Johan - THX JHN (2006)

Label: Excelsior

1. Coming in from the Cold (4:06)
  2. Oceans (4:18)
  3. Walking Away (3:44)
  4. She's Got a Way with Men (3:19)
  5. Reader Takes a Stand (4:01)
  6. Tonight (3:55)
  7. When I'm on My Own (3:45)
  8. Any Other Guy (5:26)
  9. Out of Reach (3:01)
  10. Staring at the Sun (4:34)
  11. You Know (2:33)
Het heeft even geduurd (wederom 5 jaar), maar eindelijk toch een nieuwe cd van één van Nederlands betere bands: Johan.
Het zal mij benieuwen. Als deze net zo goed is als Pergola ben ik dik tevreden.

avatar van james_cameron
Niet zo goed als Pergola helaas, maar dik in orde. De prima produktie ten spijt kabbelen een aantal songs maar een beetje voort zonder echt indruk te maken. Beste nummer: Oceans. Minste nummer: Any Other Guy.

avatar van ManicKevin
Eigenlijk is ‘t maar goed dat Johan – of moeten we zeggen: zanger/gitarist/songschrijver Jacco de Greeuw? – weinig anders kan dan tijdloze popliedjes maken.

Behalve dat het, om het eens eufemistisch te brengen, de houdbaarheid van het songmateriaal ten goede komt (waardoor je dus probleemloos wegkomt met één album per vijf jaar), schept het ook geen valse verwachtingen. Bij Johan weet je wat je krijgt. En dat is zelden minder dan briljant. Is ‘t weer zover? Yep. Met THX JHN denderen De Greeuw en zijn mannen – gitarist Maarten Kooijman, bassist Diets Dijkstra en Excelsiors huisdrummer Jeroen Kleijn – opnieuw met speels gemak, of nee, met achteloze superioriteit over vrijwel elk bandje heen dat vandaag de dag pretendeert well-crafted pop te fabriceren. Johan regeert, laten we dat niet vergeten, zelfs al kwam THX JHN net zo moeizaam en traag tot stand als het voorgaande meesterwerk (Pergola uit 2001) en moest de met depressies worstelende De Greeuw andermaal door diepe dalen om aan zijn eigen, torenhoge standaard te kunnen voldoen. And it shows: de meeste teksten op THX JHN (een wonderlijke titel, die klinkt als een afscheid) verraden vertwijfeling, afzondering en een hang naar ‘vroeger, toen alles beter was.’ Maar een treurige plaat is het nergens. En onbewolkte liefdesliedjes staan er ook gewoon op. Zoals gezegd, heel veel progressie ten opzichte van Pergola of zelfs het titelloze debuut uit 1996 biedt THX JHN niet.

De elf songs zigzaggen qua geluid, melodie en structuur weer smaakvol tussen R.E.M., Byrds, Beatles, Posies, Guided By Voices en Crowded House (nee, je ontkomt écht niet aan die referenties), zitten in no-time voorgoed in je achterhoofd verankerd – She’s Got Away With Men als eerste – en doen je voor de rest alleen maar van pure opwinding en bewondering naar adem happen. Eerder dit jaar gebruikte een collega in deze rubriek, niet toevallig naar aanleiding van een andere Excelsior-release, de slotzin ‘ik moet nog zien of er in 2006 een mooiere cd in Nederland gemaakt zal worden.’ En kijk nu toch eens.

ERIK VAN DEN BERG

avatar van Zwammer
Ik heb ze op koniginnedag nog live gezien, maar het wist me niet erg te boeien. Het klonk als een slecht R.E.M. coverbandje

avatar van Bert Wasbeer
Live zijn ze nooit echt goed geweest maar de vorige twee platen waren prachtig. Ga het binnenkort maar eens opzoeken

avatar van james_cameron
Hmmm, ik vind ze live juist altijd wel erg goed. Meer power dan op de platen. Maar ja, over smaak valt te twisten.

Ik heb Johan ook 1x live gezien en was toen ook erg over ze te spreken, ik kan niet wachten tot ik dit album in me handen heb...

avatar van KampF
Die clip is GEWELDIG!

prachtig sfeertje, alles.
super.

aERodynamIC schreef:
Als deze net zo goed is als Pergola ben ik dik tevreden.

