The Roots - Organix (1993)

Label: Remedy (I)

1. The Roots Is Comin' (1:17)
  2. Pass the Popcorn (5:28)
  3. The Anti-Circle (3:48)
  4. Writers Block (1:42)
  5. Good Music (Prelude) (1:01)
  6. Good Music (4:31)
  7. Grits (6:33)
  8. Leonard I-V (4:03)
  9. I'm Out Deah (4:09)
  10. Essawhamah? [Live at the Soulshack] (4:21)
  11. There's a Riot Goin' On (0:12)
  12. Popcorn Revisited (4:04)
  13. Peace (1:14)
  14. Common Dust (5:02)
  15. The Session [Longest Posse Cut in History] (12:43)
  16. Syreeta's Having a Baby (0:43)
  17. Carryin' On (1:26)
avatar van Jordy
Ik vond The Roots later stukken beter worden

avatar van Sjaakspeare
Ik, als die-hard The Rootsfan, kan dit album juist heel erg waarderen. Dat rouwe, lege, maar op een of andere manier (waarschijnlijk door die doffe contrabas) toch warme geluid; ik houd er wel van. Daar komt bij dat ik Organix vocaal (dus niet tekstueel) misschien wel het beste The Rootsalbum vind. Alle nummers zitten immers vol met een aanzienlijke hoeveelheid onverwachte en originele 'invallende' stemmen.

Misschien vind jij dit, net als Do You Want More?!?! mindere albums omdat ze na de laatstgenoemde een DJ gingen gebruiken en daarbij afstapten van hun jazzy sound. Persoonlijk houd ik wel van jazz-hiphop...

avatar van FunkyMonk
Lekker debuut van The Roots. De eerste keer dat ik deze beluisterde vond ik hem een beetje saai, maar na een aantal luisterbeurten begon ik Organix zeer zeker te apprecieren. Vind de basslines erg vet. Black Thought is on point (wanneer niet eigenlijk...), en je voelt ook dat er een enorme samenhang is in de band; ze voelen elkaar erg goed aan. (check het befaamde Essaywhuman?!!!??!).

Good Music en Common Dust zijn mn favorieten. de 2 versies van Pass the Popcorn zijn ook leuk en The Anti-Circle .
Het is een aanrader, maar geef hem gewoon wat tijd... 4*

avatar van Zjapp
Inderdaad The Anti-Circle en dat is vooral te danken aan Black Thought en die jazzy beat waar ik ook een sample in hoor van the pink panther als ik me niet vergis? Het debuut van The Roots klinkt vooralsnog erg fijn. Beetje vergelijkbaar met A Tribe Called Quest en in mindere mate De La Soul. Deze verdient meer aandacht.

avatar van FunkyMonk
Zjapp schreef:
...en die jazzy beat waar ik ook een sample in hoor van the pink panther als ik me niet vergis?

Inspector Gadget

avatar van Zjapp
Inspector Gadget, natuurlijk Dit is een flater van formaat Ik las overigens dat ze dit album opnamen omdat ze voor het eerst naar het buitenland (Duitsland) gingen voor een optreden, terwijl ze voordien enkel in plaatselijke clubs en op talentenjachten hun kunstjes vertoonden. Dit resulteerde niet enkel in een bijverdienste, maar ook in een verspreiding van hun materiaal en vergemakkelijkte het hun zoektocht naar een platenfirma.

avatar van Sjaakspeare
Ik luister dit album de laatste tijd best wel vaak. Ik vind het dan ook steeds beter worden... Vooral de warmte die van de beats afkomt, en het magnifieke mixen van talloze stemmen vind ik fantastisch. Zoals ik in de eerdere post is dit album vocaal (niet tekstueel) meesterlijk. Misschien is het vocaal gezien wel beter dan elk ander album dat ik ooit gehoord heb. Nee, daar zijn de raps van vooral ?uestlove te slecht voor . Maar het gebruik van stemmen is wel ongeëvenaard als je het mij vraagt. Ik gooi er een half sterretje bij; 4*.

avatar van Sjaakspeare
Nee, toch maar weer een halfje eraf

avatar van T37king
de tracks zijn ok maar die hoes , echt lelijk

avatar van P Jay
T37king schreef:
de tracks zijn ok maar die hoes , echt lelijk

Wat kan je daar nu mis mee doen?!

avatar van Niek
Jiehoe!! Voor 10 euro tegengekomen in cdwinkeltje in hartje Delft. Al zo lang naar op zoek. Nu de hele Roots-discografie compleet . En bovendien gewoon weer een topplaatje bij!

avatar van Rhythm & Poetry
Het debuut van The Roots die een aantal jaren later alleen maar beter werden. Maar ook op dit album laten ze al zien dat dit een uitstekende hiphopformatie is.

avatar van Kill_illuminati
Klinkt heel goed in het gehoor want ik hou wel van het rauwe geluid van de drums.
Tot nu toe 4 sterren.

avatar van Carolaah
Lekker plaatje.. Aardig debuut.
De flow, de lyrics, zaten er dus altijd al goed in.
Wel wat minimalistischer, of hoe ik het ook moet noemen..
Niet te veel bliepjes of extra's om het mooier te maken..
Wat ik aan één kant mooi vind, aan de andere kant minder..
Dit album heeft bijvoorbeeld niet zulke geweldige beats als latere albums..

