Toen ik de bandnaam TV on the Radio hoorde, kreeg ik een beetje argwaan voor de muziek. Ik weet niet goed waarom, maar om de een of andere reden kwamen associaties met emo bij mij naar boven specifieker: Tokio Hotel en Fall Out Boy...
Maar goed, gelukkig komen vooroordelen niet altijd uit, anders zou dit een hele lange rit worden voor mij. Het album begint met een redelijk log nummer, waar de zang meteen ook redelijk hoog wordt ingezet. En dat kan me niet echt bekoren, het komt op mij over, alsof de zanger het ene moment wél en het andere moment níet bij de ballen geknepen is. Muzikaal is er eigenlijk niet heel veel op aan te merken, behalve dan dat het nergens echt spannend wordt.
Hours kent die hoge zang gelukkig in iets mindere mate en dat is meteen een verademing. De stem komt me overigens erg bekend voor, alleen kan ik niet goed zeggen waarvan... Het nummer komt mijns inziens nergens echt van de grond en dat is een beetje wat ik mis, het kabbelt voort en wordt nergens spannend.
Bij Province dan, wordt die hoge stem meteen weer ingezet en begint hij me meteen te irriteren. Ik vind hem gewoon quasi-alternatief overkomen en gemaakt. En niet mooi, wat natuurlijk het belangrijkste is. Verder zit het nummer wel goed in elkaar, het doet me een beetje denken aan Arcade Fire, wat natuurlijk een compliment op zich is.
Een alleraardigst nummer is Playhouses vervolgens. Het heeft snelheid, pit en het klinkt erg goed. De zang irriteert me hier niet en muzikaal vind ik het goed uitgewerkt. De gitaar op de achtergrond maakt het geheel iets actiever en dat was hard nodig.
Dit wordt doorgezet in Wolfs Like Me, wat ook weer best sterk begint. Hoewel dit nummer iets meer catchy is (het zou me niet verbazen als het de single van het album is), weet het toch genoeg te boeien. Er gebeuren genoeg dingen op de achtergrond, die mijn aandacht toch vast weten te houden. En de irritante zang van het begin is weg.
A Method is kaal, heel kaal. Maar daar wel goed in. En daar zit ook wel de kracht van het nummer in. Gelukkig, want van de rest moet het het niet echt hebben. En als percussie dan iets nadrukkelijk op de voorgrond begint te treden, verlang ik al weer terug naar het begin van het album. Nee, niet voor mij weglegd.
Let The Devil in, is dan weer erg grappig. De gitaren worden tevoorschijn getoverd, de zang begint zijn emotie weer terug te krijgen en de muziek wordt weer interessant. Ik begin te merken dat deze band best wel potentie bij mij heeft, maar dat het allemaal te wisselvallig is. Want hoewel dit best leuk is, is het ook zeker niet meer dan dat.
En de stem blijft me toch dwars zitten. Niet alleen het hoge gedeelte, maar ook de gewone stem. Want Dirtywhirls zit muzikaal erg goed in elkaar. En ook de zanglijn is erg leuk, maar de stem niet. Die weet het voor mij hier gewoon echt te verpesten.
En dat geldt eigenlijk voor de rest van het album ook zo. Ik hoor potentie, ik hoor leuke dingen en op sommige momenten wordt zelfs mijn intresse gewekt. Maar de zang weet het gewoon echt te verpesten en bovendien weet de muziek me ondanks bovenstaande dingen niet te boeien. Het grijpt me niet. Toen ik er aan begon was ik bang voor een emo-band, dat is het niet geworden. En beter is dit zeker. Maar boeien doet het me evenmin.