Deafheaven - New Bermuda (2015)

Label: ANTI-

1. Brought to the Water (8:37)
  2. Luna (10:14)
  3. Baby Blue (10:06)
  4. Come Back (9:16)
  5. Gifts for the Earth (8:22)
avatar van Don Cappuccino
Net als bij Sunbather plaats ik graag het eerste bericht. Toen was Deafheaven nog een veelbelovende band die wel eens wat bekender zou kunnen worden, nu is er een hele grote groep luisteraars aan het wachten op nieuw werk. De track From the Kettle Onto the Coil staat niet op de plaat, maar dat liet al een wat donkerder geluid horen. George Clarke zegt dit over de plaat:

"a new destination in life, a nebulous point of arrival, and an unknown future where things get swallowed up and dragged into darkness."

avatar van venderkets
Er is al een trailer en dat klinkt echt als Deafheaven. Ik hoop snel op een track, want dit is dé plaat waar ik echt naar uitkijk dit jaar. [/quote]

Sluit ik mij bij aan (incl. de nieuwe John Grant dan).

avatar van kobe bryant fan
Dit moet inderdaad wel één van de betere platen van dit jaar gaan worden!

Nihilisme
Deze nieuwe Deafheaven wordt weer een feestje hoor. Een gitzwart feestje weliswaar, maar ik ben absoluut van de partij.

avatar van AOVV
Don Cappuccino schreef:

Ik heb dit jaar niet allemaal even goed gevolgd, maar deze plaat ga ik vanzelfsprekend meepikken, al is het maar omdat voorganger 'Sunbather' één van de beste albums van de laatste jaren is voor mij, en het debuut ook al geen kattenpis was.

avatar van Rain King
Brought to the Water, briljant zwaar onder de indruk

avatar van JSPR_G
Rain King schreef:
Brought to the Water, briljant zwaar onder de indruk

Heel anders dan Sunbather, maar het klinkt fantastisch! Maar dat einde... Fade-out, pianoriedeltje. Nee. De gitaarsolo lijkt ook wel wat luid in de mix te staan.

avatar van AOVV
JSPR_G schreef:

Schitterende track, zeg.. En dat einde, tja.. Wedden dat het wel gaat werken als bruggetje naar de volgende song, als je het hele album hebt beluisterd?

avatar van JSPR_G
Zo'n fade-out kan nooit werken. Daar heb ik echt een hekel aan.
Hopelijk past het pianostukje wel in de plaat, we zullen zien. De track op zich is anders echt wel vet!

avatar van Don Cappuccino
Wauw, het is weer een prachttrack! Deafheaven gaat in ieder geval geen Sunbather 2.0 afleveren, dat is wel duidelijk. De toon is een stuk duisterder geworden en vooral het beginsalvo van Brought to the Water zit vol met knallende blastbeats en ijzig Immortal-achtig gitaarwerk. De overgang na vier minuten richting Sunbather-terrein gaat zo ongelofelijk vloeiend dat je er amper iets van merkt. Dat is vakmanschap en verstand van songschrijven. Het pianostukje zal inderdaad wel een brug zijn naar de volgende track. New Bermuda gaat weer fantastisch worden!

avatar van Leeds
Dit is mijn eerste echte kennismaking met de band. Ik heb New Bermuda in pre order besteld en hopelijk zal ik er plezier aan beleven. De vorige 2 albums ken ik dus niet, alhoewel ik ze wel in de lijstjes al heb tegen gekomen.

avatar van Edwynn
Sterke opening maar daarna wordt het wel wat obligaat met die makkelijke leads en dat vermoeiende sleepritme. Ik hoop dat op het album de intensere momenten zullen overheerden.

avatar van crosskip
Ben er nog niet kapot van. De opening klinkt wel erg lekker opzich, maar heel bijzonder of origineel is het allemaal ook weer niet. In de tweede helft keert het geluid van Sunbather weer terug en dat bevalt me een stuk beter, al zijn de leads inderdaad ook niet bijster origineel te noemen. Ook zonde van die fadeout... Ook in album-context gaat deze goedkope schrijfoplossing er niet beter op worden.
Al met al is het stiekem goed best een goed nummer, maar van deze band verwacht ik eigenlijk toch wel maar dan dat.

