Kendrick Lamar - untitled unmastered. (2016)

Label: Aftermath (II)

1. Untitled 01 | 08.19.2014. (4:07)

met Anna Wise en Bilal

2. Untitled 02 | 06.23.2014. (4:18)
  3. Untitled 03 | 05.28.2013. (2:34)

met Terrace Martin, Thundercat, Mani Strings en Bilal

4. Untitled 04 | 08.14.2014. (1:50)

met SZA en Jay Rock

5. Untitled 05 | 09.21.2014. (5:38)

met Anna Wise, Jay Rock en Punch

6. Untitled 06 | 06.30.2014. (3:28)

met CeeLo Green

7. Untitled 07 | 2014 - 2016 (8:16)
  8. Untitled 08 | 09.06.2014. (3:55)

met Thundercat

avatar van vinylbeleving
Ineens is daar de verassingsrelease van Kendrick Lamar. Na drie keer luisteren al velen malen beter dan de laatste worp van megalomane Kanye.
Kendrick hoeft niet te schreeuwen dat hij de beste is, maar inhoudelijk en muzikaal komt hij wel het dichtst in de buurt van het beste wat er in de hedendaagse hiphop te vinden is.

Dan over de plaat: untitled unmastered. dus ( met kleine letters en punt ) het is een album, maar luistert toch meer weg als een mixtape of ep.
Het restmateriaal van TPAB zou je kunnen zeggen, want de nummers klinken ook iets meer schetsmatig dan op TPAB, maar wel met dezelfde jazzy en pfunk achtige inslag. De teksten gaan weer over discriminatie en het leven in Compton, en het zal nog even duren voordat ik deze plaat echt op waarde kan gaan schatten, maar het beloofd weer veel goeds.

Precies geen zin gehad om een naam te plakken op elke track. Kendrick Lamar - Untitled 2 (another unpredictable performance) - YouTube Ik hoopte om deze performance als studio versie te vinden maar is opgesplitst in untitled 08 & 02 maar is veel minder energiek, jammer.

vinylbeleving schreef:
Dan over de plaat: untitled unmastered. dus ( met kleine letters en punt )
Had ik al gewijzigd.
het is een album, maar luistert toch meer weg als een mixtape of ep.
Ik heb het uiteindelijk toch onder ''verzamel (nieuwe tracks)'' gezet omdat het daar toch meer bij in de buurt komt dan bij een regulier album.

avatar van Johnny Marr
Waarom titelloze nummers? Heeft hij dit afgekeken van Sigur Rós?
Muzikaal klinkt dit weer dik OK trouwens!
Mooie hoes ook, lekker puur en sober en een mooie originele kleur, een beetje zoals de muziek dus

avatar van ArthurDZ
Lekkere plaat, kort en speels maar toch gefocust. Zelfs zijn restjes zijn van hoger niveau dan het a-materiaal van sommige andere rappers. Hulde!

avatar van andnino
Deze plaat heeft flink wat meer van die donkere, jazz-doorspekte hip hop, heerlijk. Daar tegenover wat kant noch wal rakende experimentjes. Als album niet per se fantastisch, maar het houdt Lamars reputatie desondanks hoog.

avatar van GijsV
Het enige minpunt wat ik vooralsnog kan verzinnen is dat de live-versies van untitled 3 en 8 beter zijn.. Voor de rest is dit weer heerlijk zeg!

Ik vind Untitled het beste nummer!

avatar van vinylbeleving

Ik vind Untitled het beste nummer!

Aha Welke van de 8?

Aha Welke van de 8?

Hij bedoelt dat hij het hele album goed vind. Mijn favoriet is momenteel duidelijk nummer 6. Die mocht wel nog op To Pimp a Butterfly van mij. Die hook van Cee-Lo is zóooo heerlijk. Met productie van Adrian Younge blijkbaar, verklaart veel.

avatar van Ralph.
On Twitter, Kendrick clarified what untitled unmastered. is: "Demos from To Pimp A Butterfly. In Raw Form. Unfinished. Untitled. Unmastered."

Daarom zie ik het niet als een volwaardig album en ga ik hem geen rating geven en gewoon genieten van 8 mooie nummers die hij ons als extraatje schenkt.

avatar van WeztSide
Ongepolijste demo's of niet, deze EP bevestigt nogmaals dat Kendrick Lamar tot de beste rappers aller tijden behoort. De muziek erachter is ook weer schitterend, met voor mij het tweede nummer als hoogtepunt.

avatar van RickGretsch
En zal hij nog fysiek uitgebracht worden? Ik kan er weinig over vinden. Ik heb er geen zin in dat hij fysiek wordt uitgebracht en ik hem dan net op itunes gekocht heb. Zo ging dat met Compton wel !

