Frank Boeijen - Land van Belofte (2016)

Label: Universal

1. Occhiolino (5:18)
  2. Weet Jij Wat het Is (4:22)
  3. Waar Dan Ook (4:34)

met Daniël Lohues

4. Stad en Land (4:26)

met Stevie Ann

5. Is de Hemel Ver (6:28)

met Nol Havens

6. Waarom Zijn Wij Anders Hier (3:45)
  7. Lieveling (4:38)
  8. Land van Belofte (4:02)

met Guus Meeuwis

9. Sluit Je Ogen (3:04)

met Paul de Munnik

10. Boodschap van Holland (4:58)
  11. De Dans Ontsprongen (5:43)
En daar is de eerste Single!

Eerste indruk is verrassend! Totaal anders dan de voorgaande platen, nog even laten bezinken, daarna een recensie. Voor nu 4 sterren.

avatar van BlauweVla
Is ook dit een boek/CD?

BlauweVla schreef:
Is ook dit een boek/CD?

Nee. Enkel een cd.

avatar van rkdev
Wederom een zeer sterk album van Frank Boeijen, "kan die man überhaupt wel slechte albums afleveren" vroeg ik me vandaag af. Al sinds 1981 (en zeker vanaf 1983) alleen maar kwaliteitsmuziek.

Ook weer op dit album, waarop Frank met verrassend veel andere artiesten samenwerkt en zelfs met 5 ervan een duet opnam. En drie van de duetten behoren ook tot mijn voorlopige favorieten, namelijk 'Waar dan ook' met met Daniel Lohues, 'Stad en Land' met Stevie Ann maar vooral 'Is de Hemel Ver' met Nol Havens. Dat laatste nummer behoort voor mij zelfs tot de betere nummers in zijn totale discografie. Alleen dat geweldige intro al met een dikke vette knipoog naar David Gilmour.

Het album is zeer sfeervol geproduceerd en je hoort dat de nummers integraal opgenomen zijn, waardoor het album een warm geluid heeft gekregen zoals de band ook klinkt tijdens live-optredens. Een mooi nieuw hoofdstuk aan een al erg imposant oeuvre.

Een verassende nieuwe cd van de Nijmeegse Bart. Na een aantal albums die veelal rustige akoestische nummers bevatten, komt Frank Boeijen met een nieuwe, frisse plaat.
Op 'Een Vermoeden van Licht' werd alles in 1 take is opgenomen, zo krijg je meer emotie. Ook waren de teksten dieper en breekbaarder.

Op 'Land van Belofte' horen wij een opgewekte Frank Boeijen. De teksten zijn concreter en geven minder ruimte voor eigen invulling. Nee, dat is niet erg. 'Land van Belofte' is Boeijen in topvorm. Hij laat zien dat hij nog prima kan zingen en zelfs rocken!
Het geluid neigt op sommige tracks naar de Frank Boeijen Groep sound van eind jaren tachtig. Dit kan ook komen door de medewerking van Robin Freeman.

Occhiolino

Lekkere opener. Zet meteen de sfeer van het album goed neer.

Weet Jij Wat het Is
De viool is vervangen door een elektrische gitaar. Het nummer klinkt stoerder en beter dan tijdens de afgelopen tour. Mooi!

Waar Dan Ook (met Daniel Lohues)
Bij dit nummer krijg je wauw-gevoelens! De tekst en melodie zijn wonderschoon. Ook de bijdrage van Daniel aan dit nummer is erg tof. Mooie opbouw, meer van dit graag!

Stad en Land (met Stevie Ann)
Een nummer met verwijzingen naar Bob Dylan. ''Ik keer altijd weer terug naar jou'' zingt hij samen met Stevie Ann. Ik moest even wennen aan haar stem. Dit is een groei nummer.

