The KLF - Chill Out (1990)

Electronic
Label: TVT

1. Brownsville Turnaround on the Tex-Mex Border (1:43)
  2. Pulling Out of Ricardo and the Dusk Is Falling Fast (1:29)
  3. Six Hours to Louisiana, Black Coffeee Going Cold (3:01)
  4. Dream Time in Lake Jackson (2:37)
  5. Madrugada Eterna (7:41)
  6. Justified and Ancient Seems a Long Time Ago (1:09)
  7. Elvis on the Radio, Steel Guitar in My Soul (2:40)
  8. 3 A.M. Somewhere Out of Beaumont (9:50)
  9. Witchita Lineman Was a Song I Once Heard (5:57)
  10. Trancentral Lost in My Mind (0:56)
  11. The Lights of Baton Rouge Pass By (3:26)
  12. A Melody from a Past Life Keeps Pulling Me Back (1:51)
  13. Rock Radio into the Nineties and Beyond (1:27)
  14. Alone Again with the Dawn Coming Up (0:19)
JonnieBrasco
Wauw, wat een bizar sfeervol album! De titel doet vermoeden dat dit een album voor diep in de nacht na het stappen is, dat is het denk ik ook, maar ik heb hem tot nu toe alleen overdag geluisterd, en dat beviel uitstekend. Het is denk ik het best te omschrijven als ambient electronica, zonder beat. Rustige synthesizers (die een beetje voorlopend klinken t.o.v. jaren '90 house muziek) aangevuld met sampletjes van mooi geïntegreerde auto's, treinen etc. en samples van andere nummers (ik hoorde bijv. Elvis Presley en ook Fleetwood Mac's Albatros). Het mooiste is wel het nadrukkelijk gebruik van de gevoelige steelgitaar in veel nummers, met eraan toegekend een flnk portie doorgalmende effecten. Een beetje een onderschat album hier tot nu toe? 4,0*

avatar van ChrisX
Vraagje: hoe moeilijk is het om dit album nog op cd te krijgen en ben ik daarom dom geweest toen ik het onlangs op vakantie in een winkel in de bak zag staan?

avatar van VanDeGriend
Lastig te krijgen. Is ook best wat geld waard inmiddels

Bij Jake's/Music Store in Eindhoven ligt ie gewoon in de bak hoor (vorige week althans nog), voor een normale prijs...

avatar van VanDeGriend
Gauw halen dan. Volgens mij is ie al 15 jaar Out of Print (of ze moeten zich bedacht hebben)

avatar van musicfriek
Wat een aparte maar o zo heerlijke plaat is dit zeg. Album begint met allemaal weirde soundjes waar geen touw aan vast te knopen valt (blatende schapen en een hoop ander leuk ongein), oftewel, we hebben te maken met een heel lang intro.

Het middenstuk is wel het meest spannend te noemen, Elvis en Fleetwood zijn leuke herkenningspunten, maar nu weet ik tenminste hoe een steelgitaar klinkt, fantastisch dus!

In Witchita Lineman Was a Song I Once Heard hoor je al letterlijk een preview van Last Train to Trancentral wat op hun opvolger The White Room te vinden is.

Vervolgens is het outro weer lekker weird, waarbij ik toch met een zeer voldaan gevoel naar dit album geluisterd heb en nog veel vaker zal gaan draaien. Dikke 4 sterren.

En oh ja, die hoes is echt leuk gevonden

avatar van musicfriek
Iemand moet de eerste zijn, ik geef dit album de volle mep. De muziek is zo heerlijk weird dat het me niet meer los kan laten. Graag meer van dit soort albums graag! Tips? Of albums waarin steelguitaren veelvuldig te horen zijn.

avatar van Toon1
Right on, friek! Prachtige hoes en al even geweldige muziek .

Sietse
Er is een plaat van Polmo Polpo die veel slide guitar heeft, of iets van een EP. Kan ff niet op de naam komen...

Deze krijg van mij 3.5

Die plaat van Polmo Polpo is Like Hearts Swelling, denk ik.

Ik zou zelf eerder iets als Global Communication of Future Sound of London aanraden.

avatar van tnf
tnf
Recentelijk gekocht. De Cd-o-theek in Eindhoven bleek deze redelijk obscure cd te hebben en nog betaalbaar ook (die winkel is sowieso een aanrader voor dergelijke aparte cd's).

Apart, wazig en zeer fascinerend. Trippen zonder joint. Heel anders dan de muur van geluid die via 'The white room' op je af komt, maar net als die cd niet bepaald verkeerd.

avatar van T.O.
herman schreef:

Precies, of iets van The Orb wellicht.

U.F.Orb bijvoorbeeld.

Lekker album om op te trippen dit. Had deze op repeat staan de laatste keer dat ik tripte op paddo's. Heerlijk!

avatar van Arno
Na één luisterbeurt ben ik toch ook veeleer aangenaam verrast. Echt wegdromen is het, en daar heb ik geen joints of paddo's of welke geestverruimende middelen dan ook voor nodig.
Bij de voorlaatste track herken ik trouwens een stukje gitaarwerk van Van Halen, dat werd hier nog niet aangehaald.
In ieder geval ga ik me de komende weken nog wel een paar keer laten meeslepen door Chill Out, dat ik overigens leerde kennen dankzij de Hoezen KO.

