Metal Church - XI (2016)

Label: Rat Pak

1. Reset (3:53)
  2. Killing Your Time (5:06)
  3. No Tomorrow (5:08)
  4. Signal Path (7:12)
  5. Sky Falls In (7:01)
  6. Needle and Suture (4:38)
  7. Shadow (4:08)
  8. Blow Your Mind (6:28)
  9. Soul Eating Machine (4:41)
  10. It Waits (5:15)
  11. Suffer Fools (4:54)
  12. The Coward * (4:13)
  13. Blister Fist * (3:30)
  14. God Hit * (4:04)
  15. The Enemy Mind * (3:09)
  16. Signal Path [Radio Edit] * (4:28)
  17. Badlands [2015 Version] * (7:22)
  18. Shadow [Demo Version] * (4:22)
  19. No Tomorrow [Alt. Mix] * (4:45)
  20. Long Time Coming * (5:29)
avatar van hellboy123
lyric video voor killing your time: METAL CHURCH - Killing Your Time (OFFICIAL TRACK & LYRICS) - YouTube
Lekkere oldschool-vibe, maar moet wel weer even wennen aan deze zanger

buizen
Wait a minute! Een nieuwe van Metal Church!!
Hier zie ik echt naar uit.
Er wordt heel wat interessants gereleased momenteel zeg.

avatar van Brutus
Er is nog een bonustrack. Fan the Fire.

avatar van hellboy123
Reset is inmiddels ook te beluisteren: METAL CHURCH - Reset (OFFICIAL TRACK & LYRICS) - YouTube
Na de eerste luisterbeurt gematigd positief, aan die stem van Howe moet ik altijd weer even wennen

avatar van vielip
Wennen aan de geweldige strot van Howe?!

vielip schreef:
Wennen aan de geweldige strot van Howe?!

Hij heeft een uniek geluid waar ik de eerste paar zanglijnen weer even " in moet komen", nummer bevalt bij herhaling steeds beter

avatar van fanpurple
Nog 2 nachtjes slapen...

avatar van namsaap
Eerste rondje van deze LP zit erop. Fijne plaat hoor! Op het eerste gehoor wat directer en minder verfijnd dan het eerste tijdperk met Howe maar dat mag de pret niet drukken. En Mike Howe zelf laat horen ondanks jaren inactief te zijn geweest nog een geweldige zanger te zijn. Ik slinger hem nog een keer aan .

avatar van namsaap
Toen ergens vorig jaar de terugkeer van Mike Howe werd aangekondigd bij Metal Church kon ik een klein vreugdedansje niet onderdrukken. Ik ben groot liefhebber van zijn eerdere albums met de band en na zijn vertrek haakte ik ook af omdat latere albums een beduidend lager niveau hadden.

Met een nieuw opgenomen versie van ‘Badlands’ liet de band al horen dat Mike Howe nog steeds een fantastische strot heeft ondanks vele jaren van inactiviteit. Grote vraag die overblijft is of Kurdt Vanderhoof de inspiratie heeft gevonden om weer eens een klein dozijn fantastische nummers bij elkaar te pennen.

Kant A stelt gerust. ‘Reset’ is een sterk uptempo nummer met een vinnige gitaarrif. Op ‘Killing Your Time’ trekken de heren dit niveau mooi door om er bij ‘No Tomorrow’nog een schepje bovenop te doen. Wat een geweldig nummer is dit!

Helaas gaat het daarna mis. Kant B zal niet snel grijsgedraaid worden vermoed ik. ‘Signal Path’ en Sky Falls In (wat een futloze solo) zijn ronduit inspiratieloze nummers met slappe riffs en dito zanglijnen. Beide nummers klokken ook nog eens veel te lang met 7 minuten. ‘Needle and Suture’, het laatste nummer van kant B is gelukkig van een beter niveau.

Op de tweede plaat wordt helaas zelden meer het niveau van klant A gehaald. ‘Blow Your Mind’ (Even klinkt Howe in het intro als Jon Oliva) en ‘Soul Eating Machine’ komen in de buurt. Gelukkig daalt het niveau ook niet meer zo bedenkelijk als op kant B.

Iets waar ik me op dit album regelmatig aan stoor zijn de ronduit futloze solo’s waar dit album van vergeven is. Alsof Rick Van Zandt aan de prozac zat in de studio.