Is de Hemel Ver (met Nol Havens)
Episch! Met een geweldige solo van Ger Hoeijmakers. Doet me denken aan Wolven in de Nacht uit 1988. Ik had niet verwacht dat de stemmen van Frank en Nol zo mooi bij elkaar zouden klinken. Gaaf! Hoogtepunt van de cd!

Waarom Zijn Wij Anders Hier
Een nummers die hij geschreven heeft met vriend Stef Bos. Een echte Boeijen-track. Klinkt gewoon lekker!

Lieveling
Nog meer rock! Doet me denken aan het album Heden uit 2001. Frank flikt het weer!

Land van Belofte (met Guus Meeuwis)
Bij het concert in het Concertgebouw in Amsterdam was dit een hoogtepunt van de voorstelling. De tekst is vooral erg mooi en krachtig. De bijdrage van Guus Meeuwis geeft het nummer iets zeikerigs, een overkill aan emoties, jammer.

Sluit Je Ogen (met Paul de Munnik)
Ook een groeinummer. De tekst en melodie zijn erg mooi. Toch klinken Paul en Frank samen ietwat geforceerd.

Boodschap van Holland
Mooie opbouw, gewoon goed!

De Dans Ontsprongen
Ingetogen en oprecht. Een waardige afsluiter van een album die toch veelal uptempo nummers bevat.

Kortom 'Land van Belofte' is een weer plaat om van te smullen! Deze ga ik nog heel veel draaien!

avatar van rkdev
Mooie recensie vincentcorjanus, ervaar het album op exact dezelfde manier overigens.

avatar van Zwaagje
Ken hem eerlijk gezegd alleen uit de jaren 80; ik ga het een kans geven. Wat mij direct opvalt is dat ik de teksten beter kan verstaan. Hij zingt duidelijker, mischien door de wat sobere begeleiding?

Zwaagje schreef:

Pfff, dan ken je echt alleen zijn jaren 80 singeltjes en de suffe verhalen die daarover in de popkrant stonden, dat ie niet te verstaan zou zijn. Nooit last van gehad, hij is prima te verstaan, al decennia lang.

avatar van markymark1967
Briljant! Anders kan ik het niet typeren. Wat een grootmeester! Gracieuze melodieën, top muzikanten, een magistraal geluid (voor de audiofreaks onder ons) . Frank Boeijen behoort al decennia lang tot de aller grootste onder de Nederlandstalige popmuzikanten. Hij componeert de mooiste melodieën en zet die om in magistrale songs. Iedere keer weer weet hij me te verassen waardoor ik hem op de voet blijf volgen. Zijn rauwe, herkenbare stemgeluid wordt door de jaren alleen maar mooier. Het geluid op dit album doet me op de één of andere manier terugdenken aan de Frank Boeijen Groep. Mijn favoriete tracks op het album zijn: Is de hemel ver, De dans ontsprongen en Boodschap van Holland. Frank flikt het weer! Wat een componist, wat een muziekkant! Respect! Ik kijk alvast uit naar het volgende album.

TOP Album, aanrader voor iedereen! Absoluut alle verwachtingen wederom overtroffen! Je hebt iedere keer het idee dat het niet beter kan maar Frank Boeijen weet het iedere keer opnieuw te presteren! De veelzijdigheid van deze man is werkelijk geniaal! Ook de samenwerking met de diverse muziekanten komt dit album zeer zeker ten goede! Ook de band die Frank heeft samengesteld behoort tot de absolute top van Nederland!

avatar van Tony
Grappig, of niet, dat beide laatste fanboys, eh posters hier niet weten hoe je muzikant nou precies spelt. De een heeft het over een muziekant en de ander over een muziekkant. Effe IP adressen checken?

Boeijen is veel, maar ondanks dat op dit album af en toe wat steviger van leer wordt getrokken, bedankt Ger, op een 'geniale veelzijdigheid' heb ik 'm nog niet kunnen betrappen.

