Het Goede Doel - Overwerk (2015)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Euthanasie (3:55)
  2. De Nieuwe Wereld (3:33)
  3. De Kleine Ondernemer (3:44)
  4. Ze Spreken Met Hun Lichaam (3:37)
  5. Anna (2:28)
  6. Alleen van Jou (4:06)
  7. Eenzaamheid (4:57)
  8. Niet Gratis (3:01)
  9. De Jeugd van Tegenwoordig (3:31)
  10. Als Je Lacht (5:17)
  11. Alle Moeders Heten Mama (4:35)
  12. Ruk Af (7:05)
Als het goed is heeft niemand deze plaat in huis. 'Pas als er van Overwerk 10.000 exemplaren zijn verkocht, wordt het album geleverd' zo staat vermeld op de site van de heren.

Muziek mag volgens beide Henken niet nutteloos zijn, ze hebben er geen zin in dat het album straks ergens gratis op het net te downloaden is.

Unieke actie, die voor veel media aandacht zorgt, maar zullen ze er daadwerkelijk 10.000 verkopen?

avatar van Bluebird
Dat zou wel lukken denk ik als de laatste 2 dat aantal al vele malen hebben overtroffen. In ieder geval prachtig om te zien dat de heren door blijven gaan tot ze er bij neervallen en op hun eigenwijze wijze altijd weer creatieve oplossingen hebben.

Bestellen dus, want als ze het aantal niet halen binnen 3 maanden krijg je je geld terug. Waarmee de doelstelling sowieso al bereikt is. Althans, geen buil aan te vallen als het ware.

avatar van foxhusky
Ik hoop maar dat ze de 10.000 halen. Vandaag heb ik mijn steentje bijgedragen door ook alvast een exemplaar te bestellen. Mijn bestelnummer is iets met 7700. Als dat de teller is, dan lijkt het de goede kant op te gaan. Het Goede Doel heeft nu op Soundcloud een preview gezet met van elk nummer de eerste 45 seconden. En wat ik daar hoor, spreekt mij enorm aan. De meeste nummers klinken als Het Goede Doel in de jaren 80, en dat is wat ik graag wil horen.
Bovendien het het laatste nummer op het album "Ruk Af", vandaag uitgekomen als single. Ik weet niet dat een fysieke CD-single gaat worden, er is in ieder geval wel een fraaie videoclip van het volledige nummer. Lekker lang ook, het duurt ruim 7 minuten!

Wat een sterk nummer zeg, de clip is ook een welkome toevoeging! Ruk af

avatar van Bluebird
Ben werkelijk diep onder de indruk. Dit zou wel eens het sterkste album na dato kunnen worden.

Dank voor de links.

avatar van E-Clect-Eddy
Voor het eerst de video bekeken van Ruf Af, wat een slechte video is dat. Ziet er uit alsof niemand enige ervaring als regisseur of editor heeft. Ik hou wel van Het Goede Doel maar die koppen zijn niet meer geschikt voor video. Ik kan het ook nauwelijks een video noemen, met die 7 minuten en het onderwerp is het bijna een documentaire maar ook dan niet! Het is meer een soort overzicht van vrouwen lief en leed, maar dan wel ook met jonge schaars gekleden vrouwlichamen. Mixed signals!!! De heren lijken van twee walletjes te willen eten. Mijn inziens doet het meer kwaad dan goed voor het nummer.

Het nummer zelf is erg typisch HGD, de muziek is eigenlijk het enige wat me echt bevalt, maar het onderwerp klinkt mij als iets wat ze 40 jaar geleden hadden moeten brengen. Voor wie is dit bedoelt? Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe album maar kan best wel eens even gaan duren met de aanpak van de heren. Als het twee maanden langer duurt dan kan je het releasejaar veranderen in 2016

Als ze niet willen dat het ergens gratis is te downloaden dan moeten ze het maar op 8track cassettes uitbrengen of tape voor bandrecorders. Als ze nou gewoon een concert organiseren in de HMH of Ziggo Doom en dat iedereen die een kaartje koopt automatisch het nieuwe album krijgt dan heb je ook je doel gehaald of niet dan?

