Prince and the Revolution - Purple Rain (1984)

Rock / Funk
Label: Warner Bros.

1. Let's Go Crazy (4:40)
  2. Take Me with U (3:54)
  3. The Beautiful Ones (5:14)
  4. Computer Blue (3:59)
  5. Darling Nikki (4:15)
  6. When Doves Cry (5:54)
  7. I Would Die 4 U (2:49)
  8. Baby I'm a Star (4:25)
  9. Purple Rain (8:42)
  10. The Dance Electric * (11:29)
  11. Love and Sex * (5:00)
  12. Computer Blue ["Hallway Speech" Version] * (12:18)
  13. Electric Intercourse [Studio Version] * (4:57)
  14. Our Destiny / Roadhouse Garden * (6:25)
  15. Possessed * (7:56)
  16. Wonderful Ass * (6:24)
  17. Velvet Kitty Cat * (2:42)
  18. Katrina's Paper Dolls * (3:30)
  19. We Can Fuck * (10:17)
  20. Father's Song * (5:30)
  21. When Doves Cry [7" Single Edit] * (3:48)
  22. 17 Days [7" B-Side Edit] * (3:55)
  23. Let's Go Crazy [7" Single Edit] * (3:50)
  24. Let's Go Crazy [Special Dance Mix] * (7:35)
  25. Erotic City [7" B-Side Edit] * (3:55)
  26. Erotic City (Make Love Not War Erotic City Come Alive) [Extended Version] * (7:24)
  27. Purple Rain [7" Single Edit] * (4:05)
  28. God [7" B-Side] * (4:03)
  29. God (Love Theme from Purple Rain) [U.K. 12" B-Side] * (7:54)
  30. Another Lonely Christmas [7" B-Side Edit] * (4:54)
  31. Another Lonely Christmas [Extended Version] * (6:47)
  32. I Would Die 4 U [7" Single Edit] * (2:58)
  33. I Would Die 4 U [Extended Version] * (10:15)
  34. Baby I'm a Star [7" B-Side Edit] * (2:55)
  35. Take Me with U [7" Single Edit] * (3:44)
  36. Let's Go Crazy [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:30)
  37. Delirious [Live at the Carrier Dome, 1985] * (2:45)
  38. 1999 [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  39. Little Red Corvette [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:10)
  40. Take Me with U [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  41. Do Me, Baby [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:40)
  42. Irresistible Bitch [Live at the Carrier Dome, 1985] * (2:00)
  43. Possessed [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:24)
  44. How Come U Don't Call Me Anymore [Live at the Carrier Dome, 1985] * (5:05)
  45. Let's Pretend We're Married [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:15)
  46. International Lover [Live at the Carrier Dome, 1985] * (1:00)
  47. God [Live at the Carrier Dome, 1985] * (8:30)
  48. Computer Blue [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:30)
  49. Darling Nikki [Live at the Carrier Dome, 1985] * (4:00)
  50. The Beautiful Ones [Live at the Carrier Dome, 1985] * (7:30)
  51. When Doves Cry [Live at the Carrier Dome, 1985] * (8:15)
  52. I Would Die 4 U [Live at the Carrier Dome, 1985] * (3:50)
  53. Baby I'm a Star [Live at the Carrier Dome, 1985] * (10:00)
  54. Purple Rain [Live at the Carrier Dome, 1985] * (18:24)
avatar van Funky Bookie
Die zouden het moeten zijn Marty McFly. Zou wel jammer zijn voor de emotionele waarde van de bootlegs.

avatar van brandos
Wat mij betreft zijn beste album en 1 van de ultieme hoogtepunten van de 80-ties. Met een fraaie blend van New wave, rock, funk en soul waar Prince patent op heeft. Er staat geen minder nummer op en de plaat heeft een fraaie spanningsboog die met zijn mooiste nummer eindigt (inderdaad lennon
"prachtige song natuurlijk."
Sign of the times is ook zeer goed, maar waar deze meer op de funk geent is rockt Purple rain meer en dat heeft dan net mijn voorkeur.

