Ghinzu - Blow (2004)

Belgiƫ
Label: Dragon

1. Blow (8:54)
  2. Jet Sex (3:05)
  3. Cockpit Inferno (3:48)
  4. Do You Read Me (4:17)
  5. 'Til You Faint (3:27)
  6. The Dragster-Wave (6:10)
  7. Sweet Love (3:57)
  8. High Voltage Queen (The Reign Of) (5:15)
  9. 21st Century Crooners (3:29)
  10. Mine (5:14)
  11. Horse (2:52)
  12. Sea-side Friends (4:30)
avatar van Sander B.
Geweldig album van onze zuiderburen!! Snap niet dat dit album niet in de Moordlijst van Oor staat! Het is avontuurlijk, experimenteel, en het rockt gewoon lekker. Geen moment dat de verveling toeslaat!

avatar van bonothecat
Op eurosonic gezien. Jammer van de pruikenact. Heb hem nog op harddisk staan, ga ze nog een kans geven

avatar van Zavo
Dinsdag in Paradiso, ik ga er wel heen denk ik. Ik zag ze op Pukkelpop (kende ze nog niet) en vond het erg leuk. Het album heb ik nog niet geluisterd, maar dat ga ik zeker binnenkort doen.

Stonden zij ook niet op Zinin?

avatar van Zavo
Concert was weer goed. Ondanks dat er maar hooguit 200 mensen waren wisten ze het publiek toch goed mee te krijgen. Ik heb nu de cd gekocht en die is ook erg goed. 4*

Blow is echt een fantastische cd.
Vooral de titeltrack, 'Do you read me' en 'the dragster wave' zijn femomenaal. Ook 'Jet sex / cockpit inferno', 'High voltage queen' en de instrumental '21st century crooners'zijn niet te onderschatten. Kortom het hele album rockt van begin tot einde. Enkel 'My sweet love' is een minder (traag) nummer. (Waarom moeten er altijd van die rustpunten worden ingebouwd?) Van mij: 4 sterren.

Het is aleen heel spijtig dat ze zo (relatief) onbekend zijn in Vlaanderen en Nederland. In wallonië en Frankrijk is dat wel anders. Daar verkopen ze de grootste zalen in mum van tijd uit (AB en Olympia). Het is nogtans de moeite, zo'n concert. Ik heb ze één keer gezien (Petrol - Antwerpen) en die was niet te vergeten. Een aanrader...

Ziggy007
Het album heeft ook wel wat weg van dEUS

waanzinnig goed album, alleen til you faint hadden ze er af moeten slopen, wat een ruknummer en breekt de harmonie die het album zou kunnen hebben. derhalve een halve punt aftrek...
live zag ik ze in paradiso met een handjevol mensen, desondanks rocken ze net als op plaat stevig door. Ik snap werkelijk de zijwaardse ligging van deze band in het popcircuit niet.

Davez
Knap werk. Dankzij muziekmeter ontdekt. Ik ben zelf Belg maar had nog nooit van Ghinzu gehoord. Het openings en titelnummer vind ik werkelijk magistraal. Een lange opbouw. Ik vind de rare electronische geluiden die het album kleuren zeer geslaagd.

Wat mij betreft zijn dit de concurrenten van dEUS.

Dit is schitterend, vooral het openingsnummer, Dat nummer heeft nogal wat postrock invloeden! Naar het einde zwakt de cd wat af

Toch één van de betere Belgische artiesten
4.5*

avatar van Ploppesteksel
Prachtige CD, zoals al eerder vernoemd is de titeltrack een fantastisch nummer. 4*

avatar van jellorum
[quote]Davez schreef:

Wat mij betreft zijn dit de concurrenten van dEUS.

voor mij hebben ze toch eerder goed geluisterd naar dEUS en mogen ze nog veel repeteren voor ze hetzelfde niveau bereiken

avatar van Antie
Deze groep heb ik pas leren kennen door de soundtrack van de film
"Ex-drummer".

