The Clash - The Clash (1977)

Punk
Label: CBS

1. Janie Jones (2:08)
  2. Remote Control (3:03)
  3. I'm So Bored with the U.S.A. (2:24)
  4. White Riot (1:56)
  5. Hate & War (2:06)
  6. What's My Name (1:41)
  7. Deny (3:06)
  8. London's Burning (2:12)
  9. Career Opportunities (1:54)
  10. Cheat (2:06)
  11. Protex Blue (1:47)
  12. Police & Thieves (6:03)
  13. 48 Hours (1:36)
  14. Garage Land (3:12)
avatar van gemaster
Vreemd dat hier nog geen berichtje bij staat. Dit album verdient dat namelijk zeker. Het debuutalbum van The Clash en het is meteen ook de enige punkplaat die ze hebben gemaakt. Ikzelf heb de US versie en die verschilt nogal van deze. Misschien moet dat worden aangepast?

Het album is zeer goed en bevat een aantal regelrechte punkklassiekers. Nummers als White Riot, Remote Control, Career Opportunities en Clash City Rockers zijn lekker aggressieve tracks. De rest van het album volgt deze lijn, op een enkel reggae uitstapje na(Police & Thieves). Al met al een zeer prettig album dat na London Calling het beste is wat The Clash heeft gemaakt. 4,5 ster.

Is deze ergens in Nederland te koop?

avatar van Eddie
Dit vind ik nu pas lekker. Heerlijk onvervalste punk, niets meer en niets minder songs met een kop en een staart, niet langer durend dan een minuut of 3. Heerlijk met een lekker engels accent.

avatar van nuf
nuf
mee eens (Eddie), het is dan ook weer geen onverstaanbare schreeuwpunk. Nummer 3 is erg verslavend

VdB
5 reacties op het beste Punk-album allertijden, raar?!

5* en een top10 plaats

avatar van rudiger
Remote Control en White Riot had ik vroeger op singletje , en dat zijn goede nummers van de Clash , als de rest van dit album ook zo sterk is , dan moest ik het maar eens gaan beluisteren .
aangezien ik alleen deze twee nummers ken geef ik hier nog geen sterren voor , dat zou ook niet fair zijn.

Zeker een goede plaat; I'm So Bored With The U.S.A., White Riot, London's Burning... Ah, wat word ik hier blij van!

Harald
Bij de eerste release was ee een bonus singeltje bij gevoegt. Dus op platen beursen goed kijken

"Janie Jones", "Career Opportunities", "White Riot", slechts enkele pareltjes.

Overdonderend debuut, punk zoals punk hoort te zijn. Dat Strummer enkele dingen misschien aandikte (Career Opportunities schrijven, terwijl je een prima opleiding hebt gehad?), en ze hun punkroots daarna verlieten om grotere dingen te doen: so be it.

Ik sluit me aan bij gemaster!

Maverick
"I wanna riot!" Geweldig punk-album en direct ook het beste wat The Clash heeft gefabriceerd! Ik vind het zelfs veel beter dan 'London Calling'. Eerlijk gezegd vind ik die laatste plaat zelfs redelijk flauw. Zeker vergeleken met deze verzameling molotov-cocktails.

avatar van Wall'doh
Maverick schreef:

Dat London Calling flauw is, ga ik niet mee akkoord, maar dat dit een verzameling molotov-cocktails is, écht wel!

LocoHermano
Prettig debuut en meteen de beste plaat van The Clash. Een stuk rauwer en in your face dan het diversere, maar naar mijn mening ietwat lauwe London Calling.

avatar van jellorum
deze ook net binnen, ik ben 'tswonder' wat de debuutplaat van een groep die voor mij de beste plaat ooit heeft gemaakt zal voorstellen, naar ik hier en daar hoor, wat sneller en harder? we'll see

avatar van psychonaatje
Dit album is meer punk in de 'traditionele betekenis', dus inderdaad wat sneller en harder dan London Calling en een stuk minder invloeden van andere genres dan op dat album (behalve dan de reggae/dub op Police & Thieves, maar dat is van oorsprong ook een reggae/dubnummer).

avatar van Reint
Wist iemand trouwens dat het experimenteelste nummer van de plaat, duidelijk 'What's My Name', mede is geschreven door Keith Levene (mede-oprichter van The Clash en later gitarist van Public Image Ltd.)?

Zegt toch wel wat over de klasse van Levene. Want ik vind het een briljant nummer, zeker voor die periode. Ver zijn tijd vooruit, ook in Public Image Ltd., trouwens.

avatar van Jan 1970
Ik geef de voorkeur aan de US-versie, met de "extra" nummers:

- Clash City Rockers

- Cheat
- Protex Blue
- 48 Hours

avatar van Reint
Ik heb ook de US-versie gedownload. Wat raar dat Clash City Rockers niet op de UK-versie staat.

avatar van gemaster
Is helemaal niet raar. Dat nummer is pas geschreven nadat het debuut is opgenomen.

avatar van Reint
Dan is het inderdaad niet raar. Leuk om te weten.

avatar van Reint
Die US-versie is echt briljant. Liedjes als Complete Control en (White Man) In Hammersmith Palais zijn echt briljant. Ik vind dit geluid wat The Clash neerzet heel origineel, en heeft in tegenstelling tot Sex Pistols (die goed waren in wat ze deden: een statement maken) diepgang. Elk nummer heeft wel wat extra's.

avatar van platedraaier
Waanzinnig debuut van een band die ook binnen de punkbeweging voor heel wat opschudding zorgde. Erg sterke teksten en lekkere muziek. Niet zo rechttoe rechtaan als je van punk zou verwachten. Later zouden ze helemaal gaan zwerven binnen muzikale allegaartjes. Maar tekstueel zijn ze toch bijna altijd wel kritisch gebleven.
Vette cover van het Reggae nummer Police and Thieves. En ach nummers als I`m So Bored With the USA en London`s Burning zijn gewoon tijdloos.

avatar van Snakeskin
de band die de stroming waartoe zij behoorde overleefde en zich zelf ontwikkelde met enkele prachtige platen op haar naam.

avatar van jellorum
al die tijd geen stem uitgebracht, ik leg 'm niet veel op maar telkens ik dat wel doe vraag ik me af waarom.......want dit is gewoon een uitstekende plaat....
Clash forever!!

avatar van Germ
Germ (crew)
Geweldige schijf, maar zoals iemand hiervoor ook al op merkte, de amerikaanse versie is beter.

Complete Control, Clash City Rockers en White Man behoren tot mijn favorieten.

avatar van jellorum
Weinigen tot niemand noemen hier Police and Thieves, toch wel het pronkstuk van deze plaat? Beste nummer van The Clash? Volgens deze fan zit het er toch niet ver naast...

oja...ook ik bezit de Us versie...

avatar van platedraaier
Volgens mij had ik het wel degelijk over police and thieves hoor.
Maar beste nummer van The Clash? dacht het niet.
police and Thieves is niet van the Clash, maar van Junior Murvin en Lee"Scratch" Perry.

jellorum schreef:
Weinigen tot...

o ik wist niet dat dit een cover was, nu ja Junior Murvin is me ook niet echt bekend...maar toch hebben ze daar een uitstekende song van gemaakt, heerlijk gewoon...

PriestMaiden
Vind deze echt een super album. Staat altijd wat in de schaduw van London Calling, terwijl hier veel meer bekendere Clash-klassiekers opstaan 5/5

avatar van AOVV
Hier staan een hoop goeie nummers op... en zo goed als geen slechte. Zegt genoeg dus!

4 sterren