a-ha - Cast in Steel (2015)

Noorwegen
Label: We Love Music

1. Cast in Steel (3:50)
  2. Under the Makeup (3:25)
  3. The Wake (3:45)
  4. Forest Fire (3:54)
  5. Objects in the Mirror (4:14)
  6. Door Ajar (3:46)
  7. Living at the End of the World (4:06)
  8. Mythomania (4:06)
  9. She's Humming a Tune (4:02)
  10. Shadow Endeavors (4:21)
  11. Giving Up the Ghost (4:15)
  12. Goodbye Thompson (3:34)
  13. The End of the Affair * (3:31)
  14. Mother Nature Goes to Heaven [Original Version] * (4:33)
  15. Nothing Is Keeping You Here [Original Version] * (4:41)
  16. Shadowside [Demo Version] * (4:16)
  17. Start the Simulator [Stereophonic Mix] * (5:19)
  18. Foot of the Mountain [Mark Saunders Remix] * (4:18)
Ozric Spacefolk
Nou, daar istie, hoor. Ik kijk hier al het hele jaar naar uit.

Wordt dit eindlijst-materiaal?

Misterfool
A-ha was toch gestopt . Ik kijk ook wel uit naar deze plaat dan.

avatar van nlkink
En ik maar denken dat ze enkele jaren geleden definitief waren gestopt.......

Ozric Spacefolk
Het was zo'n beetje het grote nieuws dit jaar, dat ze bij elkaar waren. Veel tv-specials en andersoort nieuwsberichterij.

Overigens is dit de tweede reunie, alweer.

Mooi !!!

A-Ha is een van die groepen die ik met het jaar beter vind worden.
Ben benieuwd.

avatar van Pinsnider
De soloplaat van Morten viel niet mee. En zou het dan ook bij die andere twee weer zijn gaan kriebelen? Die wilden toch de politiek in? Of is het simpel cashen geblazen (gezien de entreeprijzen voor de tour)? Ben benieuwd!!!!

avatar van rkdev
Nieuwe single 'Under The Makeup' is een prima maar geen opzienbarend nummer. In ieder geval geen nummer waar ze veel airplay mee zullen krijgen. Klinkt mij in de oren als de perfecte afsluiter van het nieuwe (en laatste?) album. Mede door de openingszin "This is how it ends...". Maar zie dat het track 2 van het album is.

Hopelijk dat het album wel wat nummers bevat die catchier zijn zoals op 'Foot of the Mountain' of Morten's album 'Out of my Hands'.

Pinsnider schreef:
Of is het simpel cashen geblazen (gezien de entreeprijzen voor de tour)
EUR 46,20 (ex. servicekosten) voor het HMH optreden vind ik een prima prijs hoor -zeker gezien de prijzen van andere artiesten-, en vind ik niet lijken op snel willen cashen.

avatar van Pinsnider
Aha. Dan moet ik toch maar naar de bierbak. In Bremen en oberhausen begon het bij 79....

avatar van rkdev
Zojuist 'The Wake' voor het eerst compleet gehoord en dat is wel een erg sterk nummer (had zo op het vorige album 'Foot of the Mountain' kunnen staan) en ook de snippet van 'Forest Fire' is erg lekker (heerlijke 80s toetsen).

avatar van rkdev
Van het titelnummer is een lyricvideo verschenen: a-ha ? Cast In Steel (Lyric Video) - YouTube
En hier is een albumplayer met korte fragmenten te vinden: a-ha - Cast In Steel (Official Album Player) - YouTube

Kon wel eens een erg sterk album gaan worden.

Ozric Spacefolk
Ik heb vandaag op Spotify twee nieuwe songs gehoord. Volgens mij Under the Make Up en The Wake.

Beide songs vond ik erg saai en verre van overtuigend. Ik hoop misschien teveel op uptempo synthpop. Er zijn in elk geval veel jonge bandjes die veel overtuigender klinken.

Ik wacht het nog af.

avatar van Edwin

Klinkt naar mijn idee het meest als de sound op het album Lifelines

avatar van sjoersje
Prima album, een soort bloemlezing van het beste dat Minor Earth..., Lifelines en Foot Of The Mountain qua sound te bieden hadden. En Forest Fire is zelfs enorm 80's.

