen.

Antagoon
Vind deze toch beter dan Pergola. Echt àlle nummers zijn schoten in de roos. Op Pergola staan toch een paar zeurnummers. Maar goed, het is misschien een dooddoener; het blijft een kwestie van smaak.....om deze tegelwijsheid clichématig in te koppen voor open doel.

4 Mei komt eindelijk de opvolger.

avatar van thelion
deric raven schreef:
4 Mei komt eindelijk de opvolger.

En hij gaat simpel weg 4 heten......

Hij komt overgins te snel uit ze gooien heel de chronologie om.......
deze is nog maar 3 jaar uit tussen het 1st en 2e album zat 5 jaar en ook tussen het 2e en 3e zat 5 jaar dus 4 hoort pas in 2011 uit te komen.....

Vandaag al twee nummers gehoord van het nieuwe album. Klinkt niet verkeerd. Beetje richting 16 Horsepower.
Verder speelden ze verrassend weinig van dit album, maar juist meer van hun eerste twee albums.

avatar van judgepaddy
Hier een sneak previewtje.
Stelt nog niet veel voor, maar och,....

Tada!

floris013 schreef:

Prachtig.

Ja dat had ik dus ook! Ik dacht opeens, hej dat lijkt REM wel.

Ik heb dit album op vinyl + Cd en gesigneerd. Gekocht bij een optreden van hun. Ik vind vooral 'Oceans', 'Walking Away' en 'She's Got a Way With Man' mooi. De rest heb ik nog niet echt aandachtig geluisterd maar in vergelijking met Pergola vind ik dit album toch wat minder. Pergola rockte wat meer en kende wat meer afwisseling voor mijn gevoel. Gelukkig heb ik de LP-versie want de cover ziet er weer eens niet uit. Net zoals hun albums 'Johan' en '4'.

3 sterretjes!

avatar van NewYorkCityLight
Walking Away kwam regelmatig voorbij op de commerciele muziekzenders, en ik vond het altijd een heerlijk nummer, en de clip was ook leuk.

avatar van Cor
Cor
Mooie opvolger van het nog fraaiere 'Pergola'. Johan heeft toch wel de gave om achteloos een trits tijdloze liedjes af te leveren. Het lijkt zo simpel, maar het zit echt goed in elkaar. Echt een topproduct van Nederlandse bodem. 'Oceans' vind ik persoonlijk het prijsnummer van Johan. Schitterend nummer is dat.

blaauw
Dat dit door joy wordt vergeleken met dEUS is echt getikt, heeft er werkelijk niks mee van doen, dit is veel beatlelesker en veel poppyer en 't is al helemaal niet gejat.

blaauw
wel een stuk minder dan pergola maar staring at the sun is briljant! voor de rest zijn she's got a way with man (wat me erg doet denken Hard To Explain van the strokes), en oceans erg goed.

Gregson
Ik vind het een sterk album van Johan. Een 'Oceans' of 'Staring at the Sun', dat zijn alleen al parels van liedjes. Klasse plaat!

avatar van rkdev
Prachtig album van Johan dat een waardige opvolger is van het al even mooie Pergola. Wederom 10 pareltjes van Jacco de Greeuw (eenmaal ondersteund door Maarten Kooijman) en 1 nummer van Maarten alleen.
Er is werkelijk geen zwak nummer te vinden op dit album dat 2 nummers bevat die R.E.M. nooit schreef (Tonight en Out of Reach). En om dit bruggetje maar meteen te gebruiken: als het door een band van het caliber R.E.M. was gemaakt was dit een wereldwijde bestseller geworden. Jammer dat ze er (bijna) niet meer zijn .

avatar van Hendrix4live
Een heel goed Johan album. Met veel-,bekende- en goeie liedjes. Vind het eigenlijk wel jammer dat ze gaan stoppen maar 5 goeie albums, ja, dat is best netjes.