Voorlopig ben ik dik tevreden, nog net geen Pergola, maar daar duurde het ook even.
Daarom een 3,5 om mee te starten en ik verwacht dat meerdere draaibeurten wel voor een halfje erbij zullen zorgen.

avatar van james_cameron
Clip van Oceans is inderdaad erg mooi. Hele album begint te groeien; heeft zeker meerdere draaibeurten nodig om volledig tot zijn recht te komen. Afsluiter You Know ontpopt zich nu tot een van mijn favoriete nummers van de plaat. Jammer dat die song zo kort is...

avatar van ManicKevin
He james, ik dacht eerst ook dat dit album minder was dan pergola, maar hoe vaker ik hem luister hoe beter hij wordt. Dat is vooral het geval met 'any other guy', vond ik eerst niks en nu is het een wereldnummer! Prachtig album!

avatar van ManicKevin
En vergat het liedje 'you know' nog te vermelden, wat een weergaloos nummer! Begint rustig met akoestische gitaar en dan knalt het refrein er ineens in!

avatar van steven
weer een schitterende plaat , hij wordt per draaibeurt beter idd. Ik ga hier de komende maanden erg veel plezier aan beleven. eindlijstjes materiaal.

avatar van titan
titan (crew)
Weer een mooie plaat van Johan, wat jammer toch dat ze maar eens in 5 jaar met een nieuw album op de proppen komen. Wat me wel opvalt bij dit album is dat de liedjes van Johan vandaag de dag wat minder scherpe kantjes kennen en dicht tegen de sound van Teenage fanclub aanleunt. Vooralsnog 3,5* met uitzicht op meer.

avatar van james_cameron
Vrij vaak gedraaid inmiddels- wordt echt steeds beter. Komt toch wel dicht in de buurt van de kwaliteit van Pergola; een aantal nummers is zelfs beter. Mijn rangorde van tracks is nu (favoriet op 1 en minste op 10): 1)Oceans 2)You Know 3)When I'm On My Own 4)Staring At The Sun 5)Tonight 6)Reader Takes A Stand 7)Walking Away Coming In From The Cold 9)She's Got Away With Men 10)Out Of Reach 11)Any Other Guy.

avatar van Nomar109
Terecht zoveel waardering voor dit prachtige album.

Johan komt qua geluid, sfeer en composities steeds meer in de buurt van The Serenes, wiens 'Back To Wonder' (1993) tot een van de beste albums van Nederlandse makelij ooit gerekend mag worden. Het is een regelrechte schande dat dit album nooit de aandacht heeft gekregen die het verdiende, en het zou onmiddellijk opnieuw uitgebracht moeten worden.

Travisaholic!
Oceans is echt een prachtig nummer zeg.

Kijk al uit naar 11 juli.

avatar van KampF
Mooi plaatje ! 3,5 alvast

avatar van Nautilus
Het was het wachten meer dan waard, voorlopig 4*.

avatar van ManicKevin
Ik vind een 4,5 niet overdreven....

avatar van chansadres
Op de website van Johan is het album te luisteren:

waarom ken ik dit nog niet? dit is echt fantastisch!

heb het album bijna helemaal beluisterd op de site. verdomme wat klinkt dit fijn in de oren

cd is besteld

het nummer out of reach kon trouwens zo van rem zijn...

Ben het album nu aan het beluisteren, klinkt nog best goed
Zit een lekkere sound in de nummers, luister hem even af voordat ik ga stemmen

avatar van Martin Visser
Johan klinkt op deze nieuwe plaat wederom heel goed. Maar het kan nog niet tippen aan Pergola. Ik gun de plaat nog wat tijd en dan zullen we wel zien hoe het eindoordeel uitpakt. Voorlopig 3,5*

Eerst vond ik hem mooi. Toen veel gedraaid en werd steeds beter. Nu vind ik hem ronduit geniaal! Beetje groeiplaat dus. Ik hoor er echt alles uit 50 jaar popmuziek in terug. En dat op een eigenzinnige wijze tot iets eigens gemaakt. Hulde! 5*

avatar van judgepaddy
Groot Vakwerk met een Ziel, net als Pergola.
Op beiden nog niet gestemd, Beiden een 4.5

avatar van Hermy
Ik had stiekem op een tweede Pergola gehoopt, maar dat is het niet geworden. Het is allemaal net iets minder catchy en sommige nummers 'pakken' niet echt. Ondanks dat is het over het geheel genomen wel een goed album (ik geloof ook niet dat Johan slechte albums kan maken). 4*

Mojo Pin
Ongelooflijk zeg. Wil ik een abonnement nemen op OOR, denk ik deze CD er bij te krijgen. Nou, niet dus. Het nieuwe nummer ligt alweer in de winkel en nu heb ik de keuze uit de nieuwe van Keane en Nelly Furtado...

Lekker daadkrachtig weer, die Mojo Pin