Alexander Curly - Vette Jus & Boerenjongens (1975)

Label: Negram

1. Guus (3:47)
  2. Ben Jij Dat Moeder (4:08)
  3. Freek (3:46)
  4. Opoe (4:47)
  5. Stewardess (3:17)
  6. Bennie (3:41)
  7. Aggesus (3:33)
  8. Regen (3:15)
  9. We Moeten Begrijpen (2:53)
  10. Jan-Jantjes-Janssen (13:30)
avatar van tomthumb
Wereldplaat, heeft lang geduurd voordat ik mijn grijsgedraaide LP eindelijk kon vervangen, omdat ie nog niet zolang op cd te verkrijgen is. Natuurlijk kent iedereen Guus maar er staan nog veel heerlijke tracks op met als magnus opus het 13 en half minuut durende Jan-Jantjes-Janssen.
Track 11 t/m 17 zijn de bonustracks van de cd-uitgave.

EVANSHEWSON
tomthumb schreef:
Track 11 t/m 17 zijn de bonustracks van de cd-uitgave.

Ik wil je gerust geloven, als ik de plaat tegenkom neem ik hem ook mee. Ik ken Aggesus ook en Freek, maar de rest moet me dan maar aangenaam verrassen...

Father McKenzie
35 jaar na verschijnen van de plaat, heb ik hem ook al! Goedkoop in een zaakje in Joure, Friesland gevonden, jawel, voor een prikkie dus!
Erg leuke plaat, en niet enkel de gekende hits. Wat doet die man tegenwoordig, leeft die nog en is die nog met muziek bezig??

avatar van papsie
Father McKenzie schreef:

Begin jaren '80 trok Curly zich terug uit de muziek. Curly woont tegenwoordig op Ibiza.

Ik heb de originele LP versie en draai hem nog regelmatig. Buiten de bekende nummers vind ik " Ben jij dat moeder " prachtig. En de tekst lijkt mij jammer genoeg nog steeds actueel

avatar van Dibbel
Waarschijnlijk de enige Nederlander die een nummer-1 hit heeft gehad in 2 verschillende talen.
Alexander Curly werd destijds door de muziekpers niet heel serieus genomen, juist door deze 2 nummer-1 hits.
Achteraf blijkt dit toch een Nederpopklassieker.
Van Breemen heeft een goede stem, dikwijls met veel gevoel. De liedjes hebben smaakvolle arrangementen en de teksten gaan ergens over.
Mooiste nummers zijn Freek, Bennie, Ben jij dat Moeder? en het inderdaad opus magnum
Jan-Jantjes-Janssen.
Geproduceerd door Bert van Rheenen (Chiel Montagne).
Op vinyl, nog steeds en klinkt nog goed.

avatar van Madjack71
Alexander Curly is helaas niet meer onder ons. Een klein momentje tijdens het moment van de Doden uit 2012 op t.v. is alles wat nog rest. Gelukkig heeft deze man mooie muziek achter gelaten. Onderkend wat mij betreft en teveel afgerekend op zijn Guus. Zijn aanstekelijke hoempa met wat humor was maar een klein gedeelte van wat deze Harm Breemer allemaal voor moois heeft gemaakt. Curly wist de sfeer van de jaren zeventig in het drasserige Holland goed in zijn muziek te vangen. Zowiezo vind ik dat veel muziek uit deze periode stuk voor stuk beter zijn dan de gladde op effect gerichte nummers uit deze tijd, daar kunnen de blofjes, nick en simontjes nog een puntje aan zuigen. De muzikale omlijsting, tekst en warmte in zijn zang is een genot om naar te luisteren. Neem alleen al hiervoor Freek of Bennie en het wordt je vanzelf duidelijk wat ik daar mee bedoel. Guus blijft een hoempapa klassieker dat moge zo zijn, maar alleen dat meenemen in wie Curly is en heeft gemaakt, is hem chromelijk tekort doen.
Ik ben blij dat ik zijn lp's jl. nog heb weten te achterhalen en ga daar zekers en vast veel plezier aan beleven.

avatar van Arrie
Dibbel schreef:

Vond ik een interessante... Maar heb er nog een gevonden: Gerard Joling. Ticket to the Tropics/No More Bolero's in het Engels en Blijf Bij Mij in het Nederlands.
Edit: oh en natuurlijk Marco Borsato die met Everytime I Think of You en Because We Believe ook nog twee Engelstalige nummer 1-hits heeft gehad.

avatar van bikkel2
Schande ! Vette Jus is gejat van Sjef van Oekel zijn legendarische lied. Vette Jus (zuurkool met)

By The Way: Guus en I'll Never Drink Again zijn in ons landje enigszins legendarisch.

avatar van Boermetkiespijn
"Vette Jus & Boerenjongens", een album met een simpele maar prettig luisterbare opzet. Alexander Curly geeft een frisse kijk op onderwerpen die sinds jaar en dag onderwerp zijn van menig discussie. Zijn liedjes zijn veel in de stijl die Robert Long ook had (zijn stem heeft er zo nu en dan ook wat van weg), en dat vind ik schitterend!

"Guus" is een fijne binnenkomer, voor mij het bekendste nummer op de plaat, maar daarmee niet de beste.
In "Ben jij dat moeder" horen we hoe een student met terugwerkende kracht de wijze woorden van zijn moeder in de wind slaat. Ongetwijfeld voor velen herkenbaar, zo ook voor mij.
"Freek" gaat over de dorpsgek. Doet me erg denken aan "Freekie" van Joost Prinsen (Stratenmaker Op Zee-show, 1974), dat gaat over een "imbeciele jongen - een mongool". Misschien heeft schrijver Harry Bannink Curly geïnspireerd...
Het trage, zwaarmoedige maar lieve "Opoe" geeft een nuchtere kijk op het rouwproces van een kind. Ook erg herkenbaar, ik geloof dat in dit lied zowel een stereotype oma als een stereotype kind worden neergezet.
Beeldend en vlot wordt het werk van een stewardess besproken, in de gelijknamige track. Erg komisch!
"Bennie" is me van deze plaat erg bijgebleven. Het vertolkt de levensloop van iedereen: de begeerte van een kind om bij de groten te horen. In tegenstelling tot alle andere liedjes over dit onderwerp wordt er eens niet gezegd dat kind zijn feitelijk prettiger is dan volwassen. Fijn...
"Aggesus" gaat over een Turkse man die zijn geluk gaat zoeken in ons "beloofde land", en na de eerste aanvaring met een Nederlander, Bolle Jaap, al iemand neersteekt. Best grappig, maar een beetje simpel.
"Regen" geeft een optimistische kijk op depressief weer. Leuke tips, ben benieuwd of het werkt...
"We moeten begrijpen" geeft een weerwoord op de kritiek op vervuiling door fabrieken.
"Jan-Jantjes-Jansen" is eigenlijk het enige nummer op de plaat waar ik weinig mee kan. Overigens wel gaaf hoe de muziek naar het einde toe aanzwelt. Beetje vreemd als afsluiter, dan steek je de plaat toch met gemengde gevoelens terug in de hoes.

Al met al een prima plaat met mooie luisterliedjes die af en toe tot denken aanzetten. Mooi!