Tony schreef:

Tony, van harte proficiat dat u foutloos door het leven gaat!

avatar van Rudi S
Volgens mij gaat het Tony niet om het spellen , maar meer omdat kort achter elkaar een gelijksoortige fout wordt gemaakt door 1 of meerdere personen?

avatar van Mjuman
Rudi S schreef:

En dan is er zowaar nog eentje die de correcte aanduiding in dubbel opzicht kwijt is:

vincentcorjanus schreef:
Een verassende nieuwe cd van de Nijmeegse Bart.

misschien doelt ie wel op bard maar schreef ie met beginhoofdletter en "t" om de one and only MuMe hofnar/bard Assurancetourix niet te kwetsen

avatar van lennon
Rudi S schreef:

Ik krijg meer het idee dat Tony er op doelt dat 1 gebruiker eigenlijk 2 gebruikers is

lennon schreef:

Zie mijn spoiler.

Mjuman schreef:

misschien doelt ie wel op bard maar schreef ie met beginhoofdletter en "t"

Frank heeft wel een broer die Bart heet, misschien is de schrijver in de war?

avatar van Mjuman
Rudi S schreef:

Frank heeft wel een broer die Bart heet, misschien is de schrijver in de war?

Als Bart = psycholoog en Frank = bard; dan kan er verwarring ontstaan als de zanger de psycholoog uithangt, maar dan nog vaart het kofschip uit: "d" en "t" zijn verschillende uitgangen, en dan zou de "B" hoofdletter, een soort compensatie kunnen zijn voor de stemloze "t". Maar ja, bedenk het maar

Cured
Je hebt gelijk, Mju....Boeie !

lennon schreef:

P'sies! En dat mensen hier de ene schrijf- dan wel tikfout na de andere maken, daar stoor ik me al niet meer aan. Bart Boeijen is dan wel weer een ernstig grappige verhaspeling.

Cured
By the way....4,23 gemiddelde , weliswaar nog maar 13 stemmen (waarvan vast 10 fans.)

Cured schreef:
(waarvan vast 10 fans.)

9 lees jij niet mee

Cured
Haha, nee , khep alleen de laatste 6 berichten of zo gelezen.

Tony schreef:

Uiteraard bedoelde ik zijn broer.

Assurancetourix
Mjuman schreef:
om de one and only MuMe hofnar/bard Assurancetourix niet te kwetsen

Als ik zong werd ik opgehangen, maar Frank Boeijen zou het niet overleefd hebben (denk aan vierendelen)

avatar van bauer
Niet bepaald de beste cd van Frank Boeijen. Het duet met Nol Havens, Is De Hemel Ver, is wel prima en De Dans Ontsprongen ook nog wel, die speelde hij vorig jaar al live. Ondanks de prima muzikanten en het electrische gitaarwerk zijn de nummers niet van het niveau wat we doorgaans kunnen verwachten van Frank.

avatar van Supersid
Ik vind persoonlijk eveneens dat deze nog niet helemaal blijft plakken. De gasten zijn me ook niet altijd erg dierbaar op deze plaat. De samenzang met Daniel Lohues (al ken ik de brave man niet) is daarbij een dieptepunt, verstoort de flow van de plaat naar mijn gevoel drastisch...

HA !
Eindelijk weer een lekker album van Nederlands beste zanger.
Mooie, eerlijke teksten en zijn gevoelige stem.

Er is geen slecht liedje op dit album te vinden en uitschieters zijn in mijn open :
* is de hemel ver .... In een woord : PRACHTIG
* De dans ontsprongen ... : Tranen in je ogen

Ga zo door Frank !

avatar van bommel
Schitterend album.
Het lijkt wel of Frank steeds beter wordt.
Ook de muzikale omlijsting is prachtig.
Favorieten zijn: Land van Belofte (waar Guus een beetje tegenvalt)
Sluit je ogen (met een goede Paul)
Is de hemel ver (buitencategorie, wordt een klassieker)