avatar van Funky Bookie
Het zesde album is het eerste echte meesterwerk (voor zover de vorige 3 dat niet ook al waren). Na zijn commerciële doorbraak in Amerika kreeg Prince binnen Warner heel veel ruimte. Hij mocht zelfs een film maken. De film had ook een soundtrack nodig en dat werd dit album Op een gegeven moment stonden zowel de film, het album en een single tegelijk op de 1e plaats. Als soundtrack is het eigenlijk mislukt, want dan hadden minimaal Jungle Love en The Bird van The Time en Seks Shooter van Appolonia Six er ook op moeten staan.
Purple Rain is veel meer een rock album dan de vorige albums en tekstueel houdt Prince zich voor zijn doen in. Dit alles zorgde ervoor dat Prince volledig mainstream werd en wereldwijd doorbrak. Critici, kenners en popliefhebbers waren het er op dit moment over eens dat Prince 1 van de allergrootste aritesten was.
Het verhaal van de film is flinterdun en allen Morris en Jerome (van The TIme) acteren goed. Dankzij de muziek werd de film 1 lange videoclip en werd het slechte verhaal met dito acteerprestaties verbloemd.
Het album dan:

Let's Go Crazy
Direct al een magistrale opener. Het eentonige kerkorgel met een prekende Prince erbij. Steeds meer instrumenten worden toegevoegd tot het nummer explodeert in een pompende funkrocker met een weergaloze gitaarsolo op het eind. Dit was het nummer waardoor ik definitief groot fan werd en is jarenlang mijn favoriete Prince nummer geweest.

Take Me with U
Duet met Appolonia (de tegenspeelster in de film) waarbij haar looks het duidelijk winnen van haar vocale prestaties. Neemt niet weg dat een fantastisch popnummer is in de paisley stijl van Manic Monday en veel nummers van REM.

The Beautiful Ones
Zonder enige twijfel het beste nummer van de plaat en één van de allerbesten uit Prince zijn carrière. Het nummer begint als een "reguliere" ballad met Prince in falsetto die zich beklaagt altijd teleurgesteld te worden door mooie vrouwen. In de climax schreeuwt hij haar in gospelstijl toe dat zij moet kiezen tussen hem en zijn rivaal (in de film gespeeld door Morris Day). Vocaal is dit absoluut top. Niemand kan zo mooi schreeuwen als Prince en het kippenvel staat bij mij dan ook tot de hemel.

Computer Blue
Prince vergelijkt de liefde in geheel eigen stijl met computers. De gitaar in dit nummer, zeker in de lange versie, is briljant.

Darling Nikki
Het enige nummer waarin Prince tekstueel zijn oude zelf laat horen. Een masturberende vrouw in een hotel lobby zette Tipper Gore ertoe aan in actie te komen, wat uiteindelijk resulteerde in de Parental Advisory stickers. Muzikaal lijkt het nummer qua opbouw op The Beautiful Ones, maar dan in een agressievere variant. Op de achtergrond hoor je grommende gitaren en een ware kakafonie aan instrumentatie.

When Doves Cry
Briljante popsong, zonder bas!!!! Bedenk het maar. Toch mis je de bas geen moment. Dit was mijn eerste kennismaking met Prince en ik was meteen verkocht. Voorstukjes van de film (met Appolonia) overtuigden mij te gaan. De muziek in de film deed de rest; een levenslange verslaving werd geboren. When Doves Cry wordt ervan verdacht wat autobiografische elementen te bevatten, maar daar is Prince een leven lang vaag over gebleven.

I Would Die 4 U
Een kort en vrij eenvoudig funk nummer. Pas na de lange versie van 20 minuten ging ik dingen horen in het nummer die ik nog niet eerder gehoord had en werd dit ook een favoriet nummer van me.

Baby I'm a Star
In dit nummer is Prince net zo bescheiden als de gemiddelde rapper, helemaal NIET. In de film komt dit na het emotionele hoogtepunt waarna alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De synths van Dr. Fink zijn fantastisch en Prince laat horen hoe goed de MPLS Sound is.