Direct wat research werk gedaan en me deze cd dan maar aangeschaft.
En kan alleen zeggen zoals hierboven al is vermeld dat het onbegrijpelijk dat deze groep weinig media-aandacht krijgt.
Want voor mij kun je ze zeker naast "Deus" zetten.
Ik prefereer ze zelf boven "Deus".

De energie dat je hieruithaald bij het beluisteren van deze cd ligt
heel wat hoger.
Duidelijke invloeden ook wel van "Deus" zelf en ook natuurlijk
ook van "Muse".
4 * maar gaat zeker 4,5 * worden.
Maar nog maar 3 keer beluisterd en geef nooit direct hoge scores
(heel uitzonderlijk)

En spijtig genoeg was ik te laat voor het optreden in AB van zowel op
7 november 2007 als van 22 februarie dit jaar

Nogal wat sceptici hebben het moeilijk met het uitzicht van de Belgische “alternatieve” muziekscène. Qua aantal bands per vierkante kilometer zijn we nog altijd niet te kloppen, en dat zou zich dan weer uitdrukken in eenheidsworst en collectieven die zich uitputten om toch maar heel erg hard te lijken op die band die een boogscheut verder zijn repetitieruimte heeft. Onzin natuurlijk: bands als Ozark Henry, dEUS, Millionaire en Admiral Freebee tonen of toonden aan dat de Belgische scène qua verscheidenheid niet hoeft onder te doen voor de traditionele en veel grotere poplanden en worden enkel door het gebrek aan slagkracht van de inheemse platenindustrie verhinderd om op wereldschaal lof te oogsten. Voeg aan dat rijtje bands met internationale potentie gerust Ghinzu toe, een vijfkoppig Waals gezelschap dat op het spiksplinternieuwe ‘Blow’ nog ietwat opportunistisch op verschillende paarden wedt, maar zijn intrinsieke klasse nauwelijks onder stoelen of banken kan steken. Niet dat ze daar enige moeite voor doen: ‘Blow’ is een regelrechte aanslag op de trommelvliezen, soms aangenaam strelend en druipend van melancholie en nog vaker theatraal en volgestouwd met instrumentale bokkensprongen. Niet dat het het vijftal aan referenties ontbreekt: zelfs een leek hoort dat Radiohead en Muse tot de favoriete bands van deze heren behoren, maar het is de ongehoorde manier waarop ze die invloeden aan elkaar smeden die soms voor kreetjes van bewondering zorgt. De jongens van Ghinzu laten er geen gras over groeien: reeds van bij de met elektronica doorspekte intro van het magistrale titelnummer wordt een strakke spanningsboog gecreëerd, en wanneer een bedwelmend hemelbed van synthesizers zijn intrede doet, weet je dat het goed zit. Opkomende en zachtjes uitstervende staccato-gitaartjes in de strofen, een refrein dat als een overrijpe zweer zijn pus uitspuwt en een brugje dat vanuit een ragfijn stemmetje escaleert in etherische bombast: het moet van dEUS’ ‘One Advice, Space’ geleden zijn dat de gehoororganen van uw dienaar nog een dergelijke verrassingsaanval te verwerken kregen. Bevestigen na zo’n indrukwekkende aftrap is niet makkelijk, maar Ghinzu komt er toch mee weg. In de eerste plaats met het navolgende, korte ‘Jet Sex’, dat vooral voortkabbelt op een heerlijke zanglijn en bijna naadloos overgaat in de elektronische waanzin van ‘Cockpit Inferno’, waarin een messcherpe bazookagitaar meedogenloos de pijngrens aftast. De dwangbuis mag voor het eerst uit de kast voor ‘Till You Faint’, waarin een door vocoders gehaspelde stem moet opboksen tegen een knoert van een baslijn en een uitputtend tempo, waarna meteen weer orde op zaken wordt gesteld door de zinnenprikkelende Rhodes in ‘The Dragster-Wave’, dat via een episch pianostuk verwordt tot het soort theatrale dramatiek waar Muse de laatste jaren het patent op heeft. Hetzelfde schizofrene stramien van afwisselend intieme songs en oorverdovende bombast krijg je ook op het tweede deel van de plaat geserveerd, en net wanneer je de veelgelaagde truukjes van Ghinzu meent door te hebben, knijpen de Walen je definitief de strot dicht met ‘Horse’, het soort instrumentale epiek waarnaar je alleen maar met een in bewondering openvallende mond kan luisteren. Neen, op dit album staat weinig dat niet onder de noemers “aangrijpend”, “verpletterend” of “internationale klasse” valt, maar het is maar zeer de vraag of ook deze band niet tussen de plooien terechtkomt.
Horen is kopen.