avatar van Bluebird
Het is maar hoe je het bekijkt. Wereldwijd is de vrouwenonderdrukking ondanks behaalde resultaten uit het verleden die lang niet overal garantie voor de toekomst hebben geboden nog altijd aan de orde van de dag. Ze worden dan ook in al hun facetten in een confronterende clip neergezet die inderdaad lekker obscuur gemonteerd is. De koppen zijn gewoon van de heren zelf, ze vertellen hun eigen verhaal en het is natuurlijk prachtig om te zien hoe Westbroek alles van de autocue af staat te lezen. Dit album is nu al beter dan zn twee voorgangers.

Crowdfunding en voorintekening bij nieuwe albums begint overigens al gemeengoed te worden bij artiesten die hun artistieke principes trouw blijven. Vooral als hun fans inmiddels ook een dagje ouder zijn geworden.

avatar van meesterdch
Ik ben nu twee dagen aan het luisteren en dit bevalt me uitermate goed. Misschien is het omdat veel nummers al hun roots in de gloriedagen van HGD hebben, maar ik vind alles zowel muzikaal als tekstueel heel erg goed. Het is ook voor het eerst sinds de doorstart van HGD dat ik de gitaar en bas van Sander van Herk en Stefan Wienjus niet mis. Vergoossen en Ritterbeek laten op een aantal nummers heel goed horen dat ze er ook wat van kunnen en qua sound de voorgangers benaderen. Ik kan eigenlijk niet wachten om de heren weer eens live te aanschouwen. En dan hopen dat ze niet weer alle bekende hits spelen, maar net als op de verzamelaar 'was alles maar precies zoals het was' hun eigen favorieten spelen. Lijkt me geweldig om 'niemand weet dat jij bestaat' of 'geboren voor het geluk' of 'tolerantie' weer eens live te horen.

Zeer interessante plaat met veelal nummers die Het Goede Doel eerder live heeft gespeeld, de teksten zijn zeer actueel al dan niet aangepast. Overwerk is een stuk beter dan zijn voorganger Liefdewerk die toch teveel flauwe, gezapige teksten bevat. Dit album is tekstueel zeer sterk, scherp en soms ook hard (Euthansie, De Jeugd van Tegenwoordig). Sterkste nummers voor mij zijn toch wel Ruk af, Ze spreken met hun lichaam, het rockende Eenzaamheid en de mooi ballad: Alleen van jou.
Minder vind ik Als je lacht, leuke melodie alleen deze tekst loopt voor mijn gevoel niet lekker.

4 sterren voor deze plaat van Het Goede Doel die gelukkig toch nog het licht heeft gezien. Meer van dit graag!

avatar van konijnmuziek
Mooie plaat, de nummers; euthanasie, nieuwe wereld, kleine ondernemer, als je lacht en de jeugd van tegenwoordig zijn tekstueel sterk. Alleen het nummer; alle moeders heten mama kan ik niet aanhoren, veel te zoetsappig. Maar dat mag de pret niet drukken, daarom 4*

avatar van Bluebird
Idem dito, maar gezien het aantal uitstekende tracks voor mij slechts een halfje er af.

avatar van vigil
vincentcorjanus schreef:

Of ze dat gehaald hebben vraag ik me af, de plaat gaat in ieder geval ook gewoon in de normale platenzaken terecht komen. 3 maart zou de releasedatum zijn.

vigil schreef:

Ze hebben het niet gehaald. Henk Temming had de verwachtingen bijgesteld.

avatar van Bluebird
Voor de liefhebbers dus. Hopelijk dat de fysieke release de 10.000 nog wel gaat halen.

avatar van lennon
Ze verkopen zelf de cd voor €19.99 op hun site.

Dat zijn cd prijzen uit de hoogtijdagen van de cd. Dit geldt ook voor de voorgangers. Dat is natuurlijk best prijzig. en voor mij een reden om 'm nog niet te kopen.

Wellicht denken meer liefhebbers er zo over. Tot die tijd voldoet de MP3 wel, hoezeer Temming zich daar ook tegen verzet.

