Slum Village - Fan-Tas-Tic Vol. 1 (1997)

Alternatieve titel: Fantastic, Vol. 1

Label: Donut Boy

1. Fantastic (1:27)
  2. Keep It On (This Beat) (3:09)
  3. I Don't Know (1:01)
  4. How We Bullshit (1:16)
  5. Fat Cat Song (2:53)

met Phat Kat

6. The Look of Love (4:17)
  7. Estimate (1:24)
  8. Hoc N Pucky (1:38)
  9. Beej N Dem (2:15)
  10. Pregnant (T3) (1:17)
  11. Forth & Back (Rock Music) (3:36)
  12. Fantastic 2 (0:50)
  13. Fantastic 3 (1:35)
  14. Keep It On (2:59)
  15. 5 Ela [Remix] (3:00)

met 5-Elementz

16. Give This Nigga (1:06)
  17. Players (2:55)
  18. Look of Love [Remix] (2:46)
  19. Pregnant (Baatin) (1:01)
  20. Things U Do [Remix] (3:27)
  21. Fat Cat [Remix] (2:44)

met Phat Kat

22. Fantastic 4 (1:20)
  23. What's Love Gotta Do with It [Look of Love Remix] * (3:24)
  24. 2 You 4 You * (2:11)
avatar van FunkyMonk
the Look of Love is fantastisch! wellicht het beste nummer van Slum Village.

avatar van FunkyMonk
Hier is een stukje van het nummer te vinden.
The Look of Love

You know what love is!

J. Dilla Donuts
Golden Oldie, met alle kritieken die SV in het begin heeft moeten slikken krijgen ze anno 2007 toch nog steeds de respect die hen toekomt. Hier nog met J. Dilla & Baatin, een combinatie die velen nog graag een keer zouden willen horen, een heerlijke sound met vernieuwende geluiden zoals we nu wel gewend zijn van de mannen uit Detroit.

The Look of Love is later nog een keer verschenen als remix, geproduceerd door 9th Wonder, voor de echte liefhebber een echte aanrader.

Met alle uitgebrachte Detroit-Albums van de laatste tijd wordt het tijd dat meer mensen wat respect geven voor de muziek uit deze stad, zal de nalatenschap van J. Dilla Detroit laten schijnen zoals het hoort, de toekomst zal het ons leren. Laten we in ieder geval hopen dat SV snel terugkomt, er wordt al gesproken over een album die Black Milk gaat produceren en laten we hopen dat we op het volgende album van SV ook nog een Dilla tegen gaan komen.

avatar van ill_ mad
het verbaasd mij dat er zoo weinig stemmen hierop zijn. Dit is was oorsprong geweest van neo soul. Jammer dat het zo kort duurt lasof je naar een mixtape of iets luisterd.
favo: Fat cat song, give this nigga, look of love, i don't know en als die fantastic nummers

avatar van Reijersen
Sterk Slum Village debuut. Sterke rappers, erg sterke producties en gewoon een goed geheel. Luister dit nog erg vaak. Het klopt gewoon.

4 sterren.

avatar van Timo710
Deze zet ik bijna dagelijks op, vind het zeker dope, die hele vibe kom je nergens anders tegen. Het gevoel dat het op 1 avond op een zolder is opgenomen, damn.

Misschien wel beter als Volume II, maar ik weet niet of ik dat durf te zeggen....

avatar van P Jay
Welke is de beste deze of de opvolger of nog een andere?? Heb nog steeds - tot mijn grote schaamte - niets van Slum Village gecheckt...

|Joël|
Timo710 kent ze allemaal en is een grote liefhebber van Slum Village, dus je kan hem het beste een berichtje sturen als je info over de hele Slum discografie wil.
Ik vind Detroit Deli: A Taste of Detroit uit 2004 heel geslaagd, daar staat dit nummer op: Reunion (video is ook van Tim).

avatar van Timo710
P Jay, het licht er aan wat je het dopest vind, Fantastic Volume 1 klinkt heel erg soul, veel samples, en echt mooie beats, Op volume 2 werd er tussen soul en rauwere hiphop afgewisseld, Trinity raad ik je af, slap album, Detroit Deli is dope (mede door de brilliante track Reunion), alhoewel ik het zelfgetiteld album uit 2005 sterker vind als een geheel.

Productie op de eerste 2 zijn van J Dilla, later werd de productie door Black Milk en Young RJ gedaan.

Alle albums hebben een andere vibe, dus welke je het beste vind licht vaak wat persoonlijk.

avatar van P Jay
Oké, ik begin denk ik dan maar met de eerste 2. Dit album is Dilla ten tijde van Beats, Rhymes & Life, Labcabincalifornia & Stakes Is High... dus dat kan gewoon niet mislopen.
En de volgende Fantastic-cd is Dilla ten tijde van o.a. Like Water For Chocolate waar ik ook erg fan van ben.

Het zullen wel geen miskopen zijn. Bedankt voor de adviezen, jongens!

Deze is hun beste toch hoor, die sfeer die hier wordt neergezet is ongeloofelijk..

erg goed album, maar minder als een concept dan vol2

avatar van Rhythm & Poetry
Het eerste album van de groep is al meteen een voltreffer. Ondanks dat dit het begin is van de groep lijkt het gewoon op een goed ingespeelde formatie. Productioneel is het om de vingers erbij af te likken. De rust in de producties is waar ik het meest van geniet. Tsja en dan de raps: Fan-Tas-Tic. Lyricaal uitstekend en flowen kunnen beide heren als geen ander.

