Wilco - Star Wars (2015)

Label: dBpm

1. EKG (1:16)
  2. More... (2:44)
  3. Random Name Generator (3:50)
  4. The Joke Explained (2:33)
  5. You Satellite (5:17)
  6. Taste the Ceiling (3:15)
  7. Pickled Ginger (2:30)
  8. Where Do I Begin (2:55)
  9. Cold Slope (3:11)
  10. King of You (2:41)
  11. Magnetized (3:40)
Zo, uit het niets een nieuwe Wilco. Gratis te downloaden voor bepaalde tijd op de site van de mannen: www.wilcoworld.net.

Korte, puntige rocksongs, maar wel met typische Wilco elementen. Tevreden na de eerste luisterbeurt!

avatar van Cor
Cor
Wat een fijne verrassing zo net voor de vakantie ?

avatar van Lura
Heb nog niet geluisterd, maar ik ben niet echt te tevreden over de aangeboden kwaliteit, 256 kb mp3.
Waarom niet de mogelijkheid in lossless-kwaliteit te downloaden?!

avatar van Don Cappuccino
Wees al blij dat je het album gratis in 256kbps kan downloaden voordat het in augustus in de winkels ligt. Ze hadden ook maar één track kunnen vrijgeven voor de fysieke release.

Net voor de eerste keer beluisterd en deze plaat bevalt me wel. Korte en puntige liedjes met af en toe een stekelig randje eraan. Erg aangenaam om naar te luisteren.

avatar van Sandokan-veld
Owkee mijn avond is zojuist ingevuld

avatar van philtuper
Mooie hoes voor op vinyl!

Verbaas me ook over de kwaliteit, gezien Tweedy zn zelfverklaard audiofile zijn. Maargoed, Wilco's albums klinken al jaren beter op LP dan cd natuurlijk. Het gebedone bevalt me wel, doet een beetje collegerock achtig aan. Soms hoor ik Sonic Youth, dan weer Pavement Tweedy zingt ook lang niet altijd heel veel, wat de gitaren flink de ruimte geeft. Tof!

avatar van captain scarlet
Wilco heeft nog nooit 'n slecht album gemaakt, en na 1 luisterbeurt kan ik al rustig zeggen dat dit weer 'n voltreffer is. Met de zeer matige geluidskwaliteit van de download is even behelpen totdat hij op CD en vinyl beschikbaar is, maar wat 'n lekkere plaat !

avatar van Poles Apart
Wilco's eigen "Magic Whip" (zie ook de stijl van de hoes)? De band klinkt in ieder geval net zo losjes, ontspannen en tegelijkertijd ruw en onbevangen als Blur op hun recente verrassingsei.

ThirdEyedCitizen schreef:
Soms hoor ik Sonic Youth, dan weer Pavement

Dacht ook al aan Pavement toen ik "Taste the Ceiling" hoorde!

Ideale plaat om het weekend mee in te luiden.

avatar van chevy93
Na vier jaar dus een album van slechts een half uurtje?

Kwaliteit boven kwantiteit uiteraard, maar toch...

Dit is toch een mooie verrassing zeg!

Zag alleen dat de cd release op 21 augustus is, maar de lp release op..... 27 november?!

Wilco komt zomaar ineens met een gratis nieuwe plaat. En het is ook nog eens een gitaarplaat. Ruim een half uur vooral korte krachtige (pop-)rocksongs. De titel is Star Wars en dat terwijl over 5 maanden Star Wars 7 in de bioscopen zal komen. De cover is opvallend, de witte kat met rozen.

More knalt er gelijk lekker in, heerlijk nummertje is dat met een fijne gitaar en (natuurlijk) goed gezongen door Tweedy. Het zowaar wat langere nummer met de aparte titel Random Name Generator geeft jawel die gitaren weer volop de ruimte en die klinken erg goed. The Joke Explained is eerder een aardig popnummer, maar soms zoemt de gitaar ook hier doorheen.