De beats zijn hier gewoon normaal, chill, wat mooi is, maar aan de andere kant wat minder spectaculair en knallend.
Wel een prestatie dat ze zoiets neer zetten, want het is wel gewoon weer goede hiphop, al ben ik dan weer niet genoeg hiphop-liefhebber om dit plaatje heel vaak te draaien, dan toch liever de latere werken waar wat meer pit/vuur in zit qua beats, riffs, die catchy refreintjes af en toe, of ja instrumentaal ietsjes meer op de voorgrond.. dat mis ik op dit album. Het is wel aanwezig, maar in mindere mate.

Desalniettemin, prima debuutje.. Ik begin denk ik even met 3,0 met potentie.. Heb dit album nog niet zo heel vaak geluisterd dus wie weet herzie ik mijn mening.

Popcorn revisited vind ik trouwens een erg lekker nummer!

avatar van J.M.
oe....dit klinkt lekker zeg

avatar van Niek
Wat is Essaywhuman?!!!??! toch zeldzaam vet! Ongelofelijk. Zo geniaal. Bewijst toch wel dat vorm boven inhoud gaat.

avatar van Kill_illuminati
Ik maar 3 Roots albums (illedelph/Phrenology/Organix) en dit album is verre weg mijn favoriet. Heerlijk album dit.

avatar van Niek
Malik B is echt fantastisch op The Session.

Slaughter with the words and the herds of the verbs
I gots the urge to splurge, like a Bosnian Serb

avatar van Urbanoetang
Ha, kom er net achter dat dit album het begin is geweest van het gruwel genaamd Scott Storch.

avatar van Niek
Tsja, zo kun je het bekijken. Zijn jaren bij de Roots zijn echter wel zeer waardevol geweest. Ook daar is dit de aftrap van.

tuktak
noujah voor een ton per liedje zou ik ook wel wat riedeltjes voor paris hilton in willen spelen.

ik vind dit toch wel een van de beste albums van the roots.
echt chill album!

avatar van pascal83
Die clip van 'Pass the popcorn' is wel erg leuk. ?uestlove die aan het rappen is en en volgens mij is dit een van de weinige clips waar Scott Storch in zit. Toch maar eens zoeken deze cd.

pascal83 schreef:

Dat is Scott Storch niet. Wie het wel is weet ik niet meer, of nou ja, het heeft me nooit iets gezegd. Maar het is in ieder geval niet die blonde Jood van die clubbangers. Hij speelde ook keyboard, geen contrabas bij The Roots.

Ik heb het even -heel simpel: wikipedia- opgezocht: de blanke gast heet Josh 'Rubberband' Adams, en hij heeft 'The Square Roots' al heel snel verlaten om een jazzkwartet te vormen, genoemd naar zichzelf.

toris
Urbanoetang schreef:

Zo erg zijn storch beats nou toch ook weer niet. Zo af en toe een scott storch beat vind ik juist geweldig voor de afwisseling...

avatar van Mercy
Meesters in het genre. Als je zo erg kunt flowen als deze dudes krijg je van mij een dikke pluim. Soms richt je je op de tekst en denk je: 'Hmm, klinkt toch wat simpel'.. Vervolgens denk je vreemd genoeg: 'Wat een gruwelijke tekst eigenlijk'. Zo'n flow maakt alles goed (al is het tekstueel zeker niet matig!!!)

Hij staat aan op me iPod en ik ben hem nog aan het spinnen, dus sterren volgen...

avatar van Niek
Misschien wel het meest onderschatte album dat ik ken. Absoluut geniaal!

avatar van Mercy
Misschien het album met de allerhardste flows die ik ooit heb gehoord. Ik stond echt te kijken van die intro; óóóff the chain. Verder staan er een heleboel toffe nummers op.

'Does anybody like good music.
Sweet music, soul music.
You know The Roots is a group that'll choose it.
just to use it, to make you move it!'

avatar van AOVV
Lekker plaatje, dit debuut van The Roots. Een band die ik leerde kennen met het vorig jaar uitgebrachte 'How I Got Over'. Meteen was ik verkocht; nu waag ik me eindelijk aan wat andere platen. Ik heb 'Things Fall Apart' al een paar keer willen kopen, maar ik wil 'm eerst toch eens luisteren, om te horen of ie de moeite is. Dat zal wel, maar 'Organix' dus. Erg chill, goeie sfeer, en de beats staan me ook aan, alsmede de MC's. Zowat alles dus!

avatar van KILLERBEE99
Weer een vet album van The Roots, als dat zo door blijft gaan, word ik wel fan