Purple Rain
Het titelnummer en de ultieme Prince klassieker. Gebaseerd op eenvoudige country rock, door Prince omgetoverd tot de ultieme power ballad. Ik heb dit nummer lang wat saai gevonden tot de gitaarsolo, maar dat kan ook uit recalcitrantie komen omdat iedereen het zo goed vond. Tijdens de PR tour heeft hij echter versies van dit nummer gespeeld die 18 minuten bijna orgastisch genot geven. Rustige opbouw met mooi gitaarwerk tot de climax waar hij losgaat en in de albumversie dan nog de minutenlange, wegebbende toetsen die je bij laten komen van de emotie in dit nummer (vooral in de film voelbaar).

Purple Rain is dus zo'n plaat waar geen foute noot opstaat en die elke muziekliefhebber in zijn collectie hoort te hebben.

En dit zou dan de Deluxe tracklist gaan worden die op 9 juni uit moet komen. Eerst zien, dan geloven natuurlijk.

Prince Deluxe “Purple Rain” Tracklist Leaks | Variety

avatar van gaucho

Prince Deluxe “Purple Rain” Tracklist Leaks | Variety

Ik hoop dat dit 'm wordt. Ziet er erg goed uit, zij het niet perfect. Er bestaat een extended versie van 17 days en Darling Nikki en ik mis ook de extended versie van Let's go crazy zoals die op de 12 inch single stond (al heb ik die gelukkig al op disc 2 van The Ultimate). Die single-edits hoeven voor mij niet per se, maar zijn een leuke aanvulling.

Vooral mooi dat ze de uncut-versie van Computer Blue hebben toegevoegd. Net als The dance electric van Andre Cymone. Die heb ik al in een versie van ruim 5 minuten zowel op LP als op CD, maar deze tracklist bevat een veel langere versie. Heerlijk nummer, en het is natuurlijk op en top Prince, en rond dezelfde tijd opgenomen, dus een logische toevoeging.

Wat mij betreft een must-buy als ze deze tracklist aanhouden, of zelfs nog verbeteren met bovenstaande aanvullingen.

avatar van dazzler
Ik zou die deluxe release meteen kopen, al lijkt het derde schijfje mij vooral voor die hards.

"Gerecht houdt release nieuwe Prince-songs tegen" - deredactie.be

avatar van Minneapolis
dazzler schreef:

Een stuk leuker dan die single edits vind ik.

Ik vind die single edits eigenlijk best teleurstellend. Daar hadden andere nummers voor in de plaats gezet kunnen worden (zoals inderdaad de lange Let's Go Crazy versie).
Verder natuurlijk genoeg moois, dus heel erg vind ik het nu ook weer niet.

Minneapolis schreef:
Een stuk leuker dan die single edits vind ik.

Kan ik best begrijpen.

Ik ben een liefhebber en vind het vooral interessant om zo'n plaat in een mooie uitvoering te bezitten.
En de popsingle verzamelaar in mij is altijd blij als hij 7" versies op CD kan scoren van grote namen.
Hetzelfde geldt voor extended versies, dus daar graag ook liever zoveel mogelijk.

Mocht hij ook als 2CD verkrijgbaar zijn (zonder CD3) zou ik bijvoorbeeld best tevreden zijn.

avatar van Marco dB
Die hards hebben recht op zeker vier schijfjes voor zo'n klassieker.

Prachtige extra's hoor, maar het Syracuse-concert had er natuurlijk ook bij moeten zitten. Liefst beeld en geluid.

Die hards hebben recht op zeker vier schijfjes voor zo'n klassieker.

Je weet niet wat je mist dazzler...

avatar van gaucho
west schreef:
Je weet niet wat je mist dazzler...

