Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks (2016)

Electronic / Score
Label: Bella Union

1. Laura Palmer’s Theme (5:04)
  2. Into the Night (5:13)
  3. Audrey’s Dance (4:27)
  4. Packard’s Vibration (3:48)
  5. Nightsea Wind (7:07)
  6. Blue Frank Pink Room (5:52)
  7. Sycamore Tree (6:48)
  8. Harold’s Theme (3:56)
  9. Dance of the Dream Man (5:10)
  10. Falling (6:57)
  11. Love Theme Farewell (6:25)
  12. Josie’s Past (7:50)
In opdracht van the Gallery of Modern Art in Australië waar een David Lynch tentoonstelling kwam, herinterpreteerde Xiu Xiu de beroemde soundtrack van de serie Twin Peaks. Een gewaagd project, want de muziek van Angelo Badalamenti staat als een huis. Hoewel? Toen ik de soundtrack een tijdje terug weer eens draaide vond ik sommigen nummers enigszins gedateerd klinken. Ze waren dan ook gekoppeld aan een (geweldige) serie uit de jaren '90.

Xiu Xiu geeft de fraaie muziek zijn dynamiek helemaal terug. Het mooie wordt soms nog mooier, het donkere wordt vaak nog donkerder. De accenten worden vaak met heftige electronica of stevige gitaren of aparte vocalen gelegd, maar er wordt altijd respectvol omgegaan met de originele muziek. Zeker waar het oh zo mooie thema's als Laura Palmer's Theme & Audrey's Dance betreft. Die zijn duidelijk terug te horen en worden prachtig uitgevoerd. De muziek is - zoals het bij de serie hoort - nog meer beklemmend en spannender. Goede voorbeelden hiervan zijn het fraaie Into The Night, het intense Blue Frank Pink Room & het schitterende Sycamore Tree. Een erg knap en geslaagd project.

Ook op prachtig rood / clear 2LP te krijgen.

avatar van Johnny Marr
De nachtmerrie versie van de originele Twin Peaks soundtrack uit 1990. Totaal gestoord en ongemakkelijk, maar wel krankzinnig goed. Een essential-listen voor de Twin Peaks-fans hoor dit. ArthurDZ komt dat horen!

Hoogtepunten: Falling en Laura Palmer's Theme, toch wel.

avatar van ArthurDZ
Ja best leuke interpretaties, vooral Falling en Blue Frank Pink Room zijn erg geslaagd. Maar... geef mij toch maar de originelen!

avatar van Johnny Marr
Falling is inderdaad wel het emotionele hoogtepunt... zo mooi brb crying

Maar de rest ook hoor, ik ben absoluut verslingerd aan dit album, geen easy-listening maar wel de moeite waard om de tijd erin te investeren... Er is veel te weinig aandacht hier voor dit album, amper 5 berichten... gelukkig snapt west die dingen.

Het enige 'minpunt' wat eigenlijk geen minpunt is: die afsluiter. Holy fuck, donkerder en naargeestiger dan de macaberste black metal. WTF. Ik durf alvast niet te gaan slapen vanavond.

avatar van davevr
Een cover album dat uitstijgt boven alles. Gemaakt voor de donkere dagen.