Elvis Presley with The Royal Philharmonic Orchestra - If I Can Dream (2015)

Label: RCA

1. Burning Love (3:30)
  2. It's Now or Never (3:16)
  3. Love Me Tender (3:25)
  4. Fever (4:24)

met Michael Bublé

5. Bridge Over Troubled Water (4:37)
  6. And the Grass Won't Pay No Mind (3:41)
  7. You've Lost That Loving Feeling (3:58)
  8. There's Always Me (2:20)
  9. Can't Help Falling in Love (3:19)
  10. In the Ghetto (3:11)
  11. How Great Thou Art (3:07)
  12. Steamroller Blues (3:09)
  13. An American Trilogy (4:33)
  14. If I Can Dream (3:12)
avatar van goldendream
In het VTM-nieuws was er deze middag een korte reportage over deze release. Vanaf 28 minuten en ongeveer 10 seconden start het. Priscilla is duidelijk klaar voor Halloween.
VTM NIEUWS Woensdag 28/10/2015 13U | VTM NIEUWS - nieuws.vtm.be

avatar van spinout
Op Spotify staat het titelnummer. Veel verschil met het origineel is er niet.

avatar van spinout
Hij staat volledig op Spotify! Ben hem nu aan het beluisteren.

avatar van jerome988
De Mediamarkt in Eindhoven draaide deze op vol volume vanmiddag. Wat een heerlijke plaat!

jeb777
Was er een beetje huiverig voor. Ben niet zo'n voorstander van het verbouwen van klassieke songs door het toevoegen van een orkest of extra stem. En hoewel ik de originelen versies nog steeds prefereer moet ik toch wel erkennen dat deze opgekrikte versies ook wel heel mooi zijn. Vooral de ballads dan, bij de paar aanwezige uptempo nummers vind ik het effect een stuk minder. Zelfs het "duet" met Michael Bublé is aangenaam luistervoer.

avatar van spinout
Ach, als ze hier een nieuw publiek mee kunnen aanboren, soit. Maar zelf luister ik wel weer naar de originelen & alternate takes.

avatar van lennon
goldendream schreef:
VTM NIEUWS Woensdag 28/10/2015 13U | VTM NIEUWS - nieuws.vtm.be

haha, wat een spook he. Hoe kan je jezelf zo enorm voor paal laten lopen? Maar goed.. als zij er gelukkig mee is..

Ben niet een heel grote Presley liefhebber, maar de titel track vind ik wel een van zijn mooiste nummers. Zo mooi gezongen. De hele show waar dat vandaan komt vind ik overigens erg leuk. Eindelijk zagen we eens wat van de muzikant Presley.

Verder ga ik overigens geen moeite doen om dit album te luisteren, want dat is alleen maar melkwerk natuurlijk. Ik zet 't origineel ook nog maar eens een keer op.

avatar van fish
Sfeervol en hoewel ik veel bedenkingen had bij dit project, komt het toch erg integer over. Het is Elvis met het Royal Philharmonic Orchestra, een van de beste klassieke orkesten ter wereld. De kwaliteit van een van de grootste zanger gecombineerd met een van de beste orkesten is uiteindelijk onmiskenbaar. Om nog maar te zwijgen over de opnamelocatie; Abbey Road Studios.

Burning Love is geweldig, wat een energie en wat klinkt dit helder. Elvis' stem is geremasterd wat resulteert in een geluid alsof hij gisteren de nummers heeft ingezongen. Dit is Elvis 2.0.

Fijn dat er ook gekozen is voor minder bekende nummers zoasl The Grass Won't Pay No Mind. Dit nummer komt helemaal tot leven, al was het beter geweest om het achtergrondkoortje te verwijderen, hun la-la-la's maakt het hier en daar oudbollig.

Duane Eddy op zijn twang gitaar op Bridge Over Troubled Water en American Trilogy geeft een nieuwe meerwaarde. Twee bombastische nummers (waar de eerste ook beter was geweest zonder de achtergrondkoren) maar zo zijn ze ook altijd al bedoeld.

If I Can Dream is in elke versie geweldig (en ik prefereer deze boven John' Imagine wanneer het gaat om 'roepomvredeliedjes') maar het orkest geeft hier en daar sterke blues-achtige opvulling.

There's Always Me was ook altijd al een mooi liedje maar in deze versie klinkt die als nooit tevoren en Elvis' stem en gevoel voor muziek komen hier helemaal tot hun recht.