Van Halen is erg duidelijk ja. Super album, erg fragmentarisch, maar op de een of andere manier erg vloeiend ook. Lekker avond/nachy ambient albumpje. 4* met uitloop naar meer.

Ik hoor er een beetje the Orb in. Hoewel ik dit beter vind, toch maar een 2.5 * van mij. 't Is niet echt mijn genre dat ambient gedoe denk ik. Ik kende niets van de groep en had me een beetje aan zoiets als K&D verwacht maar dat kwam er spijtig genoeg niet uit.

Dat je er The Orb in hoort is niet zo gek, aangezien The KLF en The Orb bijna dezelfde bands waren in die tijd. Jimi Cauty heeft The Orb mede-opgericht, maar is er uitgestapt toen The KLF hem te veel tijd ging kosten. En dit album is dan weer geproduceerd door Alex Paterson, de andere helft van The Orb uit die tijd.

avatar van HaanHoen
Wat leuk, ben de plaat in deze late uurtjes even aan het doorluisteren, komt er opeens een Fleetwood Mac sample voorbij drijven, grappig.

Muziek klinkt fris en dromerig. Maar bij de eerste luisterbeurt is er nog niet echt een rode draad te vinden. Nog maar eens opzetten.

Pastichio Rocker
@herman: Volgens mij was het precies andersom: Alex Paterson wilde niet dat mensen The Orb als een side project zagen van The KLF, waarna Jimmy Cauty al het materiaal wat Alex Paterson had bijgedragen aan Chill Out heeft verwijderd. Gelukkig hebben de twee daarna nog wel samengewerkt, onder andere op het album 'Living in a Giant Candle Winking at God' van Transit Kings.

Toon1 schreef:
Right on, friek! Prachtige hoes en al even geweldige muziek .

Ik heb die hoes als wallpaper op mijn mobiel.... En iedereen maar denken dat het is, omdat ik van shoarma houd....

Prachtplaat voor de late/hele vroege uurtjes. Leerde deze kennen door een radiocollega die hem voor me op een tape zette. Toen ik 'em tegenkwam bij Boudisque MOEST ik deze natuurlijk aanschaffen!

avatar van dj maus
Bevat ook nog stukjes Pink Floyd (Echoes) en Oh Well van Fleetwood Mac.

Fantastische plaat!

Een van de leukste albums van begin jaren 90!!

Aan het niveau van the Orb kan het helaas nog niet tippen

da housefreak schreef:
Een van de leukste albums van begin jaren 90!!

Aan het niveau van the Orb kan het helaas nog niet tippen

Het grappige is dat dit album bedoeld was als het debuut van The Orb, maar door onderlinge wrijving niet door ging.

avatar van Erwan
Ambient klassieker uit de tijd dat deze vorm van muziek zijn hoogtijdagen kende met naast The KLF ook legendes als The Orb en Aphex Twin.

Zonder pauze en met veel found sounds zoals schapen en langskomende treinen kiest KLF voor een meditatieve aanpak, het werkt of het werkt niet. Bij mij zeer zeker wel. Hoogtepunt is voor mij zo rond de 32e minuut wanneer naast ambient ook een zekere vorm van acid te horen valt.

Chill Out is totaal anders dan het bekende werk van KLF (wat vooral op The White Room te vinden is), maar desalniettemin fantastisch. Het is misschien niet zo geniaal als Orb's Ultraworld album of Aphex Twin's Selected Ambient Vol. 2, dat hoeft ook niet. Maar in het verloren genre van de vrijwel beatloze ambient is KLF's Chill Out een klassieker.

Meerdere malen luisterbaar en iedere keer weer vernieuwend.

avatar van Darkzone
Niet alles qua info van hierboven klopt btw. Wat wel een vaststaand feit is, is dat dit album in 1 take is opgenomen.
Niet dat dit de eerste take was, integendeel

Erwan schreef:

Hoe bepaal je eigenlijk of iets geniaal is? Of [i]hoe[/] geniaal iets is?

Moet je zelf ook nog geniaal zijn om dat te kunnen beoordelen?

Pastichio Rocker
Het is allemaal een kwestie van smaak.

avatar van Thelonious Monk
Vreemd album dat maar wat voortkabbelt. Er zit nergens een stuk in waarbij ik denk van: 'dit is echt geniaal'. Mooi om op te zetten laat op de avond, bij het lezen van een blaadje of wat te prutsen op de pc. Heb wel genoten van de schapen, de koebel ed.

Fijn plaatje, maar niet echt super.

avatar van dj maus
Nog geen bevredigend antwoord op mijn vraag.

En wat meneer Monk betreft: u zou - als geen ander - mogen weten dat sommige plaatjes meer aandacht nodig hebben voordat ze hun kwaliteiten blootgeven.

Pastichio Rocker
De schoonheid van dit plaatje laat zich niet zien wanneer men nuchter is. Maar na een paar blowtjes en/of paddo's... caramba!

Pastichio Rocker schreef:

Ik moet mezelf verbeteren. Het was niet 'Chill Out' maar 'Space' die bedoeld was als het eerste Orb album. 'Space' van Jimmy Cauty (hier nog niet aanwezig op MuMe) laat zich wel vergelijken met 'Chill Out'. Zeker een aanrader voor iedereen die heeft genoten van dit album.