Al met al is het album niet de knaller geworden waar ik op hoopte maar staan er gelukkig genoeg goede nummers op deze plaat om hem zo af en toe uit de kast te trekken.

namsaap schreef:

Jammer zeg. Wilde dit album eigenlijk 'blind' op vinyl aanschaffen. Nu toch eerst maar eens op Spotify luisteren. Want er zijn nog zoveel (vaak oudere) steengoede vinylschijven die de collectie nog 'moeten' komen verblijden.
Matige nieuwe albums komen de deur hier niet in, al weegt het 180 gram of heeft het een kleurtje.
Sowieso komt er in 2015 en 2016 maar weinig uit waar je echt steil van achterover slaat zo goed.
Jammer.

avatar van pos
pos
Eindelijk weer eens een lekkere Metal Church plaat. Heerlijk die vertrouwde strot van Mike Howe. Niks mis met de lange nummers Sky Falls in en Signal Path. Het beste nummer is wat mij betreft It Waits en ook de bonustrack Fan the Fire is prima.

avatar van KingMetal
Goede plaat.

KingMetal schreef:
Goede plaat.

Dank voor je recensie.
Heb dit album (de hoes is echt mooi, gewicht schat ik op meer dan 180gram) al een paar keer zien staan en getwijfeld. Toch eerst nog eens luisteren op Spotify.

avatar van Kronos
Een album van bijna een uur. Als dat op enkel vinyl is, hoe dik ook, is cd een betere keuze.

De hoes? Een fragment van de hoes van het debuut. Zelfde gitaar dus zelfde fotoshoot.

buizen
Het is een dubbelelpee. In handen gehad. Dat maakt 'm ook zo mooi, met die grote uitklaphoes. Zilverkleurig vinyl. Weer zo'n Nuclear Blast-uitvoering die ik zag.
Heel anders dan een CD'tje.

De hoes is inderdaad zo mooi omdat ie associeert met het debuutalbum.

avatar van KingMetal
Ik heb hem op zwart Vinyl.(2 LP)

Onderstaande springen er voor mij uit.
It Waits, Suffer Fools , No Tomorrow en Shadow zijn toch gewoon super goeie nummers.

Ik sluit me aan bij Namsaap; ook ik was blij dat Howe weer terug was bij de band.

Na 4 tracks gehoord te hebben vind ik het niet wereldschokkend. Het is zeker niet van het niveau Blessing..en Human Factor. Het klinkt allemaal wat clichématig

buizen
Heb vandaag nog een mooie originele concertposter van Metal Church (concert Duitsland) van een wand geropt. Gejat. Een poster met een hele grote foto van deze hoes.
RockHard Festival Gelsenkirchen.
Er hingen echt ook zoveel van die posters. Deze is schier onbeschadigd.

Metal Church tourt behoorlijk momenteel, om hun nieuwe album te promoten.

avatar van vielip
Ik ga ze eindelijk live zien op Dynamo Metal Fest in Eindhoven. Samen met o.a. Anthrax, Sacred Reich en Audrey Horne. En dat voor €22,- (!!)

vielip schreef:

Inderdaad een hele mooie prijs, gaat weer een feestje worden. Ben dit jaar ook weer van de partij

Eens zien of Metal Church het geweldige concert van enkele decennia geleden kan evenaren (zie Youtube, was er helaas niet bij (dan zou ik ook wel een erg jonge bezoeker zijn geweest))

avatar van sinkthepink
Ik vind dit toch wel een heerlijke plaat hoor...doet voor mij zeker mee voor cd van het jaar !

avatar van Kronos
sinkthepink schreef:
...doet voor mij zeker mee voor cd van het jaar !

Voor mij ook. Maar zal toch verslagen worden door dat andere jaren tachtig bandje met dit album.

avatar van sinkthepink
Kronos schreef:

Die ga ik even checken Kronos...

Geweldig zeg! Bedankt voor 'de tip' Kronos!

avatar van Rinus
Niks mis met dit album. Lekker stevig en door de bank heen prima nummers. Beter dan het voorgaande album en qua stijl lekker terug naar de eerdere albums.

Nog net een voldoende, maar niet het niveau van vroeger. Veel songs zijn redelijk, maar echte toppers....

shrink1972 schreef:

Exact mijn " probleem" met dit album, het is allemaal net te veel op hetzelfde tempo. Ik merk van mijzelf dat ik de CD niet snel opzet en dat de nummers ook niet echt blijven hangen. Volgende keer misschien maar een paar nummers minder op een cd zetten?

avatar van vielip
Dat is ook mijn ervaring....