Normaal gesproken zou ik Dazzler hier moeten bijvallen. Ik ben, als voormalig single-koper (en nog wel trouwens, uit de tweedehands bakken) als regel ook een groot voorstander van het toevoegen van single-edits en -mixen en de speciale 12 inch versies. Dat dat lang niet altijd gebeurt bij deluxe-uitgaven vind ik een enorme gemiste kans. Ik heb ze liever dan allerlei demo-materiaal, alternate takes of live-opnamen, of - zoals hier - nummers die het oorspronkelijke album nooit gehaald hebben.

Dat laatste heeft meestal wel een reden, namelijk dat ze inferieur zijn aan de nummers die het album wel haalden. Maar laat daarvan in het geval van Purple rain nou geen sprake van zijn. Nummers als Erotic city, Possessed en Wonderful ass (de laatste 2 circuleerden veel op bootlegs en downloadsites, maar zijn officieel 'previously unreleased; het eerste nummer was wel eerder verkrijgbaar, maar al decennia out-of-print) kunnen zich kwalitatief moeiteloos meten met de nummers op het oorspronkelijke album.

En de single-edits zijn in dit geval daadwerkelijk edits: ze worden soms eerder weggedraaid of er zijn stukken gitaarsolo uitgeknipt. Heel wat anders dus dan alternatieve single-mixen of edits waar het nummer sterker van wordt, zoals bij sommige andere artiesten wel eens het geval wil zijn. Ik ben als completist blij dat ze erop staan, maar ze voegen niet echt iets wezenlijks toe. Daar staat tegenover dat de deluxe editie ditmaal naar mijn smaak vrijwel alle denkbare extra songs heeft toegevoegd: de singles, de 12 inches en de nummers die voorheen slechts langs illegale wegen verkrijgbaar waren. Dat derde schijfje vormt dus ook voor mij een onmisbare toevoeging.

Tja, ik heb dan op mijn beurt weer niet zoveel met die live-dvd's. Het zullen best goede concerten zijn, maar ik draai in het algemeen gewoon weinig muziek-dvd's. Maar er zal ongetwijfeld iemand opstaan die roept dat ze een essentiële toevoeging zijn op deze deluxe editie. Zo zie je maar: iedereen heeft zo z'n eigen muziekbeleving.

avatar van lennon
Van de expanded versie is nu Electric intercourse (studio versie) op ITunes te vinden..

Wat mooi... Heb veel uit die periode, maar deze versie nooit eerder gehoord. Volgens mij nooit gelekt. Best bijzonder.

Dat wordt een mooi pakketje.....

Voor de echte fans is alleen de expanded versie interessant. Een geremasteerde vinyl versie geloof ik bijvoorbeeld wel. De dvd is uiteraard tof maar niet onbekend.

PURPLE RAIN DELUXE

Disc One: Original Album (2015 Paisley Park Remaster)

1. Let’s Go Crazy

Disc Two: From The Vault & Previously
Unreleased

1. The Dance Electric
2. Love And Sex
3. Computer Blue (“Hallway Speech” version)
4. Electric Intercourse (studio)
5. Our Destiny / Roadhouse Garden
6. Possessed (1983 version)
7. Wonderful Ass

Disc Three: Single Edits & B-Sides

1. When Doves Cry (edit)
2. 17 Days
3. Let’s Go Crazy (edit)
4. Let’s Go Crazy (Special Dance Mix)
5. Erotic City
6. Erotic City (“Make Love Not War Erotic City Come Alive”)
7. Purple Rain (edit)
8. God
9. God (Love Theme From Purple Rain)
10. Another Lonely Christmas
11. Another Lonely Christmas (extended version)
12. I Would Die 4 U (edit)
13. I Would Die 4 U (extended version)
14. Baby I’m A Star (edit)
15. Take Me With U (edit)

DVD: Prince And The Revolution, Live at the Carrier Dome, Syracuse, NY, March 30, 1985

1. Let’s Go Crazy
2. Delirious
3. 1999
4. Little Red Corvette
5. Take Me With U
6. Do Me, Baby
7. Irresistible Bitch
8. Possessed
9. How Come U Don’t Call Me Anymore?
10. Let’s Pretend We’re Married
17. I Would Die 4 U
18. Baby I’m A Star
19. Purple Rain

aERodynamIC schreef:

In feite is de 2cd editie.

de 3e cd met lange versies en edits hebben de meeste wel, en inderdaad Syracuse is ook al bekend. Toch jammer dat First Avenue er niet bij zit..(1983) toch de basis voor dit album.