Toch is er eigenlijk niks nieuws onder de zon, dus vraag ik me af waarom die comeback nou zonodig moest.

avatar van vigil
Tja moest moest moest, wel een erg mooi album en dat is voor mij dan weer een mooie reden. 1ste luisterbeurt gehad en ik ga nog cijfer plakken. Eerste gevoel zegt 3,75, nu nog even een afronding zoeken

Ozric Spacefolk
Ik vind het nogal kabbelend en niet veel verschillen van Morten's laatste soloplaat.

Geen synthpop maar veel middle-of-the-road FM-pop.

Forest Fire is wel erg lekker ouderwets goed.

avatar van vigil
Hoeveel echte syntpopplaten hebben ze gemaakt? De eerste en aantal liedjes op de derde en dat is het dan wel weer. Als je dat had verwacht snap ik dat je teleurgesteld ben. Dan kan je beter de nieuwe platen van bv. Alphaville blijven volgen.

Ozric Spacefolk
Het hoeft ook geen pure synthpop te zijn, want Lifelines vond ik ook erg goed.
Maar het is een beetje wat er met The Moody Blues is gebeurd, wat ik hier hoor.

dus Take on Me is de jaren 80 versie van Nights in White Satin

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
vigil schreef:
dus Take on Me is de jaren 80 versie van Nights in White Satin

Nee, die zouden ze pas 19 jaar later maken.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
rkdev schreef:

Ik heb hier even doorheen geluisterd en ben om. De a-ha-collectie blijft nog even compleet.

avatar van Pinsnider
Off: hela, zie ik daar een foto van de Grolsch..?? Zal overwegen binnenkort mijn plaatje te veranderen in het twente-stadion haha
On: Raak nu toch wel heel benieuwd naar deze plaat. Maar eens blind aanschaffen....

avatar van Poeha
rkdev schreef:

Kon wel eens een erg sterk album gaan worden.

Heb ook even wat geluisterd en daar kon je wel eens gelijk in krijgen. Op het eerste gehoor een aantal sterke tracks.

avatar van snarf349
Ik heb het album nu een paar keer beluisterd. Ik hou wel van de melancholische ondertoon die er inzit. Verder gewoon een A-ha album!

avatar van E-Clect-Eddy
Het is dat er bonustracks op staan want anders had ik hem maar 3* gegeven.

Morten zingt echt tegen de limiet van zijn stem wat betreft het hoog en dat was nou net wat hem onderscheidde van vele andere zangers (plus dat lichte Scandinavische accent).

avatar van rkdev
Mooi nieuw album van a-ha dat doorgaat waar de laatste twee albums ophielden. Fraaie melodieën met daaroverheen de karakteristieke stem van Morten Harket. De beste nummers zitten aan het begin van het album (Cast in Steel, The Wake en Forest Fire), maar het hele album is sterk. Ook de bonustracks mogen er zijn ('Giving Up the Ghost' is erg sterk, had gewoon op het album moeten staan). Ik ben er blij mee

avatar van Poeha
Een aantal nummers beginnen nu toch te groeien. Eerst vond ik het een "automatische piloot" album, maar er zitten toch wel een aantal sterke tracks tussen. Vooral het hier in de albumlijst ontbrekende 9e nummer (nog niemand opgevallen? correctie ingediend), She's Humming a Tune, verder Forest Fire, Objects in the Mirror en Mythomania. Achteraf ben ik pas gaan kijken wie de nummers hebben geschreven en precies die laatste drie tracks zijn afkomstig van Magne Furuholmen. Toeval? Ik weet het niet. Bonustrack Giving Up the Ghost had zeker niet misstaan op het reguliere album. Toch wel weer happy met deze uitgave. Voorlopig kom ik uit op een 4-. Positief afgerond daar vaak enkele nummers nog wel extra groeien.

avatar van prodigy76
Groot fan, maar album valt flink tegen. Erg middelmatig.

Wel erg mooi: "Cast in steel", :Under the makeup" en "The end of the affair".

Hopelijk geven ze weer en fantastische live show eind maart'16.

avatar van Pinsnider
Na de eerste luisterbeurt vond ik het eigenlijk ook allemaal maar wat voortkabbelen, maar bij de tweede keer viel het kwartje toch wel. Het zijn allemaal heel fraaie en mooie liedjes geworden. Het lijkt af en toe wel op de betere platen van Novastar. Echte uitschieters of uithalen zijn er niet, maar dit is al met al uiterst genietbaar!

Ozric Spacefolk
Ik kan er ook niet meer van maken.
De soloplaat van Morten beviel me beter.