Ik ben verzot op koekjes, meneer Stevie lust er wel pap van, ik laat me dan ook niet gauw van mijn melk brengen al pretendeert men dat de druiven nog zo zuur zijn, met zo’n mooie titel wil ik dit op z’n minst een waterkansje geven, en aangezien TV On The Radio er kaas van gegeten heeft en de soep nooit zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend waag ik me dus maar aan mijn eerste smaakbeurt.
Tot zover het culinaire ontbijt van deze dag. Ik kijk even op mijn horloge en zie dat het stilletjes aan tijd wordt om mijn reis voor te bereiden, een goed stel bergschoenen, niet zo verbaasd kijken ik pen het enkel neer als metafoor voor een goed stel oren dat zich opmaakt om hieraan te beginnen.
Ik hoop op een gunstig bergklimaat, geen tierra fria maar tierra caliente temperaturen want de zomer is bijzonder heet en een shock-effect is het laatste waar ik op hoop.
Meteen staar ik naar de bergtoppen die zich hullen in nevelen, flarden muzieknoten en allegaartjes van instrumenten die fijnversneden en fragmentarisch verpakt tussen de scherpe rotsen naar beneden tuimelen wekken meteen bij mij een donkerbruin vermoeden dat deze beklimming geen sinecure zal worden. I was a lover, ik geloof je meteen aan het moeizame stotterende meesterwerkje dat zich probeert vast te klampen, niet dat het zou uitdraaien op een uitschuiver, eerder op een wispelturige beklimming, alvast een schitterende start.
Hours kabbelt wat rustiger voort, al sluimert er door heel deze plaat, deze cookie mountain een duistere dreiging die nooit echt expliciet uitmondt in fysiek geweld maar eerder als een waarschuwing boven het hoofd hangt, verscholen tussen de wolken en de nevelen en je plompverloren overvallen wordt door angst. Province duikt op, meteen denk ik aan David Bowie, de lucht kleurt rood, we blijven nog even in dat rustige plekje in de schaduw, glamrockinvloeden op een bedje van dromerige pianoklanken, Bowie had het wellicht niet beter gekund, en dat is geen verwijt naar Bowie maar eerder een compliment aan de televisiemensen van de radio.
Losgeslagen drummers, een riff die boosaardig op de achtergrond zit te bijten, een synth die uit de spelonken van deze stenen mastodont kruipt, tel dat bijeen en je hebt playhouses Daar komt die locomotief die onverschrokken en als een smerige anarchist zijn eigen sporen uittekent, wolf like me…..en me like…a lot! Meteen worden we naar hogere sferen gebracht, je kan maar best je armen en je hoofd in het karretje houden of je zou wel eens tegen een puntige rots kunnen botsen, we lijken een tussenstation te passeren, het ding neemt even een beetje gas terug, en raast dan als een sneltrein weer naar beneden, ik heb nog steeds last van een whiplash, eentje waar ik met veel plezier op terugkijk, een contradictio in terminus zegt u? Luister dan zelf maar kom niet klagen dat ik u niet gewaarschuwd heb!
Let The devil in bedient zich dan weer van een strompelende drumsound, mompelende bas en een gitaar die ergens doorheen het geheel zit te krassen. De duivel zit een deuntje te fluiten en wandelt stilletjes naar de rand van het gebergte, grijnzend loert hij over het landschap, een koortje barst uit in gezang, this is hardly the method you know.
De nacht valt, een eenzame ster valt, de stilte valt, een pompend basgeluid moet het bloed weer laten stromen, dirtywhirl, zou die storm ons meenemen en onze botten breken tegen deze stenen constructie? Ik hoor woorden als destroyer vallen en vrees dan ook het ergste, al is het slechts een frustratie die hier met verf op plaat werd gezet, de storm loeit maar de nakende dood was slechts een spookbeeld dat zich in mijn gedachten drong.
Een moddervette riff draagt Blues from down here door een tunnel van duisternis, dat gestaag verandert in een spooktochtje. Waar blijven de koekjes? Ik heb een pauze nodig.
Die ik krijg in de vorm van tonight, dank u wel, even een kampvuurtje bouwen en met wat warme koffie en koekjes achterover leunend van de sfeer genieten.
Er wordt, hoe kan het ook anders, afgesloten in stijl, een plaat die van begin tot eind klopt.
Nu ik het landschap een beetje doorkruist heb en de gevaarlijke stukken ken als mijn broekzak ga ik de volgende keer terug om dat cookiemonster te zoeken, volgens mij zit hij er nog. Ik zal terugkeren naar de Cookie Mountain.