You Sattelite is het langste en gelijk ook één van de beste nummers van Star Wars. De sound zit een beetje in de hoek van the Velvet Underground en de finale is prachtig. Het lief klinkende popliedje direct hierna Taste the Ceiling zorgt voor een behoorlijk contrast.
Vanaf hier volgen alleen nog maar erg goede gitaarnummers. Allereerst het ijzersterke Pickled Ginger. Wat is hier echt geweldig? Inderdaad: de gitaar. Where Do I Begin is een nummer met die typische Wilco sound: echt een mooi nummer, dit keer met akoestische gitaar.

Cold Slope is nog een favoriet. Tweedy en de gitaarriffs worden hier fraai één. En dit gaat vrolijk door op het ook al zo goede King of You. Het is inmiddels echt genieten geblazen. Als dan ook nog het Beatles-achtige slotnummer Magnetized volgt, wat werkelijk erg mooi is, dan kan dit album niet meer stuk. Wilco doet het weer!

avatar van freakey
Nog niet overtuigd... na 3 luisterbeurten, wel lekker, maar ben beter gewend van Wilco...

Interessant album. The Whole Love vond ik prima maar het voelde wel een beetje aan als een band die in zijn comfort zone bleef (zelfde met W(TA) - helaas minder prima), hier gaan ze voor een lossere, puntigere maar ook "zwaardere" vibe. Het grootste voordeel hiervan is dat Wilco met de huidige line-up waarschijnlijk nog nooit zo goed als één unit geklonken heeft, terwijl op de voorbije albums o.a. Nels Clines bijdrages soms wat achteraf bijgevoegd klonken is dit echt het geluid van een band waar alle bijdragen van de leden essentieel zijn om het nummer te dragen. Zal waarschijnlijk wel niet iedereen zijn ding zijn dit album, staat mijlenver van b.v. Sky Blue Sky. Met You Sattelite hebben ze alvast weer een topper te pakken, laatste nummer is ook heel sterk.

avatar van vinylbeleving
Ik hield twitter in de gaten omdat ik zat te wachten op de release van Frank Ocean's nieuwe plaat, maar ineens is daar Jeff Tweedy met zijn mannen met een aangename verassing in de vorm van Star Wars.
Ik moet het nog allemaal wat beter beluisteren, maar vooralsnog klinkt Star Wars als een korte maar lekkere gitaar plaat. De plaat is trouwens inmiddels ook te streamen op spotify, klinkt meteen al een stuk beter dan de download.

avatar van Linius
Ik vind hem weer fijn. Aangename verrassing dit album. Niet alleen de plotselinge release. Maar ook het feit dat de heren ineens een vlotte gitaar plaat voorschotelen.

avatar van Frenz
Idd heel prettig album, al na de eerste beluistering. Eens met west als het gaat om de Velvet associatie. Zolang ik die meer hoor de de Dylan neiging die ook in Tweedy zit, dan vinnik het best (nog iets te vroeg om te scoren).

Strak gitaarwerk, de lage bitrate van de download stoort me bij Wilco minder.

Steve McQueen
Verassend maar erg leuk album dit. Korte rocksongs maar ook experimenteel. Verassende wendingen ook. Klinkt als Wilco maar niet als iets wat ze eerder hebben gedaan.
Kort maar krachtig en de bitrate stoort mij idd ook niet.

avatar van Frenz
Genoeg gedraaid nu om te beginnen met 3,5 * (eigenlijk iets meer, maar (nog) niet genoeg voor 4)

Moeilijk aan te geven waarom, het is de vibe van dit album, klopt gewoon, makkelijk en toch met haakjes

avatar van John Self
Ik pikte tijdens het bakken de friet wat op van deze nieuwe Wilco. Kon niet alles horen maar mijn eerste indruk was dat de afspeellijst per ongeluk geswitched was naar iets onbekends van Velvet Underground. Hoor nu Cold Scope en het klinkt prima allemaal. Hier ga ik morgens eens meer van beluisteren. Eerste indruk: prima, lekker ouderwets bijna. Indie maar dan op de goede manier.

