The Animals - Animalisms (1966)

Rock / Blues
Label: Decca

1. One Monkey Don't Stop No Show (3:21)
  2. Maudie (4:04)
  3. Outcast (3:05)
  4. Sweet Little Sixteen (3:07)
  5. You're on My Mind (2:55)
  6. Clapping (1:21)
  7. Gin House Blues (4:39)
  8. Squeeze Her Tease Her (2:59)
  9. What Am I Living For (3:14)
  10. I Put a Spell on You (2:57)
  11. Thats All I Am to You (2:23)
  12. She'll Return It (2:42)
  13. Inside Looking Out * (3:45)
  14. Don't Bring Me Down * (3:17)
  15. Cheating * (2:24)
  16. Help Me Girl * (2:35)
  17. See See Rider * (4:01)
  18. I Just Wanna Make Love to You * (3:46)
  19. Boom Boom * (3:49)
  20. Big Boss Man * (3:45)
  21. Pretty Thing * (2:39)
  22. Don't Bring Me Down * (3:15)
  23. See See Rider * (4:02)
  24. Help Me Girl * (2:40)
  25. Cheating * (2:22)
avatar van SnelleSnake
De eerste helft van de plaat is uitstekend met het schitterende 'Outcast' en het mooie 'You're On My Mind', Hoewel na 'Gin House Blues' nog steeds degelijk, zakt hij vanaf dan wat weg vind ik.

De eerste 5 bonustracks, wat singles en b-kantjes zijn uit die periode, zijn zeker de mooite. Vooral 'Don't Bring Me Down' is echt een uitmuntend nummer. 'I Just Wanna Make Love To You' tem 'Pretty Thing' is hun allereerste EP en past hier dus eigenlijk niet op dit album. Hadden beter op het debuut als bonustracks gestaan als ze dat ten minste nog uitgaven.

avatar van BoyOnHeavenHill
Onderschat, absoluut. Nog steeds een geweldig rauwe r&b-band, met sterke nummers, felle arrangementen en boven alles uit de fantastische stem van Eric Burdon.

Bovenstaande uitgave is natuurlijk degene die je van dit album moet hebben. De eerste 12 nummers vormen de oorspronkelijke elpee, 13-17 zijn een aantal zeker niet te versmaden single-A- en B-kantjes (vooral voor Help me girl heb ik altijd een zwak gehad, met z'n prachtige combinatie van orgel en blazers), 18-21 is de enigszins tamme In the beginning there was early Animals-EP, en 22-25 zijn de stereoversies van vier nummers van de Amerikaanse versie van dit album. Daarnaast zit er (zoals gebruikelijk bij Repertoire) ook een aardig informatief boekje bij.

Een minpuntje vind ik het geluid. Als je dit vergelijkt met de nog altijd felle en tegelijk ruimtelijke sound op de EMI-dubbel-CD The complete Animals (de eerste 40 nummers van hun carrière, onder produktionele leiding van Mickie Most, staat niet op MusicMeter maar is nog wel in de platenwinkel te vinden) klinkt déze uitgave toch enigszins hol en samengeperst, alsof de muziek niet echt kan ademen. Jammer, door de twee andere uitstekende Repertoire-uitgaves die ik heb (Moody Blues en Caravan) ben ik anders gewend.