Moonsorrow - Jumalten Aika (2016)

Finland
Label: Century Media

1. Jumalten Aika (12:43)
  2. Ruttoletho Incl. Päivättömän Päivän Kansa (15:21)
  3. Suden Tunti (7:06)
  4. Mimisbrunn (15:55)
  5. Ihmisen Aika (Kumarrus Pimeyteen) (16:00)
  6. Soulless * (3:18)
  7. Non Serviam * (5:10)
avatar van Don Cappuccino
Moonsorrow zijn de koningen in het maken van nummers over een kwartier waarbij je niet naar de display van je mediaplayer of horloge gaat kijken om te zien hoe lang het nummer nog duurt. Jumalten Aika heeft me ontzettend verrast, een grote vooruitgang ten opzichte van Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa. Het is allemaal weer wat ruwer en atmosferischer met een heerlijke folky touch.

avatar van niels94
Hoe staat het met het Middeleeuwse karakter? Komen er nog veel 'piratenriedeltjes' ( ) voorbij?

avatar van Don Cappuccino
Ik vind de ''piratenriedeltjes'' ontzettend meevallen. Ze zitten er heel smaakvol en sfeervol in, geen hoempa-geneuzel in ieder geval.

Wel zitten vooral in de tweede track van die gave meeslepende koorgezangen, alsof je ten strijde gaat.

avatar van The_CrY
Zeer lekker album! Heb van Moonsorrow altijd maar losse nummers geluisterd, maar nu dan eindelijk eens een hele plaat, en het valt niet tegen, al kom ik niet hoger dan 4 sterren. Heerlijke folky en black metally lange nummers; catchy en bedwelmend. Toch nergens een kippenvel moment.

avatar van Johnny Marr
Weinig berichten hier. Waarschijnlijk het laatste album dat ik beluister voor dit jaar. En wat voor één! Stevig spul, halt er lekker in. Wat een bazenband is dit toch.

halt er lekker in.

Moet natuurlijk 'hakt er lekker in' zijn. En dat doet het nog steeds.

avatar van ASman
Moonsorrow zijn dan ook een van de weinige folk-metal bands die zowel het donkere karakter van de black metal als het epische karakter van de folk metal perfect weet te combineren zonder te vervallen in jolijtige tapdans-dronkemansdeuntjes.

avatar van crosskip
Ken je nog soortgelijke bands, ASman?

Ken je Primordial al? Dikke aanrader! Ook zo'n folkmetalband die de fluitjes en gezellige meezingers (grotendeels) achterwege laat en dus ook een van de weinige bands in het genre die ik erg goed kan hebben. Hun platen The Gathering Wilderness en To The Nameless Dead zijn in ieder geval twee moderne metalklassiekers.

avatar van ASman
Ken je nog soortgelijke bands, ASman?

Ik kan crosskip hierin alleen maar ondersteunen. The Gathering Wilderness en To The Namess Dead van Primordial is folkmetal van het donkere, zwaarmoedige soort.
Voorts kan ik ook bands zoals Saor (vooral hun album "Aura") en Windir aanbevelen. Windir durft weleens gebruik te maken van folkriedeltjes, maar de focus ligt toch voornamelijk op black metal - en dus spek voor mijn bek.

avatar van Don Cappuccino
Thyrfing zou ik ook nog als tip geven. Vooral Farsotstider.

Bergtatt van Ulver vermengt ook heel erg mooi folk met blackmetal en mystieke cleane vocalen. Dat is wel een stuk rauwer dan de eerder genoemde bands.

avatar van lennert
Weer beduidend beter dan zijn voorganger! Het album heeft een hele desolate sfeer, maar in ieder geval wel een diepgang en afwisseling in de composities. Geen vrolijke melodielijnen, maar klaagzang. Vooral Ihmisen Aika (Kumarrus Pimeyteen) voelt als een eenzame wandeling naar de ondergang toe. Sluit daarmee een erg fijne marathon af van een band waarvan mij al verteld was dat ik het fantastisch zou vinden. Dat blijkt ook met gemak waar te zijn. Ik heb de komende tijd weer eens wat aan te schaffen!

Eindstand:
8. Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa 3.5*
9. Tulimyrsky EP 3.5*
Gemiddelde: 4,22*

avatar van RuudC
Moonsorrow revancheert ijzersterk na het tegenvallende vorige album. Jumalten Aika is wederom een vrij duistere plaat, maar met een geluid dat je moeiteloos aan je geluidsinstallatie kluistert. Vlijmscherpe riffs wisselen elkaar af en af en toe keren de Finnen terug naar de glorieuze folksound. Voor het eerst vind ik Moonsorrow echt heel goed zonder dat ze spelen met klassieke progrock. Jumalten Aika is dreigend, mysterieus en donker. Hier hoor je heel goed de oerkracht die deze band zo geweldig maakt.

Eindstand:
7. Tämä ikuinen talvi
8. Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassaa
9. Tulimyrsky EP

avatar van Maarten0402
Heb bijna alle reguliere albums nu. Behalve Verisäkeet (kan die niet voor een normale prijs krijgen op dit moment). Streamen kan, maar ik prefereer disk.

Dit album heb ik tot nu toe sinds binnenkomst zo vaak op repeat gezet. En nog wordt ik er lijp van. Weergaloos vet, bruut, afwisselend, onvoorspelbaar (zelfs na meerdere luisterbeurten).
Geweldig meesterwerk weer dit!

avatar van Maarten0402
Kippenvel, nog steeds! Wat een album. En wat een band. Want niet alleen dit album maar ik vind eigenlijk alles wel heel erg goed. Suden Uni, Kiventantaja, Verisäkeet (heb ik inmiddels een tijdje binnen en keren beluisterd!).

Wat een ervaring deze band man. Het begon voor mij allemaal bij Viides luku – Hävitetty die ik aanbevolen kreeg van een medewerker van de Sounds muziek winkel (metal basement) op de Korte Hoogstraat Rotterdam destijds (is er nu niet meer).

Door deze band ben ik meer verdiept geraakt in Folk/Pagan. Finntroll op GMM erg leuk, maar om thuis te luisteren (ook leuk), toch minder interessant als MoonsOrrow.
Primordial heb ik een tijdje geleden aangeschaft en in verdiept en ja. Anders, wel heel tof!
Korpiklaani zitten ook hele leuke nummers tussen, jammer alleen dat ze Engelse teksten hebben. Het Fins voegt veel meer toe in deze stijl.

Ik hoop bij MoonsOrrow weer op een nieuw album.