Rhythm & Poetry schreef:
. Lyricaal uitstekend en flowen kunnen beide heren als geen ander.

Beide? Je bedoelt volgens mij alle 3! Jay Dee, Baatin en T3 zijn te horen op de nummers van dit album. Elzhi was op dit album nog niet te horen.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik wist dat Elzhi niet te horen was op het album maar Baatin. Wist niet dat Jay Dee ook een aandeel had in het rapgedeelte.

avatar van MurryMusic
Ik heb dit 2 maal beluisterd, maar ik vond hem niet zo goed als menig MuMe aanhanger hier.. Ik stem dus maar niet, ga hem nog maar een paar keer beluisteren. De beats vind ik niet echt bijzonder ofzo, gewoon netjes.

RedLightCityBoy
Baatin heeft ook 1 fantastiche sol; instrumentale classic!

avatar van MJ_DA_MAN
Ligt het aan mijn gedownloade versie (eigenlijk versies, gezien beiden dit hadden), of ie de geluidskwaliteit van deze plaat bij vlagen erg matig?

RedLightCityBoy
Dat ligt niet aan jou. Het klinkt inderdaad nogal rauw, maar na een tijdje wen je, je er hopelijk aan.

avatar van MJ_DA_MAN
Tja, als de kwaliteit al zo laag is ga ik hem niet eens beluisteren gezien dat niet veel zin heeft imo. Heb hem dan ook maar ingewisseld voor Volume 2 (gezien dat toch meer de definitieve versie van deze plaat is?).

tuktak
de impact van deel 1 is vele malen groter geweest dan van deel 2, en daarom mag deel 1 gezien worden als grensverleggend, een mijlpaal.
deel 2 is misschien kwalitatief beter, met een meer gladdere productie, maar deel 1 is natuurlijk de real thing. veel echtere hiphop in die zin en daarmee een must have, ookal is de kwaliteit minder. de mona lisa is bv ook zeer zeker niet het mooiste schilderij dat er is, maar absoluut grensverleggend is ze wel, en dus zeer bijzonder.

MJ_DA_MAN schreef:

Ik heb een remastered versie, daar klinkt ie gewoon goed. Dit album moet je gewoon checken, echt te dope.

avatar van Shelter
Ik ken dit album niet, maar ik vind Slum Village meestal wel de shit.
Eens kijken waar ik deze kan checken

|Joël|
Dit album is in 2005 voor het eerst officieel uitgebracht. Als je die koopt, of hier een rip van download, klinkt het heerlijk. Zo niet dan heb je waarschijnlijk de bootleg van zo'n tien jaar terug te pakken, waar de kwaliteit wellicht minder aangenaam is.

Ik kan deze plaat absoluut aanraden, alleen al The Look Of Love is één van de beste nummers ooit gemaakt en rechtvaardigt de aankoop.
Fan-Tas-Tic Vol. 1 is instrumentaal heerlijk rustig relaxed maar ook intens, met ontspannen onbezorgde freestyle-achtige raps en magistraal samplegebruik.

You know what love is; 4,5*!

tuktak
dat is net zoiets als een geremasterde versie van sgt pepper's van the beatles luisteren, waarbij alles een beetje opgepoetst is en voller gemaakt naar de huisige standaard. dan gaat er een hoop charme en gevoel met die tijd verloren.

avatar van P Jay
De producties op "Fan-Tas-Tic Vol. 1" zijn voortreffelijk. Jay Dee heeft met de clap-drums en vage soul-geluiden die hier op alle nummers te horen zijn de basis gelegd voor de nu-soul-stroming van The Soulquarians (Common, Q-Tip, The Roots, Erykah Badu, D'Angelo,...). Alleen al om zijn historische significantie is dit album revolutionair te noemen. Maar de producties klinken ook gewoon heerlijk. Sensueel, zwoel en erg ontspannen zijn adjectieven die in me opkomen.

Jay Dee wist al van het begin van zijn carrière veel gevoel in zijn producties te leggen. Mede daarom waren raps in feite overbodig. De raps zijn dan ook niet om over naar huis te schrijven. Het trio voelt de beat meestal wel erg goed aan en flowt er wel lekker overheen maar toch slaat het compleet nergens op. Het is en blijft vaak gebrabbel maar dan wel niet bepaalde hinderlijk meedeinend met de producties, die des te meer de show stelen. Al stelen de producties de show nooit erg lang. Het fragmentarische karakter is niet storend, maar écht een voordeel vind ik het hier niet. Mochten sommige beats zoal die van "Beej N Dem" uitgewerkt zijn tot volledige songstructuren dan zou het nog meer smullen geweest zijn.

"Fan-Tas-Tic Vol. 1" verdient voornamelijk door zijn soulvolle producties van een erg hoog niveau een hoog cijfer. Jammer dat het niveau van het MC-werk het algemene cijfer op 4* doet steken.

avatar van nega
Beej N Dem vind ik een erg dope track, en de beat is damnn vet. Een van mijn favos op dit album

avatar van Rhythm & Poetry
Album al op nummer 7 van de rotatielijst, een mooi eerbetoon. Hopelijk volgen er nog wat meer mensen die dit album op nummer 1 in hun rotatielijst zetten.