In het algemeen een buitengewoon sfeervolle plaat die in Nederland veel meer aandacht verdient (in Engeland staat die al weken in de top 3 met de nummer 1 plek als hoogste positie en heeft reeds twee keer platinum gehaald; verkoopt daar beter dan Justin Bieber, One Direction en Coldplay).

avatar van spinout
Dan Bieber, OD & Coldplay bij elkaar? Dan mag Graceland wel gratis worden.

avatar van fish
Ehm, nee, niet bij elkaar, maar dat staat er ook helemaal niet....Desalniettemin, wel beter dan Bieber, 1Direction en Coldplay afzonderlijk....Dat is toch op zijn minst bijzonder te noemen en maakt van Elvis de 4e best verkochte artiest in Engeland van 2015. Sterker nog, de best verkochte niet-Engelse artiest van het jaar aldaar.

avatar van spinout
Ik had het wel begrepen . Elvis is altijd al mateloos populair geweest in Engeland. Vele heruitgaven van singles zijn daar weer op nummer één gekomen, terwijl ze in de Lage landen weinig deden. Elvis is King! (in Engeland dan).

Dat zeker!

avatar van thelion
Als je dit album "oppervlakkig" luistert is het gewoon een sterke plaat van Elvis. Hij is goed bij stem en het orkest behandeld de nummers met respect. So far so good dus, maar als je weet dat dit dus oude opnames van Elvis zijn stem zijn met nieuw gearrangeerde en gespeelde muziek er onder en je gaat wat beter luisteren hoor je dat dus.
Het plak en knip werk is vakkundig uitgevoerd, maar kan niet overal de schijn doen ophouden dat de nummers een geheel zijn.
De kleine "schoonheids" foutjes in de montage vallen pas op als je er op gaat letten, maar als je ze eenmaal hebt gehoord hoor je ze altijd weer als je het album opzet en dan wekt het een soort van irritatie op.
Het duet met Michael Bublé had voor mij helemaal niet gehoeven.
Ik zie dit album dan ook maar als "leuke" aanvulling op Elvis zijn discografie maar meer ook niet.
Ik sluit mij dan ook aan bij een aantal van de vorige sprekers dat ook ik liever de originele opnames op zet en dat deze vulling in de kast is.

Nogmaals; het is geen slecht album en een gemiste kans is het ook niet echt (op het duet met Bublé na dan), maar een aanvulling op zijn oeuvre is het ook niet. Leuk en aardig om zo nu en dan eens op te zetten en dan moet je er vooral niet te aandachtig naar luisteren.

3.5*

avatar van spinout
Als ik hem beluister zonder op de rotte geur van lijkenpikkerij te letten, dan luister deze plaat bijzonder lekker weg. Objectief gezien is deze 5.0 waard. Neus dicht dus.

bertito
Draai dit album al 2 weken nonstop. Oh wat is dit heerlijke muziek en Elvis ontroert mij diep, wat kan hij geweldig zingen! Nooit heb ik eigenlijk naar platen van Elvis geluisterd, misschien omdat de muzikale uitvoeringen uit de tijd waren, en dat maakt dit album weer helemaal goed! De splinternieuwe orchestraties zijn hemels creatief gecomponeerd, met een flink vette knipoog naar het Nashville van de jaren 60. De plaat is heel afwisselend, en aan het eind komen de teksten naadloos overeen met Elvis' dramatische levenseinde.

avatar van spinout
bertito, op Kate Bush's Aerial (jouw nummer 4 in je top 10) staat een mooi eerbetoon aan Elvis.

avatar van radio 538
Steamroller Blues, vind ik zo ie zo een heerlijk nummer.

avatar van jerome988
Dit is precies hoe ik Elvis altijd heb willen horen, met een groot orkest achter zich. Een vol geluid. Heerlijk!

Edit: bertito beschrijft het met de perfecte bewoording!

avatar van Kronos
Ik heb dit album onlangs pas gekocht. Als dubbel cd. If I Can Dream samen met de opvolger The Wonder of You. Daarop staan maar liefst zes bonusnummers. Aanrader dus.

Het is vreemd hoe verslavend Elvis wordt met een orkestje op de achtergrond. The Royal Philharmonic Orchestra, zeg je? Nog nooit van gehoord.

Niet voor niets een grote naam natuurlijk. In combinatie met die andere grootheid, ene Elvis, geeft dat vuurwerk.

Het is zo griezelig hoe Elvis' stem hier tot leven komt dat het haar er recht van op mijn armen gaat staan. De vaak gehoorde kreet 'Elvis Lives' wordt hier helemaal waargemaakt.

avatar van spinout
Al 1,277,500 gingen er in 7 jaar tijd over de toonbank.