Tangerine Dream - Atem (1973)

West-Duitsland
Electronic
Label: Ohr

1. Atem (20:31)
  2. Fauni-Gena (10:50)
  3. Circulation of Events (5:58)
  4. Wahn (4:32)
  5. The Deutschlandhalle Performance * (40:03)
tangmaster
Het sterkste album van TD dat stamt uit hun begin periode.
En het album dat door BBC dj John Peel werdt uitgeroepen tot album van het jaar 1973. Zorgde ook voor het contract dat de band kon tekenen met Branson's Virgin Records de start van een lange populaire periode voor de band.

avatar van Gerards Dream
Op het album Atem is goed te horen dat Tangerine Dream een behoorlijke stap naar voren maakte. Dit kon mede gebeuren omdat er een stabiele situatie was ontstaan qua bezetting. De heren Froese, Franke en Baumann raakte goed op elkaar ingespeeld. Wat ook meespeeld is dat de leden van Tangerine Dream steeds handiger werden op de instrumenten. Voor het eerst in hun loopbaan maakte ze gebruik van de mellotron, en dat schijnt een instrument te zijn met een eigen wil.

Op Atem is mooie beeldende muziek te horen. Zo begint het album met het geluid van iemand die adem haald. Daarna maak ik mij een voorstelling dat er een reis wordt gemaakt door de luchtwegen van een mens. Als de muziek een climax bereiktt zie ik de persoon in kwestie angstig wegrennen waardoor de ademhaling heftiger wordt. De track Fauni-Gena levert voor mij het beeld op of je midden in het oerwoud sta tussen de inheemse dieren. Met de track Circulation of Events schept Tangerine Dream een wonderlijk butenaards sfeerbeeld. Het roept bij mij een beeld op van hoe alle hemellichamen steeds hun zelfde baan maken in de ruimte. En dan de slottrack Wahn. Dit is een meeslepende stemcollage van de heren Froese en Franke, het is net of ze alle frustraties er uitgooien. Een zeer bijzondere plaat uit de Pink Years is ten einde.

avatar van Gerards Dream
Nu ik zo na de hoes kijk bekruipt mij een vraag. Is dat babygezicht niet van Jerome Froese die op latere leeftijd de band kwam versterken? Zo ja, dan is dit zeer toepasselijk te noemen bij de titel van dit album. Waarmee ik wil zeggen dat het leven van Tangerine Dream wordt doorgegeven van generatie op generatie.

tangmaster
Ja het is Jerome Froese die op veel meer hoezen staat afgebeeld. De grootste foto komt voor op de klaphoes van Epsilon in Malaysian Pale. Atem het beste album uit de pink years kent prachtige momenten.

avatar van Gerards Dream
Ten eerste bedankt voor je antwoord. Atem is inderdaad het beste album uit de begin jaren van Tangerine Dream. Hierop is namelijk al goed hoorbaar hoe breed muzikaal deze band al was. Helemaal als je bedenkt dat de spullen die ze gebruikte nog een soort van ontdekkingsreis was hoe ze werkte. Daarom petje af voor dit album wat ik nu nog graag opzet om me er van te overtuigen hoe Tangerine Dream langzaam maar zeker een voet over de drempel kreeg binnen de muziekwereld.

tangmaster
Atem de titel track is een prachtig opgebouwd stuk muziek met een schitterend lang uitgesponnen einde dat in stilte weg ebt.
Fauni-Gena brengt je in de dicht begroeide wouden, een tropisch gevoel wordt hier in weergegeven.
Circulations of Events heeft een draaierig geheel in de muziek, zeer sterk gedaan
Wahn met Edgar en Chris als een soort apen roepende in het woud, waarna de track overgaat in goed staaltje electronische rock.
Sublieme opvolger van Zeit.

Kingsnake
Deze vind ik echt geweldig.

Kan het zijn, dat ik een andere hoes heb.
Ook rood maar dan met een rasterwerk die in de horizon verdwijnt.

Kingsnake schreef:
Deze vind ik echt geweldig.

Kan het zijn, dat ik een andere hoes heb.
Ook rood maar dan met een rasterwerk die in de horizon verdwijnt.