Gregson
Hendrix4live schreef:
maar 5 goeie albums

4 albums

avatar van OmeWillem
Ik vind dit echt een goede plaat van Nederlandse bodem. Met Pergola heb ik persoonlijk niet zoveel. THX JHN is doorspekt met melancholie en daar val ik voor.

avatar van Hendrix4live
Gregson schreef:

4 albums

Nog minder!

avatar van Rinus
Aardig album van een aardig bandje. Niks schokkends, maar lekkere pop/rock uit Nederland met een melancholiek ondertoontje. Het springt nergens uit de band, blijft redelijk mainstream, en de nummers zijn stuk voor stuk best sterk inelkaar geschroefd.

avatar van ThisCharmingMan
Net niet zo goed als Pergola, maar niettemin een geweldig album. Staring at the Sun is absoluut met ruime voorsprong mijn favoriete Johan nummer.

avatar van R-Know
Nog steeds Heerlijk!

avatar van citizen
Tjonge, wat een positieve verrassing is dit album, vergeleken met eerder werk van de band. Het rockt natuurlijk allemaal niet zo, maar die jas vind ik m.b.t. Johan minder passen. Het helpt de melancholica van de liedjes zo om zeep.
Zoniet op THX. Dromerig soms, maar strak genoeg om de aandacht vast te houden. Killer choruses, zoals hierboven al mooi beschreven, sieren eigenlijk alle liedjes. Dit is echt helemaal af.

avatar van Ronald5150
Johan behoort, of behoorde moet ik eigenlijk zeggen, tot de top van de Nederlandse popmuziek. Met hun album ”Pergola” hebben ze een regelrechte Nederpopklassieker afgeleverd. Nu vind ik ”THX Johan” niet zo sterk als pergola, maar op dit album horen we wat we van Johan gewend zijn. En dat zijn namelijk ongecompliceerde harmonieuze gitaarpopliedjes. Echte uitschieters heeft dit album niet maar persoonlijk vind ik het liedje ”Oceans”. het mooist. In de muziek van Johan klinkt altijd een bepaalde mate van melancholie. Dit zorgt ervoor dat de liedjes een meeslepend karakter krijgen, waardoor ik nooit de neiging heb om te skippen. ”THX Johan” is daarom wederom een boeiend album van begin tot eind. Ik kan me niet heugen dat Johan een slechte plaat heeft afgeleverd. ”Pergola” staat misschien op eenzame hoogte, maar ”THX Johan” is niet alleen een ode aan hun trouwe fanschare, maar daarmee ook een ode aan hun zelf.

avatar van rkdev
Draai dit album momenteel weer (lekker van vinyl) en 'Out of Reach' is echt vintage R.E.M. zeg.
Dit had niet misstaan op een van de IRS albums van die band.

avatar van nlkink
Zojuist op CD voor € 2,-- gekocht bij een kringloopwinkel. Deze wordt netjes ondergebracht bij een goede vriend die gek is op bandjes die graag refereren aan sixties-achtige gitaarrock. Denk Miseries, Daryll-Ann, The Deaf en Claw Boys Claw al geef ik meteen toe dat de laatste groep niet put uit de sixties maar meer een punk achtergrond heeft.
Uit nieuwsgierigheid nog snel beluisterd en ik moet zeggen dat het me goed beviel. Omdat ik de CD vanavond doorgeef ga ik er geen waardering aan hangen.
Ben blij dat ik 'm uit de kringloop heb gered.

avatar van Bobbejaantje
Weet niet of ik deze band zou moeten kennen als nederbelg, maar was me onbekend. Is wel lekkere gitaarpop, heeft iets aanstekelijks. Mag nog een keertje langskomen in de playlist.

Wat is dit een verschrikkelijk goed album. Originele, sprankelende liedjes van een hoog niveau. Het gaat mij geen moment vervelen. THX Johan behoort wat mij betreft tot de Top-10 aller tijden van Nederlandse bodem.