Burzum - Filosofem (1996)

Noorwegen
Metal / Avant-Garde
Label: Feral House

1. Dunkelheit (7:05)
  2. Jesus' Tod (8:39)
  3. Erblicket die Töchter des Firmaments (7:53)
  4. Gebrechlichkeit I (7:53)
  5. Rundgang um die Transzendentale Säule der Singularität (25:11)
  6. Gebrechlichkeit II (7:52)
Het vierde en laatste officiële metal-album waar Varg Vikernes aan werkte voordat hij in de gevangenis belandde (waar hij nog steeds in zit). Deze werd officieel uitgebracht (Misanthropy Records) toen Varg al in de cel zat.

Filosofem is duidelijk anders en eentoniger dan Burzum, Det Som Engang Var en Hvis Lyset Tar Oss, maar wederom uitermate goed. Nummer 5 is mijn favoriet. 25 minuten naar hetzelfde deuntje luisteren lijkt vervelend, maar Varg heeft dit nummer mede dankzij de achtergrondmuziek zo weten te maken dat het geheel als een prachtige, duistere en donkere schaduwachtige droom over je gehoorgang loopt. Heerlijk nummer.

Zowel kwa teksten als muziek is Filosofem een geweldig album dat lekker wegluistert, maar het is geen album om mee te beginnen als je net met Burzum begint.

Varg Vikernes is een muzikaal genie!

avatar van Jochempie
Erg mooi album, eigenlijk ben ik erg anti Varg en zijn Cult shit maar dit is gewoon goede muziek.

ForzaRob
Ik vind Dunkelheit echt een geniaal goed nummer. Echt een heerlijke "Donkere" sfeer, nummer doet iddgeval wel zijn titel eer aan.

Toen ik dit album voor het eerst hoorde dacht ik waar is de prachtige zang van de 1ste 2 albums gebleven?
Hier vind ik het meer klinken als een dom gesuis.

avatar van jurado
1,0
triest eigenlijk dat er zoveel mensen met deze waardeloze slechtgeproduceerde (nee dat is KVLT) poepmuziek weglopen.
Open uw oren dames en heren!!!

Sietse
alleen het laatste nummer is wel aardig, de rest is niet bijzonder, eentonig, en rete slecht geproduceerd.

2,5 met name nog omdat het laatste nummer echt wel iets heeft.

verder is en blijft die gast natuurlijk gewoon een sukkel.

avatar van HammerHead
De productie valt me voor een black-metal plaat nog alleszins mee. Bovendien ligt de snelheid veel lager dan op een gemiddeld gruizig Mayhem of Marduk album, waardoor de duistere sfeer veel beter tot z'n recht komt. Varg mag dan een ultieme idioot zijn, muziek maken kan hij weldegelijk.

Sietse
Ik vind het vrij saai...en dat het bij blackmetal hoort dat de productie slecht is, ja dat zal mijn een worst wezen natuurlijk. Misschien zouden ze dan eens wat geld hier in moeten steken.

avatar van Paalhaas
Goeie plaat

Sietse schreef:
2,5 met name nog omdat het laatste nummer echt wel iets heeft.

Vind ik dan weer het minste nummer van het album... Dunkelheit en Rungang Um Die Transzendentale Saule Der Singularitat blijven m'n favorieten.

avatar van jurado
1,0
hoe is het mogelijk

Charles Manson
jurado schreef:
Open uw oren dames en heren!!!

Eigenlijk heb je heel erg gelijk.
De productie is echt waardeloos.
Het is zo erg dat je gaat denken dat men zelfs hun best heeft gedaan om het kut te laten klinken.

Vervolgens is het muzikaal nog eens waardeloos.
Dezelfde riffs 18686 keer achter elkaar gespeeld met de meest mongolide vocals er over heen.

EN TOCH heeft blackmetal iets....

avatar van Gajarigon
U-96 schreef:

Aij, had ik dit iets eerder moet lezen...

avatar van lykathea
jurado, je weet zelf toch ook wel dat je één van meest simpele albums (die ik ooit gehoord heb) 5 sterren hebt gegeven *cough* Nirvana's Nevermind *cough*, en in dat opzicht heb je vrij weinig recht van spreken hebt.

Populair equals good. Dat denk ik wel...mhyah.

avatar van dix
dix
Sietse schreef:

2,5 met name nog omdat het laatste nummer echt wel iets heeft.

verder is en blijft die gast natuurlijk gewoon een sukkel.

Slecht geproduceerd? ik vind de manier waarop Jesus' Tod vereeuwigd is eigenlijk wel fraai. OK je hebt het idee dat er een totaal spectrum aan middentonen ontbreekt (is ook zo) maar dat geeft het geluidsbeeld een heel direct, scherp karakter dat ik wel kan waarderen.

Met een beetje fantasie zie je 'm dit bij wijze van spreke vanuit zijn cel via de ventilatiekanalen op tape inspelen.

avatar van Jochempie
Weer jammer van de ambient nummers op het einde, want de eerst 2 nummers behoren tot de 2 beste black metal nummers aller tijden. Het riffje in Jesus' Tod is heerlijk.

avatar van Fenrir
Een van mijn favoriete Burzum releases, van het duistere/mysterieuze Dunkelheit tot het sfeervolle Gebrechlichkeit I en II. Ook de productie kan ik zeer waarderen. 4.5*

avatar van nuf
nuf
deze black metal kan me aardig bekoren, dunkelheid en jesus' tod klinkt toch heerlijk?

niet zoals marduk of andere bands keihard raggen maar lieverde duidstere sfeer uit laten komen.

de slechte productie geeft toch juist een extra gevoel? en dat hoort toch ook wel bij black metal?

maargoed, een 3.5 voor deze plaat

avatar van medansavamhel
Kerry King schreef:
Hier vind ik het meer klinken als een dom gesuis.