Dat kan, dat is een her-uitgave op Jive Electro, omdat het originele label Ohr niet meer bestaat.

tangmaster
Of je hebt de uitgave van Santuary of de op Essential, die hoezen wijken af. maar hebben wel deze. De jive uitgave uit 1986 is anders.
Lijkt op die van In The Beginning.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Atem mag zeker gezien worden als het voornaamste album uit de zg. Pink Years-periode, alhoewel Zeit mijn persoonlijke voorkeur geniet. Atem is afwisselender en is duidelijk hoorbaar alweer een grotere stap voorwaarts, maar het duistere, mysterieuze en beklemmende karakter van Zeit mis ik echter een beetje. Dit neemt overigens niet weg dat Atem een klassieker in zijn soort is.

Het titelnummer alleen al is een bijzonder geheel. Het begint erg broeierig en chaotisch met allerlei suisende en winderige geluiden. Vervolgens wordt er plaats gemaakt voor een pompeus, ietwat bombastisch stuk, waar zowaar een thema in te ontdekken valt. Echter is de bombarie slechts van korte duur, als ruim in de 5de minuut de muziek als het ware stil valt en er plaats wordt gemaakt voor een intiem, zeer geheimzinnig klinkende collage van klanken en andere sfeer-versterkende passages. Hier en daar zijn er nog geluiden te horen van windvlagen en het klateren van waterdruppels, maar in z'n geheel klinkt het zeer minimaal. Het is erg sterk materiaal, vooral als je je bedenkt uit welke tijd dit stamt.
Fauni-Gena klinkt, alsof ik me in een gigantische volière bevindt. De warme klanken van de mellotron gaan hand in hand met de diverse vogelgeluiden, waardoor er een behoorlijk sfeervol geheel ontstaat.
Qua toonzetting klinkt Circulation of Events op iets, wat wel op Zeit had kunnen staan. Beduidend dreigender van toon en erg onderhuids, is dit nummer er eentje die van mij véél langer zou mogen duren.
Tot slot is Wahn zo'n beetje de vreemde eend in de bijt wat betreft dit album. Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, had ik echt zoiets van: "What in the world is THIS ??" Nu ik het nummer zo onderhand wel 800 keer heb gehoord, vind ik het nog steeds iets geweldigs. Het lijkt mij qua stijl trouwens een ode aan de muziek van György Ligeti en Karlheinz Stockhausen.

Atem is old-classic TD. Duidelijk een album met muzikaal voer voor liefhebbers. En daar ben ik er één van.
Een 4.

tangmaster
Nog immer de beste voor mij uit de pink years. Alleen al het titelstuk is adembenemend.

avatar van wowter
Momenteel werkt Esoteric aan een heruitgave van dit album en de andere drie pre-Virgin platen.
Er zit een grote kans in dat in ieder geval deze en "Zeit" (en misschien ook "Alpha Centauri") een bonus disc met live-opnames uit desbetreffende periode krijgen (uit het tape-archief van ondergetekende).

Zeker is dat de oude TD platen de meest zorgvuldige remastering tot nu toe krijgen en met tenminste eerste generatie tapes wordt gewerkt (wat niet bij de Castle en Jive reissues het geval was).

avatar van vigil
Klinkt goed Wouter

wowter schreef:

Uit de Tangerine Tree en Leaves serie dus.

Aquila
Goed om te lezen. Ik wilde net Atem En Zeit ook nog kopen, maar dan wacht ik nog even.

tangmaster schreef:

Uit de Tangerine Tree en Leaves serie dus.

Waar baseer je dat op?

Aquila schreef:

Moet je zeker doen
Alleen al de heruitgave van het reguliere album (zonder al het extra) zal de aanschaf zeker waard zijn.
Wanneer dat overigens zal gebeuren, is nog niet precies duidelijk.
Misschien later dit jaar; eerst komt er een 'anthology' op Esoteric van de jaren 1969-1973. Die gaat geluidstechnisch ook deuren openen, als ik de eerste geluiden mag geloven.

avatar van vigil
wowter schreef:

Eehhm... letterlijke of figuurlijke geluiden

Waar baseer je dat op?

Was jij er al in '71-'73?

tangmaster schreef:

Was jij er al in '71-'73?

Nee, maar snap je vraag/opmerking niet.

wowter schreef:

Nee, maar snap je vraag/opmerking niet.

Moet ik daar nou nog op antwoorden.

tangmaster schreef:

Moet ik daar nou nog op antwoorden.

Wat jij doet is m.i. op een flauwe manier spijkers op laag water zoeken.
Ik vroeg mij gewoon af waar je de informatie vandaan haalt, m.b.t. de "Tangerine Tree" en "Tangerine Leaves". Ten eerste zijn die al jaren niet meer actief en ten tweede, er zijn in mijn archief nog genoeg opnames die niet onderdeel van die series waren.
En of ik in '71 of '73 er al was, doet niet terzake. Mijn TD tape-archief gaat nog verder terug.