Sommigen hebben het over een EP, maar 8 nummers van 34 minuten is toch echt een LP.

avatar van Johnny Marr
Inderdaad, anders kunnen we Pink Moon en Histoire de Melody Nelson ook beschouwen als EP's.

avatar van equalsthree
Heerlijke verassing!

2 en 7 mijn favorieten tot nu toe.

west schreef:
Hoeft niet per se, hoor. Al is dit idd geen EP.

MJ_DA_MAN schreef:
Hoeft niet per se, hoor. Al is dit idd geen EP.

Ik bedoel het ook letterlijk: wil je zoveel muziek op vinyl zetten, dan heb je een LP nodig.

west schreef:
Dan kan het alsnog een EP zijn.

avatar van vinylbeleving
Ik heb de plaat nu vaak genoeg beluisterd om er een goed oordeel over te vellen. Deze outtake plaat van Kendrick verdient een mooie 4*. Er staan genoeg nummers, schetsen of ideeën op waar ik van geniet, maar ook wat momenten die van mij weggelaten hadden mogen worden.
Zo is daar bijvoorbeeld het outro van untitled 7 waar ik wat moeite mee heb. Kendrick die maar liefst 4 minuten Come on, Come on zingt. Als outro van 1,5 minuut prima, maar 4 minuten? Come on dude...

avatar van thgryda
Ik was niet van plan om wat leftover tracks van Kendrick te gaan beluisteren omdat ik niet zo into EP's en mixtapes ben. MAAR gezien er wel degelijk dergelijke tapes geweest zijn in het verleden die ik wist te appreciëren (ik denk dan aan Nas) en er blijkbaar toch heel wat fuzz rond deze plaat heerst en deze hier toch een vrij hoge score krijgt, ga ik het toch eens een keertje beluisteren.

avatar van Holla
Prima tapeje! Leuk dat we bijvoorbeeld Untitled 3 eindelijk eens krijgen, en Blue Faces

avatar van Silky & Smooth
De outro van untitled 07 l 2014 - 2016 is eigenlijk het enige minpuntje aan dit album. De rest, en ook het begin van nummer 7, zijn echt geweldig. Moeilijk te beoordelen ook, want bij een andere artiest was de kans groot dat ik dit een 4,5 zou geven. Alleen in het geval zou dit betekenen dat untitled unmastered. exact naast GKMC en TPABF zou komen te staan. Dat niveau is het net niet, maar toch... wat een leftovers!

RickGretsch schreef:
En zal hij nog fysiek uitgebracht worden?
Ja.

avatar van Prime
Wanneer je leftovers beter zijn dan wat de rest van de Hip-Hop industrie te bieden heeft..........

Onbegrijpelijk dat een aantal van de nummers TPAB niet gehaald hebben. Bij een samensmelting van dit album en To Pimp a Butterfly was het resultaat voor mij denk ik nog dichter bij GKMC gekomen.

Sterker nog: ik had cd vanochtend in mijn handen bij Plato.

avatar van Jelle78
Het gros van de artiesten (en dan heb ik het niet alleen over hip hop artiesten) mocht willen dat ze zulke "left-overs" hebben. Soms is het wat fragmentarisch, maar het was dan ook niet de bedoeling dat deze nummers samen op een plaat zouden komen. Alleen bij de tweede helft van untitled 7 denk ik, dit had beter op de plank kunnen blijven of eventueel als outro van de cd gebruikt kunnen worden. Verder alleen topsongs, die op To Pimp A Butterfly niet hadden misstaan.

avatar van Slowgaze
vinylbeleving schreef:

Haha man, je had me een beetje bang gemaakt met dit berichtje, ik dacht serieus dat Lamar vier minuten lang 'Come on' ging zingen, maar dat viel gelukkig toch hard mee.

avatar van vinylbeleving
Ik overdreef misschien een beetje Slowgaze laat ik het anders zeggen, het klinkt als 4 minuten. Ik vind het nog een steeds een van de zwakste momenten van deze plaat.

avatar van Slowgaze
Come on, het is best een leuk gedeelte. Had dat liever aan het einde gezien dan die wat flauwe, te makkelijke afsluiter. Qua poppyër werk vond ik 'i' en 'King Kunta' toch pakken beter.