rawshooter schreef:
Ik vindt dit in het Genre (retro pop, of nederpop?) best wel goed. Originele teksten juist omdat het nergens op lijkt. The Kik speelt met passie en doen hun eigen ding en dat geldt zeker ook voor de oude hippie Armand. Ik begrip de kritieken wel maar persoonlijk vindt ik dit heel verfrissend en leuk. En ja ook bij mij tovert dit een glimlach op mijn gezicht maar wel een die lang stand houdt. 3.5 ster want ik denk dat het op Nederlandstalig gebied niet beter wordt dit jaar.
Sorry voor de lange quote, maar we hebben hem toch eigenlijk helemaal nodig. Na in 2015 2 sterren te hebben gegeven, heb ik de plaat vandaag weer opgedoken; ik ben de laatste tijd nogal into Armand.
Ik denk dat je met de eerste twee zinnen de spijker op de kop slaat. Dit is eigenlijk precies wat Nederbeat zo tussen 1965 en 1967 was (en voor Armand natuurlijk ook in de 70s en 80s en wat sporadische platen en opnames daarna). Primitief, instrumentaal rauw.. als een tractor die door de akkers ploegt en her en der in de modder blijft steken. Het Engels van de meeste Nederbiet bands was niet best en daarmee tekstueel ook niet zo bijzonder. Desal niet te min een mijlpaal in de Nederlandse muziekgeschiedenis en wordt nog steeds verzameld. Juist omdat het zo primitief is, speels en onbezonnen..
Ten tijde van deze release was ik nog niet echt bekend met Armand, ja uiteraard kende ik 'Ben ik te Min' zo als elk ander. Ik was denk ik gewoom nog niet klaar voor Armand. Waardoor ik hem zelf ook weg zette als vergane glorie, een net niet artiest.. met naive teksten en eenvoudige rijmsels.
Hoe verder je er in duikt hoe meer je gaat merken dat dit Armand is en dat dat nooit anders is geweest. En dat is misschien wel zijn charme, dat is zijn charme.
Ik zou ook met recht en terugwerkende kracht willen zeggen dat dit toch een van de beste platen van 2015 is. En daarmee ben ik The Kik en Dave Von Raven ook dankbaar dat zij Armand hebben opgezocht, met hem hebben gemusiceerd en hem een nieuwe kans hebben gegeven. Terecht, Armand mag niet worden vergeten. Bij leven niet en ook niet nu hij ergens op een wolk wietrook zit.
Ik durf ook te beweren dat dit Armand zijn beste plaat sinds 1981 (Nachtbrakers) is. Tripelpee/Mooie Woorden geef ik wel eens waar 4 sterren. Maar over de gehele linie zitten daar mindere broeders tussen (sommige nummers neigen naar Carnavals muziek en het Nederlandse levenslied). Alleen maar mooi dat the Kik Armand nog een zetje terug in de goede richting gaf en hem daarmee zijn podium en publiek terug gaf.
Natuurlijk klinkt Armand hier als een oude versleten hippie. Dat was hij ook. Daar mag hij ook trots op zijn. Hij leefde zijn leven en deed dat vooral op de manier zoals alleen Herman van Loenhout dat kon. In die zin was Herman een vrij mens. Wat mij betreft klinkt hij hier erg goed en vol vuur.
Ik vraag me ook af of het had uitgemaakt of Armand in het Engels had gezongen (vanaf de eerste single tot aan deze laatste plaat). Ik denk het wel. Dan had Armand misschien wel in het rijtje Dylan, Donovan etc mee gekund en hadden we Armand niet af gedaan als Nederlandse karikatuur. Want dat is toch wel wat er vaak gebeurd. Ik geef nu 3,5 sterren voor de plaat en zou nog wel uren door kunnen typen. Maar voor nu is het goed en mogen wij ons gelukkig prijzen met dit laatste (onverwachte) cadeautje van Armand.