Wow, luister nu naar Magnetized. Inderdaad Beatles. Lennon is opgestaan! Leve Wilco. Heel mooi.

avatar van Shangri-la
Ik heb het geprobeerd maar voor mij is hier niet doorheen te komen. Waar is het americana element gebleven? Waar zijn de pakkende melodieën? Als dit de weg is die Wilco gaat inslaan heb ik het ermee gehad.

avatar van Norrage
Zo dat is een verrassing zo na mijn vakantie. Luistert lekker weg de eerste beurt

Een slechte plaat zie ik Wilco niet snel maken, maar erg verrassend kan ik deze niet noemen. De arrangementen zijn redelijk conventioneel en rechttoe rechtaan: dertien-in-een-dozijn-gitaarrock en het doet nogal obligaat aan. Alsof er nu echt een album moest verschijnen. Vind het eigenlijk veruit hun minste plaat.

Eerdere Wilco-albums hebben betere melodieën en creatievere aankledingen. Hier staat niets van het niveau van bijv. 'Impossible Germany' op. Pluspunt is wel dat Tweedy niet zo jengelend zingt als anders vaak het geval is. Mager zesje.

Stijn_Slayer schreef:

Nog één keer.... jij verzandt ook al in semi-wetenschappelijke MM-taal.

Overigens is het maken van goede gitaarrock niet gelijk obligaat. Net als bijvoorbeeld het maken van catchy hits: doe het maar eens. Nog iets anders: er staat ook andere muziek op dit album, zoals Satellite, met een VU-inslag en slotsong Magnetized, met een Beatles-sound.

avatar van freakey
Ik ben het niet zo vaak met Stijn eens... nu wel... volmondig...

misschien groeit het nog, maar voorlopig met The Album het meest middelmatige werkje dat ik van Wilco heb gehoord

Lol, er staat werkelijk geen enkel semi-wetenschappelijk woord in mijn bericht.

avatar van Arrie
Ik ben het ook niet vaak met Stijn eens, maar semi-wetenschappelijk slaat inderdaad nergens op, maar ik ben ook benieuwd wat in hemelsnaam MM-taal is en op welk deel van het bericht het slaat.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Wilco - Star Wars - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Het is natuurlijk eerder vertoond, maar toch was het een enorme verrassing toen de Amerikaanse band Wilco vorige week bijna uit het niets op de proppen kwam met een gloednieuw album, dat voor een korte periode ook nog eens gratis is te downloaden (tot het album eind augustus ook op cd en vinyl verschijnt).

Star Wars is de opvolger van het bijna vier jaar oude The Whole Love en blijkt een intrigerend plaatje. Wilco staat bekend als een band die het experiment niet schuwt en dat doet het ook op Star Wars niet.

De plaat bevat een aantal wat meer experimentele tracks en grijpt hiernaast veelvuldig terug op muziek uit de jaren 70.

Star Wars opent met een stekelige instrumentale track die herinnert aan het werk van Captain Beefheart, maar laat in de tracks die volgen ook veelvuldig invloeden van The Beatles (psychedelische periode), David Bowie (vroege jaren 70 en de Berlijnse periode), The Velvet Underground (met name de songs van Lou Reed) en veel van Pavement horen.

Het wijkt wel wat af van de vorige platen van de band of de plaat die Jeff Tweedy vorig jaar met zijn zoon maakte (al staan er ook wel wat echte Wilco songs op de plaat), maar verandering is al heel lang één van de sterke punten van Wilco en komt dus niet als een verrassing.

Star Wars is een lekker stevige en opvallend gruizige plaat met vrij rechttoe rechtaan rocksongs, maar het zijn rocksongs vol verrassende en stekelige wendingen. Star Wars klinkt door alle invloeden uit de jaren 70 bij eerste beluistering direct bekend of vertrouwt, maar hoe vaker je de plaat hoort, hoe meer nieuws je hoort.

Wilco maakt op Star Wars geen geheim van haar favorieten in de platenkast, maar geeft vervolgens een typische Wilco draai aan al deze invloeden. Het levert een plaat op die het toch al zo mooie muziekjaar 2015 nog wat meer glans geeft. Erwin Zijleman

Arrie schreef:

Oh jee. Ik bedoelde het allemaal niet zo serieus Stijn_Slayer en Arrie. Het ging mij om de woorden 'redelijk conventioneel' en 'obligaat'. MM-taal wordt door sommige users hier gehanteerd, ik bedoel gebruikt. Te dure woorden om iets eenvoudigs te zeggen. Maar ook dat zeg ik met een knipoog.