Als jij stelt dat er automatisch vanuit moet worden gegaan dat de evt. bonustracks op de komende heruitgaves (ik citeer jouw woorden) "dus uit de TT en TL-series" komen, dan zit je er (wederom) volkomen naast. Beetje kort door de bocht van jou, vind je ook niet?

Er zijn nog zoveel mooie TD-opnamen voor fans zoals jij Hans, je moest 'ns weten.

Zo, en nu weer lekker doorkeuvelen over Atem!

wowter schreef:

Wat jij doet is m.i. op een flauwe manier spijkers op laag water zoeken.

Zo, en nu weer lekker doorkeuvelen over Atem!

Even duidelijk zijn, het was een vraag, ik weet dat jij actief geweest bent met de TT en TL uitgaves, vandaar. Ja en ik weet dat er nog veel meer is, probleem is alleen hoe vind je het terug.
En ik ben zeker benieuwd naar onbekent materiaal uit de jaren van Atem, mijn archief is zeker nog niet kompleet.

vigil schreef:
Klinkt goed Wouter

Inmiddels het groene licht uit Engeland ontvangen dat er inderdaad extra materiaal bij opkomt, in de vorm van live-opnamen uit m'n archief.

Allereerst Zeit, dat op 31 mei als 2cd (met een bonus cd met een liveconcert uit 1972) verschijnt en als 2lp-versie met een boek en ansichtkaarten.

Daarnaast brengt Esoteric begin april ook nog twee anthologies uit van zowel de periode 1970-1973 alsmede 1984-1988, maar daar staat geen nog niet uitgebracht materiaal op.

Vervolgens komt er naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog een 'expanded' versie van Atem uit.
Ik houd jullie op de hoogte.

avatar van ChrisX
wowter schreef:

Ik houd jullie op de hoogte.

Nou ben ik heel benieuwd wat voor masters ze gaan gebruiken voor deze heruitgaven. Hoe ver zijn die verwijderd van de daadwerkelijke originele masters... voor zover die nog echt bestaan van beide albums. Ik moet zeggen, de gedachte dat deze een echt goede poetsbeurt krijgen, nou daar krijg ik het warm van ....

Heb zo'n idee dat we het daar heel binnenkort nog wel eens over zullen gaan hebben

ChrisX schreef:

Vast en zeker.
Lees trouwens ook even de opmerking die ik heb geplaatst bij het album 'Poland' over de TD-reissues, m.b.t. masteren.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Tangerine Dream - Atem - Expanded Edition - CD - systemrecords.co.uk

Zie link: 29 augustus a.s. komt dan nu ook de expanded edition van Atem uit met exclusieve live-opnames van The Deutschlandhalle Performance.
En net zoals de geweldige re-release van Zeit kan het niet anders dat ook deze release meer dan de moeite waard zal zijn om aan te schaffen.

CorvisChristi schreef:
Tangerine Dream - Atem - Expanded Edition - CD - systemrecords.co.uk

Het Deutschlandhalle concert van 29-11-1973, opgenomen in Berlijn. Heb net de pre-master daarvoor gemaakt en die ligt sinds vorige week dinsdag in Engeland. Belooft ook weer een mooie heruitgave te worden.

Trouwens, ook Underwater Sunlight komt op die datum opnieuw uit; met als bonus track 'Dolphin Smile'. (Dus niet Dolphin Dance zelf!)

Alpha Centauri volgt eind dit jaar, met de a- en b-kant van de Ultima Thule single als bonus (de originele versies, niet de 'tangentized' versie die op de eerdere reissue stond!)

Zo, nu zijn jullie TD-fans/liefhebbers weer helemaal up to date.

Aquila
De remasters zijn uit (Zeit, Atem usw.), op amazon is de reactie niet zo positief over de klank ervan. Hier iemand al ervaring met de remasters? Of is dit alleen met quadrophone audio-oren te horen?

avatar van ChrisX
Aquila schreef:

Geen idee wat de opmerkingen zijn op Amazon maar tot nu toe heb ik alleen de Zeit heruitgave op Esoteric gehoord en die vind ik fantastisch klinken. Verwacht echter geen super audiokwaliteit want de opnames an sich behoren simpelweg al niet tot de beste, maar ze hebben er nu gewoon uitgehaald wat er in zit wat mij betreft. En die extra cd daarbij is ook erg bijzonder.