Prachtige zang? Op de eerste releases? Dat kun je niet serieus menen...
Nee, ik vind de zang sterk verbeterd. Dat gesuis klinkt een stuk duisterder en minder storend.

avatar van medansavamhel
Ik acht Burzum totaal niet hoog, maar dit album kan op wel redelijk waarderen. Overigens staan er wel meerdere klassieke nummers op Burzum's naam, maar de executie vind ik vaak ietswat ongelukkig. Covers van Burzum nummers vind ik vaak stukken beter klinken.

Kid A(cid)
Ik vind dat de sfeer wel heel goed is gedaan van de nummers die ik ken van deze plaat en dat het naar mijn mening wel richting een kruising tussen black metal en shoegazing gaat.

Dunkelheit... wat een pareltje. Moet dit album echt nog een keer aanschaffen.

Kid A(cid)
medansavamhel schreef:
Ik acht Burzum totaal niet hoog, maar dit album kan op wel redelijk waarderen. Overigens staan er wel meerdere klassieke nummers op Burzum's naam, maar de EXECUTIE vind ik vaak ietswat ongelukkig. Covers van Burzum nummers vind ik vaak stukken beter klinken.

Bedoel je niet gewoon de uitvoering?

avatar van MDV
MDV
Heet die gast nu Burzum, Varg Vikernes of Count Grishnackh? Het lijkt Eminem/Slim Shady/Marshall Matters wel... Black metal is sowieso net hip-hop, iedereen die een beetje goed is gaat eraan of verdwijnt te bajes is.

Maar goed, Dunkelheit van Burzum. Ik vind het best leuk. Het is saai, en de productie is bagger. Maar ik heb me laten vertellen dat dat in de black metal niet meer dan normaal is, dat het zelfs de bedoeling is. En ik kan me hier prima in vinden. Waar het om gaat is de sfeer die het oproept, niet de muziek zelf. En wat sfeer betreft vind ik dit een zeer sterke plaat waar ik graag naar luister.

Hoogtepunten: Dunkelheit
Dieptepunten: Geen, maar dit maakt het album absoluut niet perfect.
Is dit album het kopen waard? Nee! Ik ga geen stelletje nazi's steunen. Ik koop ook geen schijfjes van Rage Against The Machine, eng Marxistich gedoe. Maar dit is iets persoonlijks dat mensen beter voor zichzelf kunnen bepalen.

avatar van AGE-411
MDV schreef:

Je kunt het een beetje vergelijken met King Diamond!

Bandnaam: Mercyful Fate - Burzum
Artiestennaam: King Diamond - Count Grishnackh
Echte naam: Kim Petersen - Varg Vikernes

Met verschil dat King Diamond nog springlevend is en niet in de bak zit, en dat alles van King Diamond wel degelijk op iets trekt.

MDV schreef:

Ik zou het ook zeker niet kopen. Maar een nazi is Varg niet (meer).
We zijn intussen al 12 jaar later en de kerel ziet er enorm verouderd uit. (chek maar de foto's)

avatar van lykathea

3 x lulkoek.

Vikernes is de meest bekende, omdat hij voor zover ik weet ook meteen de enige is die een bandlid van een andere band vermoord, en dat niet eens in de naam van black metal. Daar komen dan een stuk of 5 zelfmoorden bij van instabiele geestjes en dát is het.

avatar van mayhemblik
Prachtige duistere plaat, ik raak bij sommige nummers bijna in trance.
Hoewel ik het niet eens ben met zijn gedachtegoed, waardeer ik zijn muziek ten zeerste.

avatar van vork666
Geniaal album. Het laatste nummer had niet gehoeven (die is vrijwel exact hetzelfde als het vierde nummer) maar voor de rest is dit album een waar meesterwerk. De productie is weliswaar beroerd (heeft Varg expres gedaan), maar toch vind ik dit veel en veel beter klinken dan de toch al erg donkere productie op Burzum's vorige albums. Wat mij betreft hadden "Jesus' Tod" en "Erblicket" geen betere uitvoering kunnen hebben. De zang past hier dan weer erg goed bij, Varg's stem zou zonder distortion hier helemaal niet uit de verf zijn gekomen. De enige dingen die niet kloppen zijn eigenlijk dat laatste nummer en het moment in Dunkelheit dat Varg gesproken tekst gaat brabbelen, maar voor de rest is dit toch wel een 5*

avatar van Necremanthorn
Dit het eerste album van Burzum waar nummers op staan die me 'raken'.
De openingstrack heeft een hypnotiserend effect door de gitaarriff/synths die elkaar hier versterken. Varg heeft zijn zang iets vervormd en wat achter in de mix gegooid waardoor deze me nu bijna niet stoort.
Jesus Tod bevat een geweldige gitaarriff maar is wel weer een tikje aan de te lange kant.
Erblicket die Töchter des Firmaments vind ik te saai en de rest is al niet veel beter.
Vanwege de eerste twee tracks een 3.0

In Dunkelheit horen we ook al een eerste aanzet tot depressive/suicidal black metal.