Skunk Anansie - Stoosh (1996)

Label: One Little Indian

1. Yes It's Fucking Political (3:52)
  2. All I Want (3:53)
  3. She's My Heroine (5:04)
  4. Infidelity (Only You) (6:00)
  5. Hedonism (Just Because You Feel Good) (3:27)
  6. Twisted (Everyday Hurts) (4:14)
  7. We Love Your Apathy (5:11)
  8. Brazen (Weep) (4:32)
  9. Pickin' on Me (3:17)
  10. Milk Is My Sugar (3:48)
  11. Glorious Pop Song (4:18)
avatar van Angelo
Skunk Anansie zet ik niet vaak op, maar als ik eens in de zoveel tijd dit album weer eens beluister, blijft het een prima album. De bekende, grote hit Hedonism (just because you feel good) valt wat mij betreft te bestempelen als jaren ’90 klassieker, en is tevens typerend voor die tijd ((soft-)rock gezongen door stoere dames). Dat nummer is zo mooi en tijdloos, dat de rest alleen maar kan tegenvallen. Eerlijk gezegd is dat ook wel een beetje het geval, al is het merendeel van het overige materiaal zeker goed te noemen. Neem bijvoorbeeld de inferieure Infidelity (only you) en Brazen (weep) die qua opbouw en stijl best lijken op de voorgenoemde hit, alleen hebben deze minder charme – terwijl de instrumentatie juist sfeervoller is en ook wat rijker lijkt. Met een nummer á la Twisted (everybody hurts) leveren ze een prima bijdrage (stiekem misschien wel hét hoogtepunt), dat vooral voorzien is van een ontzettend fijn, catchy refrein en een mooie opbouw. Verder vind ik Glorious pop song ook wel een geinige afsluiter, echt “glorious” vind ik het niet, maar het luchtige sfeertje staat mooi in contrast met al het overige werk.

Van de wat stevigere of ruigere nummers is het vooral She’s my heroine dat boven de rest uitsteekt. Mindere nummers zijn er niet echt. Alleen Yes it’s fucking political vind ik eigenlijk barslecht. Wil je een statement maken, dan is dat prima natuurlijk, maar dit gaat helemaal nergens over. Tekstueel zit er geen boodschap in, en wat er wel gezongen wordt is behoorlijk belachelijk te noemen. Dat stoort me enigszins, aangezien het nummer op zich nog niet eens zo slecht is (wel een beetje chaotisch naar het einde toe, maar dat is een kwestie van smaak). Naar Milk is my sugar valt beter te luisteren, maar de tekst is ook hier wel weer erg zwak; niet al te veel aandacht aan besteden dus. Daarnaast vind ik het akoestische Pickin’ on me ook één van de mindere nummers (een beetje aan de saaie kant zelfs), en All I want moet ik ook niet te vaak horen, dit is het enige nummer waar de stem van Skin zeikerig klinkt.

Al met al een degelijk album dat de tand des tijds naar mijn idee prima heeft doorstaan. Veel liedjes hadden potentie om uit te groeien tot hits toentertijd, al viel het aantal hits hiervan best mee, geloof ik.