avatar van snarf349
kijk daar hou ik van, beginnen met een fantastisch nummer van bijna 9 minuten en dan vervolgens dezelfde kwaliteit een hele plaat lang volhouden.
nu pas leren kennen, jammer, had er al jaren van kunnen genieten.
belgie op z'n best, chapeau.

Oelala, smaakt naar meer. 't Is wel niet zo bekend in noordelijk België, maar wat mij betreft onterecht. 3*

Antagoon
Deze plaat blijft geweldig en heb ik inmiddels grijs gedraaid. Dit smaakt al jaren naar meer, dus een nieuwe graag! De releasedatum verschuift maar. ' Medio 2008' zijn de laatste geruchten, maar dat ' medio' loopt onderhand alweer op z'n eind.

avatar van twin
phoe wat een plaat, ik wordt echt van mn stoel geblazen, dat is een tijd terug,
hopelijk kan ik ze binnenkort live bewonderen, voorlopig 4 *

avatar van twin
zelf vind het nummer 21st Century Crooners geweldig die gekte, opbouw top !!

avatar van MJ_DA_MAN
Het nummer Blow heb ik leren kennen via de film Ex Drummer, topnummer .

Berichten verplaatst naar Ghinzu

avatar van TaraB
Niet echt easy-listening dit plaatje... nee natuurlijk niet, maar dit is toch niet helemaal mijn ding toch...

avatar van KidChino8
geweldige plaat, vind deze toch net iets beter dan zijn opvolger..

do you read me

live gezien en hee-lee-maaal gewéldig. beter dan de huidige dEUS..beste band van belgië gewoon anno 2009.

avatar van Boris1
En ik, als Hollander, maar denken dat Vlaanderen lichtjaren op de nederlandse popmuziek vooruit loopt (de goede niet te na gesproken, b.v. De Staat en Alamo Race Track). Blijken de Walen ons ongemerkt jaren geleden ook al voorbij te zijn gegaan. Na op Lowlands te zijn getroffen door een geweldig optreden, enkele albums van de heren aangeschaft. Inderdaad, een kruising tussen dEUS en Muse waarbij het huidige nivo van beide bands moeiteloos wordt gehaald. Ik begrijp dat de heren reeds populair zijn in het franstalige gebied ? Dit mag toch niet onopgemerkt blijven in de Lage Landen ?

avatar van VictorJan
Zeer underrated! Ik snap niet waarom Ghinzu nog niet doorgebroken is.

avatar van de1337k1ng!
Klinkt lekker, binnenkort ga ik ze zien in de mezz in breda, voorlopig 4*

avatar van NielsAp
Het is niet een muziekje dat je even op zet. Goedemiddag wat een ongelooflijke chaos af en toe, een grote puzzel. Na een aantal keer luisteren en even uitpluizen zitten er toch wel gave dingen tussen. Cockpit Inferno is de beste track, vind ik.

avatar van johanfcu
Klinkt super lekker. Dankzij de lijst van België ben ik ze op het spoor gekomen. Lekker voortstuwende muziek die je veel energie brengt. Alle nummers vallen als puzzelstukjes op hun plaats als je de plaat een paar keer gehoord heb. De choas die in sommige nummers gecreeërd wordt is geweldig en kan ik alleen maar van genieten. Zo hoort dus chaos te klinken blijkbaar. Zo is andermaal bewezen dat Nederland nooit meer de schade gaat inhalen op muziekgebied t.o.v. België. Politiek bedrijven kunnen ze niet, ze maken wel heeeerlijke muziek!

avatar van Leeds
Het is een album met veel variatie en het werkt aanstekelijk. Ik leg deze nog regelmatig op. Heel geslaagd Belgisch album.