avatar van SébastienY
Ik las ergens in een interview dat het meer Slayer zou zijn en minder shoegaze. Klopt dat beeld?

avatar van crosskip
Nja, het is wat meer echt black metal dan het vorige werk en aangezien black metal voortkomt uit de thrash metal klopt dat beeld wel enigzins, al hoor ik specifiek Slayer er totaal niet in terug.

avatar van Don Cappuccino
Het riffwerk aan het begin van Brought to the Water doet mij heel erg denken aan Immortal, maar dat is dan ook een blackmetalband die best wel stevig geworteld is in thrash metal met zijn gitaarwerk.

crosskip schreef:

Volledig mee eens!
De piano outro op het eind is toch ook een pak minder dan de tussennummers op Sunbather.

avatar van Edwynn
Don Cappuccino schreef:

Immortal is begonnen als een deathmetalband. En deathmetalband is geworteld in de thrash. Ik hoor dat hier niet zo overigens.

avatar van the crook
Sterke track hoor, net als bij Sunbather openbaren zich na meerdere luisterbeurten ook weer allerlei nieuwe dingetjes en melodieën. Wat mij ook opvalt is dat het drummertje nog wat strakker is geworden...

avatar van odi
odi
Deafheaven - "Come Back" - YouTube - m.youtube.com

Nieuwe track, zo op t eerste gehoor meer in de lijn van Sunbather.

Fantastisch nummer.

avatar van kobe bryant fan
Inderdaad! In tegenstelling tot de vorige track weet deze mij wel van mijn sokken te blazen.
Geef mij dan toch maar de nummers in de lijn van Sunbather!

avatar van Don Cappuccino
In de lijn van Sunbather? Heb ik naar een andere track geluisterd? Dit klinkt helemaal niet als Roads to Judah, laat staan Sunbather. Het eerste gedeelte is echt een ijzige blackmetalstorm waarin de vocalen van George Clarke duidelijk niet meer zo screamo-achtig klinken, maar meer een diepe raspende kwaliteit in zich hebben. De instrumentale passages is echt fenomenaal, met een weemoedige slidegitaar en een heerlijk dromerig sfeertje. Deafheaven weet natuurlijk die twee contrasten meesterlijk aan elkaar te zetten zonder dat je er al te veel van merkt. De twee tracks tot nu toe halen allebei met gemak het niveau van Sunbather, dus dat belooft nog wat...

Don Cappuccino schreef:

Het eerste deel is inderdaad compleet anders, maar het einde met de slide en arps klinkt toch in de lijn van sommige rustige stukken van Sunbather. Geen kritiek, integendeel, Come Back meet zich inderdaad met gemak met Sunbather. Brought To The Water vind ik dan weer een tikkeltje minder ivm.

Nihilisme
They refer to “Come Back” as “death metal Wilco” due to its prominent slide guitars.

Mooie vergelijking, waar ik mij zeker in kan vinden.

avatar van Visnet
Deze link werd zojuist door de band gedeeld, 'New Bermuda' hier in z'n totaal te beluisteren! Link

avatar van The Eraser
Luna Gewoon weer een meesterwerk zoals Sunbather hoor

Sietse
Mijn mond valt met verbazing open bij het horen van het eerste nummer.
Waar ze voor Sunbather duidelijk bij Exposions in the Sky en shoegaze hebben lopen shoppen gaan ze hier totaal de indie rock kant op, met hier en daar een uitbarsting. Enige wat nog echt naar metal wijst is de zang, de rest...
Neem bijv. afsluiter Gifts for earth waar een paar minuten geschreeuw in zit maar de rest eigenlijk heel erg poppy deuntjes zijn. Ik hoor er haast de meer toegankelijke zijde van bands zoals Marillion in terug.

Weird, heel weird.

Sietse schreef:
Mijn mond valt met verbazing open bij het horen van het eerste nummer.

Weird, heel weird.

Maar vind je de plaat nu goed, of net helemaal niet?

Sietse
Daar ben ik nog niet over uit kobe bryant fan, maar ik neig naar "niet geïnteresseerd".