Had ook graag de lange versies van the Beautiful ones, Baby I'm a star en Darling Nikki gezien. Die van Computer Blue staat er dan weer wel op..

Maar disc 2 is er wel een die deze hele release enorm de moeite waard maakt! Kan niet wachten.

Ja, de lange versie van The Beautiful Ones, Baby I'm a star en Darling Nikki zijn ook voor mij de grootste missers als fan. Hadden die erop gestaan dan was ik echt enorm blij geweest. Nu vind ik het gewoon een uitstekende must-have.

avatar van lennon
4cd set op bol voor 25 euro... terwijl warner 'm aanbiedt voor 75 dollar..

foutje bij Bol?

avatar van FrodoK
als dat zo is, heb ik hem in ieder geval voor die prijs te pakken

lennon schreef:
4cd set op bol voor 25 euro... terwijl warner 'm aanbiedt voor 75 dollar..

foutje bij Bol?

Ik dacht hetzelfde en heb gelijk de bestelling geplaatst

Alhoewel ik het dan eerder een foutje van Warner vind, want die prijs is wel erg hoog.

kiriyama
Hier ook besteld. Alvast bedankt Bol.com.

avatar van Twinpeaks
Ook ik heb hem maar besteld voor die 25 euro. Vanmiddag bleef toevallig Darling Nikki hangen waardoor ik toch een extended version had . Thnx voor de tip medemumers .

avatar van Poeha
Nog een Bol-besteller, hiero
Duurt nog even, maar dan hebben we ook wat.
Bedankt voor de tip, Leo.

Er zijn nogal wat klachten geuit over het feit dat er maar één dvd zit bij de expanded versie terwijl de oorspronkelijke bedoeling altijd twee geweest is.
Warner heeft zich dat blijkbaar aangetrokken, want ze hebben nu een snippet per wetransfer (Let's Go Crazy) aangeboden van het First Avenue 1983 optreden, waarvan iedereen verwacht had dat die de tweede dvd zou gaan vormen.

De kans bestaat dus dat deze dvd er alsnog gaat komen. Waarschijnlijk niet meer bij deze expanded versie helaas.

avatar van Marty McFly
aERodynamIC schreef:

Dan hoop ik dat ze er een cd/dvd van maken! Dat fragment is trouwens geweldig, zowel qua beeld als geluid. Ik schreeuwde het bijna uit van frustratie toen de 30 seconden voorbij waren.

avatar van lennon
Dat gaat t worden... cd en dvd release later dit jaar.

Die show zit zo vol energie. Wat gaaf dat ie.alsnog officieel uitkomt

avatar van Marty McFly
lennon schreef:
Dat gaat t worden... cd en dvd release later dit jaar.

Die show zit zo vol energie. Wat gaaf dat ie.alsnog officieel uitkomt

Whooo Lennon, waar haal je die info vandaan?

avatar van dazzler
Toch gek dat men CD 2 en 3 niet heeft omgewisseld.
Nu ben ik als liefhebber verplicht om de hele box te nemen.

Echte liefhebbers willen toch juist die hele box? En de iets minder grote hebben ongetwijfeld verschillende voorkeuren. De één ziet liever die nieuwe nummers, de ander de edits en b-kanten.
Zelf boeit cd 3 mij niet zo. Dat ken ik allemaal wel en heb ik al in huis op cd en/of vinyl.

avatar van dazzler
Neen, die hards willen de hele box.
Liefhebbers willen de singles en 12" versies er graag op CD bij.

Zo zag ik het.

Geen idee wie wat precies wil. Voor dat kleine beetje meer zou ik sowieso de hele box nemen (scheelt maar 3 euro), diehard fan of liefhebber