Ze brengen het in eigen beheer uit, dat is 20 euro best wel duur, en een dikke marge voor de heren. Doe er 5 vanaf en het scheelt (op het oog) al een slok op een borrel.

avatar van Bluebird
Gezien het te verwachten aantal verkochte exemplaren hebben de heren natuurlijk wel hun onkosten weer terug te verdienen. Dit zal ook wel niet zo snel op Spotify staan. Ik heb geen moeite met de prijs zolang ik er de beste kwaliteit voor terugkrijg. MP3 zuigt en niet zo weinig ook.

avatar van lennon
Het gaat me in dit geval ook meer om het feit hoe fel Temming in verweer is tegen het illegaal downloaden, maar zijn eigen werk relatief duur wil verkopen. Dat strookt niet helemaal vind ik.

Natuurlijk is de cd het beste om te luisteren, maar tot ie wat goedkoper zal zijn doe ik het wel met de mp3 die nu wel even volstaat.

avatar van vigil
lennon schreef:

Ik verwacht niet dat het album bij bv de Media Markt ook 19,99 zal zijn

avatar van Bluebird
Sowieso niet. De laatste 2 albums werden destijds voor 15-16 euro al nieuw aangeboden. Je hebt nu eenmaal een adviesprijs om het niet helemaal gratis weg te moeten geven.

Gekkenwerk had ik laatst voor 1 euro

avatar van Bluebird
Dat heb je met alles wat maar een jaar oud is.

vincentcorjanus schreef:

Ze hebben het niet gehaald. Henk Temming had de verwachtingen bijgesteld.

En krijgen de mensen hun geld nog terug of niet?

Bluebird schreef:

En krijgen de mensen hun geld nog terug of niet?

Nee. Ze hadden de cd alsnog uitgebracht ondanks ze de 10.000 niet hebben gehaald.

avatar van Bluebird
Dat vind ik dan weer zwak. Aan de andere kant zou het uiteraard nogal jammer zijn als dit voorgoed op de plank zou blijven liggen.

avatar van Marty McFly
lennon schreef:
Gekkenwerk had ik laatst voor 1 euro

Da's gekkenwerk!

avatar van dynamo d
Het wordt toch met de jaren wat minder met Henk & Henk. Overwerk vind ik geen sterk album. Geen geweldige nummers, en dan kan ik de zang ook moeilijker verteren.

avatar van Marco van Lochem
Eind 2015 verscheen het derde album van Henk Temming en Henk Westbroek sinds het tweede leven van hun band Het Goede Doel. Na “GEKKENWERK” in 2008 en “LIEFDEWERK” in 2011 is het nu tijd voor “OVERWERK”. Er is veel tijd en liefde in die album gaan zitten en voordat het officieel werd uitgebracht, zijn er rond de 10.000 exemplaren van het album verkocht, fysiek dan wel als download. Het album laat een meer poppy geluid horen in vergelijking met de voorgaande twee, meer een jaren ’80 sfeer. De teksten zijn sterk en nog steeds actueel en worden gezongen door twee verschillende stemmen die samen ook een heerlijke klank hebben. Extra compliment gaat uit naar gitarist Joost Vergoossen, die werkelijk prachtige gitaarpartijen heeft toegevoegd aan de 12 tracks op “OVERWERK”. Temming en Westbroek kunnen trots zijn op dit album en hopelijk gaan ze snel de studio om te werken aan een volgend ‘meesterwerk’, want het zou toch zonde zijn als het na zoveel ‘overwerk’ afgelopen zou zijn met deze meesters van de Nederlandstalige popmuziek.

avatar van E-Clect-Eddy
Nog steeds niet op Deezer of Spotify! Eerder hadden ze gezegd dat als de 10.000 stuks verkocht waren van het album ze het ook op streamingsite zouden uitbrengen (of was het alleen het overwegen?) Samples van 45 seconden luisteren op Soundcloud is niks voor mij.

avatar van Bluebird
Inderdaad. Blijkbaar gaat het zo goed met de inkomsten dat het nog even is uitgesteld. Had het ook al eerder verwacht moet ik zeggen.