Jane's Addiction - Nothing's Shocking (1988)

Label: Warner Bros.

1. Up the Beach (3:00)
  2. Ocean Size (4:20)
  3. Had a Dad (3:44)
  4. Ted, Just Admit It... (7:23)
  5. Standing in the Shower... Thinking (3:03)
  6. Summertime Rolls (6:18)
  7. Mountain Song (4:03)
  8. Idiots Rule (3:00)
  9. Jane Says (4:52)
  10. Thank You Boys (1:00)
  11. Pigs in Zen (4:30)
avatar van Ronald5150
Nu is de muziek van Jane's Addiction wellicht niet meer zo relevant, maar destijds vond ik het bijzonder origineel. Jane's Addiction heeft op "Nothing's Shocking" lak aan conventionele songstructuren en kiezen duidelijk hun eigen weg. Dat levert zeer intrigerende liedjes op en zal later blijken van grote invloed te zijn op de alternatieve muziekstroming. De vocalen van zanger Farrell kunnen me niet altijd even goed bekoren, maar ik vind het over het hele album gezien behoorlijk acceptabel. Ik ben met name onder de indruk van gitarist Dave Navarro. Hij laat horen een originele gitarist te zijn die met zijn riffs en solo's laat horen dat hij buiten de lijntjes durft te kleuren. Jane's Addiction is een invloedrijke band en "Nothing's Shocking" is een album vol met interessante twists waarbij je als luisteraar constant op je hoede moet zijn. Een eigenzinnig album dat ik wel kan waarderen.

Jane’s Addiction heeft het zonnige van California.
Mooie jonge modellen op rollerskates; die zich sierlijk als zwanen voort bewegen langs begroetende palmbomen.
Zichzelf een weg banend tussen de audities.
Het Mekka voor beginnende gitaarbandjes, om hun carrière op te bouwen.
De letters van Hollywood Sign als eigentijds vrijheidsbeeld voor LA.
Want de stad waarbij de mogelijkheden onbeperkt lijken is niet New York, maar Los Angeles.
Maar Jane’s Addiction laat ook de harde kant van Hollywood horen.
Sinds actrice Peg Entwistle in 1932 zelfmoord pleegde door van de H van Hollywood Sign te springen, blijkt dat deze plaats ook een andere kant heeft.
Marilyn Monroe is misschien wel het bekendste slachtoffer van deze City Of Angels
Mooie actrices vielen vaak ten prooi van Hugh Hefner achtige geldwolven, die ze lieten werken in de porno business.
Doordat hun lichaam zo vol gepompt werd door siliconen, was het vrijwel onmogelijk om hun hersenen normaal te laten functioneren.
De enige uitweg was een relatie aan te gaan met de een of andere getatoeëerde rockidool, waarbij men vervolgens ten prooi valt voor de vele verleidingen die drugs te bieden heeft.
River Phoenix en Hillel Slovak als zichtbare slachtoffers.
John Frusciante ontspringt net de dans.
Jane’s Addiction heeft die harde en zachte kant in zich.
De belichaming van de opkomst en ondergang van de Ziggy Stardust van de jaren 90.

Afsluiter Pigs in Zen doet mij denken aan de Manson Family moorden.
Een religieuze groep jonge mensen die gebrainstormd door Charles Manson moorden plegen.
Alsof ze onder invloed van meditatie totaal kalm het bloed van hun slachtoffers gebruiken om Death to Pigs op de muren te schrijven.
Ik vraag me af of dit de achterliggende gedachte bij dit nummer is, al lijkt mij dit scenario niet geheel onwaarschijnlijk.